Επικαιρότητα

Επείγει η ανασύνταξη της Εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς -από τον Παράφρονα Νου

By N.

July 20, 2015

Φωτογραφία του Geert Goris

O ΣΥΡΙΖΑ μετρά 6 μήνες στην συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ.

Αν κάνουμε έναν σύντομο απολογισμό θα διαπιστώσουμε ότι καταρχήν σε πρώτο επίπεδο αυτοαναιρείται το ίδιο το “brandname” του κόμματος. Σε καμία περίπτωση το έστω αριστερό υπόβαθρο του κόμματος που μετρά πολλές συνιστώσες από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς δεν αποδείχτηκε ριζοσπαστικό.

Ο Τσίπρας προεκλογικά είχε ήδη δείξει τέτοια δείγματα μεταστροφής σε ένα πιο συμβιβασμένο χαρακτήρα πεινασμένο για εξουσία από την ημέρα της χριστιανικής εορτής των Θεοφανίων οπού περιχαρής συμμετείχε στο αλησμόνητα δημαγωγικό σκηνικόμε τα περιστέρια.

Στους 6 αυτούς μήνες το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδωσε κανένα στίγμα ότι ήταν αποφασισμένο να προβεί σε τομές που θα αποσυμφoρίσουν την χώρα από ένα πουριτανικό και βαθέως συντηρητικό υπόβαθρο το οποίο συντηρείται από την εποχή της Τουρκοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συμβολικά θα μπορούσε να φέρει στη Βουλή κάποια νομοσχέδια όπως για παράδειγμα τον πλήρη διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους,την νομιμοποίηση της κάνναβης,την κατάργηση ή έστω μείωση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας. Αφήνοντας στην άκρη λοιπόν το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα βλέπουμε ότι στο κοινωνικό πεδίο δεν ψηφίστηκε ούτε τέθηκε επί τάπητος κανένα ριζοσπαστικό νομοσχέδιο.

Και κάτι τέτοιο έπρεπε να γίνει έστω συμβολικά σε αυτούς τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης για να δώσει ένα στίγμα ότι είναι ώριμο σαν κόμμα για να εφαρμόσει ριζοσπαστικές αλλαγές που για χρόνια απασχολούσαν το ευρύτερο κίνημα της Αριστεράς. Κανένα ουσιαστικό αίτημα του κινήματος δεν μπήκε καν στο τραπέζι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάχτηκε ταχύτατα σε μια καρικατούρα σοσιαλδημοκρατικού κόμματος στα πρότυπα του ΠΑΣΟΚ. Αυτό φάνηκε νωρίς, όταν ξεκίνησε να ακολουθεί τις μικροκομματικές συμπεριφορές των άλλων κομμάτων. Π.χ. ανάγκασε τα μέλη του να υπερψηφίσουν ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο ένα πολιτικό πρόσωπο που δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τον μέσο Έλληνα. Ακολούθησε η επαναλειτουργία της ΕΡΤ ως παραμάγαζο για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών συμφερόντων όπως διαπιστώνουμε από τον τρόπο με τον οποίο στελεχώθηκε η διεύθυνση της.

Δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν λοιπόν το γεγονός ότι δεν δίστασε να προδώσει το 63% που ψήφισε ΟΧΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα υπογράφοντας «ελαφρά τη καρδία» το νέο μνημόνιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί απλά σαν κυματοθραύστης στο κατάλληλο timing , το σύστημα απλά αυτορυθμίστηκε μετά από μια πενταετία οικονομικής κρίσης οπού είχαν τον ρόλο του «Ναι σε όλα» τα αμαρτωλά συστημικά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει όλους αυτούς τους μήνες της συγκυβέρνησης με τους ΑΝΕΛ ότι δεν διαφέρει καθόλου από τους προκατόχους του. Η κοινωνία βέβαια ίσως δεν ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω του λεγόμενου ιδεολογικού του υποβάθρου, αλλά απλά για να ανακτήσει τα χαμένα προνόμια της προ κρίσεως εποχής. Αυτό όμως δεν τον απενοχοποιεί καθόλου από το γεγονός ότι αμαύρωσε ολόκληρη την Αριστερά σαν έννοια και σαν τρόπο σκέψης και ζωής.

Η κοινωνία αυτή τη στιγμή μετά τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων είναι σε κατάσταση σοκ, περνά ένα μετατραυματικό στρες και φαίνεται ότι πολύ δύσκολα μπορεί να αντιδράσει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

Σε καμία περίπτωση όμως η εξωκοινοβουλευτική αριστερά και ο ελευθεριακός/αναρχικός χώρος δεν πρέπει να μείνουν ακινητοποιημένοι και αμήχανοι. Είναι υποχρέωση τουςνα υπερασπιστούν τα λαϊκά στρώματα σε κάθε κοινωνικό τους ιστό γιατί όπως δείχνει και το πρόσφατο παρελθόν, το ναζιστικό – δολοφονικό μόρφωμα της Χ.Α. έχει τους μηχανισμούς του σε ετοιμότητα να παρεισφρήσει ξανάσε κάθε γειτονιά.

ΠΑΡΑΦΡΩΝ ΝΟΥΣ