Επικαιρότητα

Επίθεση αυτοκτονίας στην τουρκική πόλη Suruç, κοντά στο Kobani, στα σύνορα με τη Συρία.

By N.

July 22, 2015

 

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε μια προφανή επίθεση αυτοκτονίας στην τουρκική πόλη Suruç, κοντά στο Kobani, στα σύνορα με τη Συρία.

  Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι τα προκαταρκτικά ευρήματα επέδειξαν το Ισλαμικό Κράτος να βρίσκεται πίσω από αυτή την «καθαρά τρομοκρατική” επίθεση, προσθέτοντας όμως ότι: “Δεν είναι σε θέση να ξέρουν ακόμα “.

  Η έκρηξη έπληξε ένα πολιτιστικό κέντρο στη μικρή πόλη του Suruç, όπου οι νέοι από την Ομοσπονδία Σοσιαλιστικών Συνδέσμων Νέων είχαν συγκεντρωθεί για μια συνέντευξη Τύπου πριν από μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον κουρδικό θύλακα του Kobani, προκειμένου να βοηθήσουν με την ανασυγκρότησή του.

  Η πόλη Suruç βρίσκεται στα σύνορα με το Kobani – την πόλη που γνώρισε την ήττα των αγωνιστών της ISIS από τους Κούρδους μαχητές το περασμένο έτος.

  Η βομβιστική επίθεση της Δευτέρας ήταν η πιο αιματηρή επίθεση σε τουρκικό έδαφος μετά από τη βομβιστική επίθεση στη συνοριακή πόλη της Reyhanli το 2013, όπου σκοτώθηκαν 50 άνθρωποι. Δύο ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις υποπτεύονται ότι η ISIS βρίσκεται πίσω από την επίθεση, υποστηρίζοντας ότι ήταν «αντίποινα της προσπάθειας της τουρκικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

  Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν σώματα σκορπισμένα στον κήπο του πολιτιστικού κέντρου. Ο Οργανισμός Νεολαίας δημοσίευσε μια φωτογραφία λίγο πριν από την έκρηξη όπου τα μέλη του είχαν συγκεντρωθεί γύρω από ένα τραπέζι στον κήπο.

 

Τα θύματα φέρεται να είχαν προγραμματίσει ταξίδι στην πόλη Kobani για να παραδώσουν παιχνίδια σε παιδιά και να βοηθήσουν στην κατασκευή μιας βιβλιοθήκης και μιας παιδικής χαράς καθώς και στην φύτευση ενός δάσους προς τιμήν των θυμάτων.

  Τοπικά νοσοκομεία αναφέρουν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι 76 άνθρωποι τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση, πολλοί από αυτούς σοβαρά. Το υπουργείο ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί. «Είδα περισσότερα από 20 πτωματα,” είπε ένας μάρτυρας τηλεφωνικώς στο Reuters, «Ήταν μια τεράστια έκρηξη, όλοι ταρακουνηθήκαμε».

  Η ταυτότητα του εισβολέα δεν έχει ακόμη καθοριστεί, αλλά τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εικάζουν ότι μπορεί να ήταν μία 18χρονη γυναίκα, βομβιστής αυτοκτονίας της ISIS.

  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταδίκασε τη βομβιστική επίθεση και εκείνους “που διεξάγουν αυτή τη βαρβαρότητα». “Ο τρόμος δεν έχει θρησκεία, χώρα, ή φυλή», είπε.

  Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Τουρκία, Richard Moore, δήλωσε στο λογαριασμό του στο Twitter: “Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι στο πλευρό της Τουρκίας και καταδικάζει απερίφραστα κάθε μορφής τρομοκρατίας. Έχω παιδιά αυτής της ηλικίας».

  Το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό κόμμα (HDP) κατήγγειλε επίσης την επίθεση. Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε από τους προέδρους του κόμματος, Selahattin Demirtaş και Figen Yüksekdağ, το κόμμα επέκρινε δριμύτατα το κόμμα της κυβέρνησης (ΑΚΡ) και υποστήριξε ότι η επίθεση είχε στόχο να «σπάσει τη διεθνή αλληλεγγύη για το Kobani”.

  Δηλώνουν ότι, “Όλες οι χώρες και τα καθεστώτα από τα οποία η Isis έχει λάβει στήριξη είναι συνένοχοι σε αυτή τη βαρβαρότητα. Όσοι σιωπούν και δεν τολμούν να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην Isis, όπως οι διοικητές της Άγκυρας που απειλούν καθημερινά τα μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος, HDP, προστατεύοντας την Isis, είναι συνένοχοι σε αυτή την βαρβαρότητα”.

  Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία, κάτι που προβλημάτισε και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, οι οποίοι έχουν προτρέψει την Τουρκία να εντείνει την επιτήρηση σε λωρίδα 250 μιλίων κατά μήκος της οποίας πολλοί ξένοι μαχητές περνούν στη Συρία.

  Υπό αυξημένη πίεση, όμως, η Τουρκία έχει εντείνει πρόσφατα τις προσπάθειες για την πάταξη της δραστηριότητας της Isis στο εσωτερικό της χώρας. Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές συνέλαβαν αρκετά άτομα ύποπτα για στρατολόγηση μελών στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα.

  Ενώ υπογραμμίζουν την ειρηνική και δημοκρατική στάση του κόμματος, τα μέλη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP καλούν τους ντόπιους να «λάβουν τα δικά τους μέτρα ασφαλείας» κατά παρόμοιων επιθέσεων. Ορισμένοι φοβούνται ότι η αύξηση της έντασης στην κουρδική περιοχή κατά μήκος των συριακών συνόρων πιθανόν να αναθερμάνει μάχες μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και να εκτροχιάσει τις συνεχιζόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και του παράνομου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ).

  Οι Κούρδοι της Τουρκίας εδώ και καιρό είναι θυμωμένοι με την αδράνεια της Τουρκίας κατά των δραστηριοτήτων της Isis στο εσωτερικό της χώρας και στα σύνορα της Τουρκίας. Πολλοί Κούρδοι της Τουρκίας πιστεύουν ότι η Άγκυρα υποστηρίζει άμεσα τους ισλαμιστές εναντίον των Κούρδων μαχητών.

  Το PKK κατηγόρησε την τουρκική κυβέρνηση για την βομβιστική επίθεση της Δευτέρας, με το επιχείρημα ότι η Άγκυρα έχει “υποστηρίξει και καλλιεργήσει» τη δράση της Isis ως όπλο εναντίον των Κούρδων.

  Τη Δευτέρα, ένας άλλος βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε σε ένα αυτοκίνητο σε περιοχή νότια της πόλης Kobani, επανδρωμένο από τον YPG, την κύρια κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, και σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, μια ομάδα παρακολούθησης με ευρείες επαφές στο εσωτερικό της χώρας.

  Ήταν η τελευταία επίθεση, η οποία προέκυψε ως σύμβολο της κουρδικής δυσπιστίας έναντι της ISIS. Μετά από μήνες άγριας ​​πάλης, η οποία υποστηρίζεται από αεροπορικές επιδρομές από την αμερικανική ηγεσία, οι κούρδοι αντάρτες ήταν σε θέση να ανακτήσουν τον έλεγχο του Kobani μετά την επίθεση της Isis τον περασμένο μήνα, κατά την οποία η μαχητική ομάδα έχασε εκατοντάδες μαχητές της. Περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση – μία από τις μεγαλύτερες ενιαίες σφαγές αμάχων αφότου εμφανίστηκε η Isis στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια.

  Δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι οι επιθέσεις της Δευτέρας ήταν συντονισμένες, αν και η βομβιστική επίθεση στην πόλη Suruç αποτελεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση εναντίον της Τουρκίας.

  Η Τουρκία στηρίζει επίσης μια σειρά από επαναστατικές ομάδες που αγωνίζονται για να ανατρέψουν το καθεστώς του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ. Η Τουρκία φιλοξενεί 1.700.000 Σύριους πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη σύγκρουση.

  Κούρδοι ανταρτες σε συνεργασία με μαχητές της Συρίας εκδίωξαν πρόσφατα την Isis από περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Ταλ Abyad, ένα βασικό πέρασμα για τους ξένους μαχητές.

  Οι εξελίξεις πυροδότησαν ανησυχίες στην Τουρκία, θέτωντας σε κίνδυνο την αυτόνομη ζώνη ελέγχου των Κούρδων. Δημόσια ανησυχία προκάλεσε τη συζήτηση για μια πιθανή τουρκική στρατιωτική επέμβαση και την επέκταση της παρουσίας της στα σύνορα.

 

 

 

Μετάφραση-επιμέλεια κειμένου, από τη συντακτική ομάδα του Νόστιμον ήμαρ

Πηγή:https://www.theguardian.com/world/2015/jul/20/explosion-hits-turkish-town-near-syrian-border