Default Category

Η Γερμανία καταρρέει -Του Χάρη Ζάβαλου

By Χάρης Ζάβαλος

March 06, 2015

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος που αναλογεί στο 222% του ΑΕΠ της. Το χρέος αυτό έχει μετακυλίσει η κυβέρνηση στα κρατίδια της ομοσπονδίας και όχι μόνο.

Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το μεγαλύτερο βάρος χρέους βρίσκεται στην Ιρλανδία (234% του ΑΕΠ). Στη δεύτερη θέση, αλλά σε μικρή απόσταση, βρίσκεται η Γερμανία, με 222% του ΑΕΠ. Οι υποχρεώσεις του γερμανικού δημοσίου είναι κατά 24 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες των πορτογαλικών και κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες μεγαλύτερες των ελληνικών. Οι Ευρωπαίοι στατιστικοί δεν παρέχουν περισσότερες εξηγήσεις ως προς το τι ακριβώς κρύβεται πίσω από αυτούς τους αριθμούς.»

Τα γνωστά πια ως “german statistics” έχουν προβληματίσει πολύ τις διεθνείς αγορές, όπου εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας από τους οίκους αξιολόγησης στην κατηγορία «κλείστο το μαγαζί και ξεκίνα το κέντημα». Τεράστια η δυσφορία και στους Έλληνες πολίτες οι οποίοι δηλώνουν ότι κουράστηκαν να χρηματοδοτούν αυτό το βαρέλι δίχως πάτο που λέγεται Γερμανική οικονομία. Η εφημερίδα «Νέα της Βόνιτσας» σε σημερινό της εξώφυλλο με τίτλο «ΤΣΙΜΠΑ ΕΝΑΝ ΟΡΧΙ», ζητάει από το αναγνωστικό της κοινό να τραβήξει selfies με το έντυπο και να το στείλει στη εφημερίδα όπου θα δηλώνει την αντίθεση της στην περαιτέρω έγκριση κονδυλίων “των τεμπέληδων και αχαίρευτων Γερμανών που το μόνο που τους νοιάζει είναι να πίνουν μπύρες και να τρώνε άθλια λουκάνικα wurst” όπως χαρακτηριστικά γράφει στο δημοσίευμα της.

Έγκριτοι οικονομικοί αναλυτές καταγγέλουν αυτόν τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και δηλώνουν ότι αυτή η κατάσταση, όπου οι Γερμανοί κατανάλωναν περισσότερα από όσα παρήγαγαν, πρέπει να σταματήσει. Είναι άλλωστε κοινά αποδεκτό ότι οι Γερμανοί πολίτες ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους όλα αυτά τα χρόνια και διάφορα πακέτα χρηματοδότησης που δινόντουσαν από το ΕΚΤ σπαταλιόντουσαν σε Porsche, διακοπές σε ελληνικά νησιά και σανδάλια με λευκή κάλτσα. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές δήλωσε χτες ότι θα πατάξει την φοροδιαφυγή και δεν θα επιτρέψει να διαλυθεί η γερμανική οικονομία επειδή κάποιοι δεν παίρνουν απόδειξη από το καθημερινό τους μπρέτσελ.

Σε άλλα νέα: συνελήφθη ο πολιτικός και ακαδημαϊκός άνευ πτυχίου Θάνος-Γλαύκος Τζήμερος, ενώ τοποθετούσε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό με γκαζάκια στα γραφεία της Financial Times στον Λονδίνο. Κατά την σύλληψη του από την Σκότλαντ Γιάρντ, βρέθηκε πάνω του ένας νυχοκόπτης, ένα αντίτυπο του «Ο Άτλας Επαναστάτησε» της Άυν Ράντ και μια γερμανική σημαία. Στις αστυνομικές αρχές δήλωσε ότι δεν έχει να δηλώσει κάτι και δεν αναγνωρίζει την εξουσία τους γιατί είναι αναρχοκαπιταλιστής και ότι έχουν κάνει λάθος και σε λίγες ώρες θα είναι έξω γιατί έχει θείο στην Δίωξη.