Επικαιρότητα

Ευρώπη της ένωσης ή Ευρώπη των λαών; -από το Χάρη Ζάβαλο

By Χάρης Ζάβαλος

September 15, 2015

 

“Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η ουγγρική κυβέρνηση η οποία βάζει τροφίμους σωφρονιστικών ιδρυμάτων να χτίζουν τείχος στη γραμμή των συνόρων με τη Σερβία προκειμένου να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων στη χώρα της.

  “Ευρώπη των λαών” είναι τα παπούτσια, τα ρούχα, οι κουβέρτες και τα τρόφιμα που αφήνουν οι κάτοικοι της Βουδαπέστης στον κεντρικό σταθμό των τρένων προκειμένου ο κάθε πρόσφυγας να πάρει ό,τι έχει ανάγκη και να συνεχίσει το ταξίδι του με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για τον ίδιο και την οικογένεια του.

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η κυβέρνηση της Δανίας που ζητά να εξαιρεθεί πλήρως από την υποχρέωση στην ποσόστωση προσφύγων και αναρτά διαφημίσεις σε εφημερίδες του Λιβάνου όπου τονίζει ότι η χώρα έχει μειώσει σημαντικά τις κοινωνικές παροχές προς τους μετανάστες, ότι σε όσους έχει χορηγηθεί άσυλο δεν θα επιτρέπεται να φέρνουν τις οικογένειές τους στη χώρα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους, ότι η άδεια παραμονής χορηγείται μόνο σε όσους μιλούν τη δανική γλώσσα, και ότι οι απορριφθέντες αιτούντες άσυλο θα επαναπροωθούνται γρήγορα στις πατρίδες τους.

  “Ευρώπη των λαών” είναι οι 30.000 διαδηλωτές που κατέβηκαν στους δρόμους της Κοπεγχάγης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες.

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η άρνηση της Ισλανδικής κυβέρνησης να δεχτεί και αυτή πρόσφυγες (μπορεί να μην είναι ακόμα μέλος αλλά αποτελεί άξιος μελλοντικός εταίρος εφόσον έχει αφουγκραστεί τα πολιτικά πλαίσια στα οποία θα πρέπει να κινείται).

  “Ευρώπη των λαών” είναι η επιθυμία 10.000 Ισλανδών να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες, πρωτοβουλία που υποχρέωσε την κυβέρνηση της Ισλανδίας να αναθεωρήσει την πρώτη της απόφαση.

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι οι 71 νεκροί που βρέθηκαν σε έναν παράδρομο του Αυστριακού αυτοκινητοδρόμου, στοιβαγμένοι μέσα σε ένα φορτηγό. Είναι κάθε πνιγμένος μετανάστης και πρόσφυγας στα νερά της Λαμπεντούζα και του Φαρμακονησίου (πάλι πριν από λίγες μέρες 31 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο, εκεί που έψαχναν για ελευθερία).

  “Ευρώπη των λαών” είναι κάθε βαρκάρης, κάθε κάτοικος των ελληνικών νησιών που προστρέχει να προσφέρει όποτε αυτό χρειαστεί.

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η ανοχή της αστυνομίας στους ξυλοδαρμούς προσφύγων από ακροδεξιά εγκληματικά στοιχεία, στους εμπρησμούς κέντρων υποδοχής προσφύγων σε γερμανικές πόλεις, στις αιμοσταγείς επιθέσεις από νεοναζί.

  “Ευρώπη των λαών” είναι η διοργάνωση υποδοχής των προσφύγων από συλλογικότητα σε γειτονιά του Αμβούργου που προσέφερε στους διαλυμένους αυτούς ανθρώπους τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης ώστε να καταφέρουν να ξαναστήσουν τη ζωή τους από την αρχή.

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η ουγγρική κυβέρνηση που εξαπατά τους πρόσφυγες βάζοντάς τους σε τρένα παραπλανώντας τους ότι θα τους οδηγήσει στα σύνορα με την Αυστρία για να συνεχίσουν το ταξίδι τους και αντ’ αυτού να τους οδηγεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου πάνοπλοι αστυνομικοί τους πετάνε φαγητό στον αέρα πίσω από τα συρματοπλέγματα λες και είναι ζώα σε ζωολογικό κήπο.

  “Ευρώπη των λαών” είναι η συγκλονιστική προσπάθεια εθελοντών της ΜΚΟ “Αγκαλιά” στη Μυτιλήνη, η συμμετοχή πολιτών προσφέροντας υλικά και προμήθειες στο Στέκι Μεταναστών στην Τσαμαδού στα Εξάρχεια, η κοινωνική κουζίνα “O Άλλος Άνθρωπος” και κάθε άλλη ενέργεια και συλλογικότητα που βοηθά όσο μπορεί την αυξημένη ανάγκη που έχει παρουσιαστεί σε αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση (βοηθάμε και εμείς σε όποια δράση αλληλεγγύης μπορούμε εδώ).

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η ευκαιρία που αρπάζει η εκάστοτε επιχείρηση (με την ανοχή των κρατικών ελέγχων) προκειμένου να αισχροκερδίσει εις βάρος των νέων “κολασμένων της γης”, χρεώνοντας διπλές και τριπλές ταρίφες σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια και τρένα ενισχύοντας το εγχώριο και ξένο κεφάλαιο, δίνοντας δουλειές σε ιδιωτικές εταιρίες με σκοπό τα φτηνά εργατικά χέρια που θα προκύψουν από αυτή τη μαζική μετακίνηση πληθυσμών (διαφωτιστικό άρθρο για την επιφανειακή κατά τα φαινόμενα ευαισθησία της Γερμανικής κυβέρνησης να δεχτεί μεγάλο αριθμό προσφύγων εδώ).

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η γερμανική κυβέρνηση που άνοιξε το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο του Μπούχενβαλντ, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Βαϊμάρη, προκειμένου να «φιλοξενήσει» 21 (προς το παρόν) πρόσφυγες, αδιαφορώντας πλήρως για τη σημειολογία αυτής της κίνησης.

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η απαίτηση για σεβασμό και τήρηση όλων των ευρωπαϊκών συνθηκών που έχουν ψηφιστεί κατά καιρούς, όσον αφορά το μεταναστευτικό και την ελεύθερη μετακίνηση εντός της Ε.Ε. (Δουβλίνο 1 και 2, συνθήκη Σένγκεν) από τα κράτη μέλη της, με αυτά όμως να ακυρώνονται μονομερώς, όπως ανακοίνωσε χτες η Γερμανία, η οποία ξεκινά ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία.

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η πρόταση της Νορβηγικής κυβέρνησης (και αυτή εκτός Ένωσης αλλά υπέρμαχος της ίδιας πολιτικής) να μεταφέρει τους πρόσφυγες που θα φτάσουν στη χώρα της στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ στους νήσους Σπιτσβέργης που βρίσκονται στον Αρκτικό Ωκεανό, βόρεια της ηπειρωτικής Ευρώπης, στα μισά περίπου της απόστασης ανάμεσα στη Νορβηγία και τον Βόρειο Πόλο! Μπορεί οι πρόσφυγες να γλίτωσαν από τους τζιχαντιστές αλλά δύσκολο να ξεφύγουν από τις πολικές αρκούδες της θάλασσας του Μπάρεντς.

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η απόφαση των Βρυξελλών για στρατιωτικές περιπολίες στα νερά της Μεσογείου προκειμένου να σταματήσει η περαιτέρω απόβαση προσφύγων από Λιβύη και Συρία και μάλιστα με εντολή, αν θεωρηθεί σκόπιμο, να βουλιάξουν βάρκες που προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη.

  “Ευρωπαϊκή Ένωση” είναι η απαίτηση πολλών κυβερνήσεων να κλείσει η Ελλάδα τα σύνορά της, αδυνατώντας δε να κατανοήσουν ότι το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και όχι απλά ελληνικό. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που αυτές δημιούργησαν, είτε έμμεσα με την ανοχή τους, είτε άμεσα με την συμμετοχή τους στην αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής.

  Από τα παραπάνω, διαφαίνεται το χάσμα ανάμεσα στην Ε.Ε. και στη μεγάλη μερίδα των λαών της Ευρώπης που τίποτα δεν τους χωρίζουν αλλά πολλά τους ενώνουν. Και αυτά είναι η αλληλεγγύη, η αδελφοσύνη, ο σεβασμός στον συνάνθρωπο, η στήριξη για ένα νέο ξεκίνημα. Αφήνουν πίσω και ανατρέπουν τις αποφάσεις αυτών που επιδιώκουν να αγκαλιάσουν τον φασισμό και την ξενοφοβία για άλλη μια φορά σε αυτή την ήπειρο.

  Είναι μια λίστα ατελείωτη. Μια ντροπή που θα ακολουθεί την ευρωπαϊκή εξουσία αιώνια. Την ώρα που η Μεσόγειος ξεβράζει πτώματα, η Ευρώπη μιλάει για μπίζνες και οι «ηγέτες» μαλώνουν για ποσοστώσεις και νούμερα. Η αδιαφορία ή ακόμα και η συμμετοχή στα παιχνίδια εξουσίας στη Μέση Ανατολή, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού, γεννά προσφυγιά για την οποία κανείς δεν θέλει να συζητήσει. Κρύβουν το κεφάλι στους στην άμμο και διατάζουν κλειστά σύνορα μόνο για τους ανθρώπους αλλά ποτέ για τα κεφάλαια. Οι δουλειές με τον πόλεμο ανοίγουν και τα ”απιθανοεκατομμύρια” ποτισμένα με αίμα και δυστυχία αυγατίζουν.

 

Πιστοί στο δόγμα περί χρήματος άοσμου (όπως είχε πει και ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας Βεσπασιανός όταν ήθελε να φορολογήσει τα δημόσια ουρητήρια και κάποιος συγκλητικός αντέδρασε λόγω του ανθυγιεινού περιβάλλοντος που αυτά θα εισπράττονται), δείχνουν για άλλη μια φορά την προτίμησή τους στο ματωμένο ευρώ που στηρίζεται πάνω σε νεκρά βρέφη που ξεβράζει η ακτή, μία ακτή στην οποία αυτά τα παιδιά θα έπρεπε να κολυμπούν και να παίζουν και όχι να αφήνουν την τελευταία ανάσα τους.

  Σε αυτήν την απάνθρωπη Ευρώπη θα λέμε πάντα ΟΧΙ.