Default Category

Εξερευνώντας το σάιτ του Υπουργείου Υγείας…(για τολμηρούς)!

By Νάγια Κουλοχέρη

November 24, 2014

 

 Τα συναισθήματα μου κατά τη διαδικασία

Διότι καλά μου παιδιά σήμερα αποφάσισα να περιηγηθώ στο σάιτ του Υπουργείου Υγείας.  ΑΝΑΘΕΜΑ! Α-Ν-Α-Θ-Ε-Μ-Α. ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΠΑΤΗΣΑ ΤΟ ENTER. Είπα να δείξω έμπρακτα την αγάπη και αφοσίωση στο Νόστιμον. Είναι και ο ενθουσιασμός της νιότης που σε κάνει να πιστεύεις ότι θα γίνεις με επιτυχία μια Dora, la exploradora (να πατήσετε το λινκ μόνο εάν είστε προετοιμασμένοι να ακούσετε κοριτσάκι και μαϊμού μωβ χρώματος να επαναλαμβάνουν “it’s awesome” με αλλόκοτα μεγάλες παύσεις στο ενδιάμεσο). Μετά σκέφτηκα μήπως η ασχολία μου χαρακτηριστεί ως ‘βαριά και ανθυγιεινή’ και την τσιμπήσω την αύξηση. Αλλά, μπαα.

Με το που μπαίνεις, πρωταγωνιστής του σάιτ είναι το στηθοσκόπιο: ποζάρει δίπλα από τον πλανήτη Γη (;), πάνω σ’ ένα βιβλίο κλπ.

Κάνω κλικ εκεί που λέει ‘Υπουργείο’.  Και τί να δω καλά μου παιδιά; Γιγαντοαφίσα του Μάκη του Βορίδη (ο νυν υπουργός υγείας βρε άσχετοι!). Όχι μια μικρή φωτογραφία στην ακρούλα, να μην καταλαμβάνει πολύ χώρο. Σου λέει βάλε μία μεγάλη να κάνω αίσθηση.  Αριστούχος Νομικής και κάτοχος τίτλου Μάστερ από το UCL στο εμπορικό και ναυτικό δίκαιο. Είναι σαφές ότι ο νυν υπουργός υγείας είναι ο πλέον κατάλληλος για το πόστο. Όπως και να το κάνουμε έχει το know-how.

Διαβήτης και κάπνισμα τραβούν την προσοχή του χρήστη. Περνούν δύο φωτογραφίες προμοτάροντας την ‘Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη’ και την καμπάνια ‘Κατά του Καπνίσματος’.

Δεν υπάρχει καμία αναφορά σχετικά με το πού μπορεί να απευθυνθεί  ένας πολίτης που έχει υποψίες ότι μπορεί να πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη (τύπου ΙΙ κυρίως, γιατί η διάγνωση για το τύπο Ι γίνεται σε μικρή ηλικία). Α, λάθος υπάρχει αυτό:

«Στη Χώρα μας, σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες, έχουν συσταθεί Διαβητολογικά Κέντρα και Διαβητολογικά Ιατρεία, σύμφωνα με τις διατάξεις της Υπουργικής Απόφασης Α3β/7343/1990 (ΦΕΚ 378/Β/1990). […] Τα Εξωτερικά Διαβητολογικά Ιατρεία και τα Διαβητολογικά Κέντρα στελεχώνονται με ειδικευμένους ιατρούς που έχουν εκπαιδευθεί στο σακχαρώδη διαβήτη.».

Πάω στοίχημα ούτε αυτοί που το έγραψαν δε ξέρουν ποιες ή πού είναι αυτές οι άγνωστες μορφές ζωής:  ‘τα διαβητολογικά ιατρεία.

Προχωράμε στην ενότητα για το κάπνισμα.  Υπάρχει ιστότοπος αφιερωμένος εξ ολοκλήρου στη διακοπή του καπνίσματος. Κάνω κλικ.

Ιδού:

Ο πολίτης που θέλει να κόψει το κάπνισμα:

  1. Μπορεί να διαβάσει γενικά επιδημιολογικά δεδομένα, διατάξεις της σύμβασης-πλαισίου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το νομοθετικό πλαίσιο και δράσεις ευαισθητοποίησης-ενημέρωσης του Υπουργείου προς το κοινό. Είναι σαφής η χρησιμότητα όλων αυτών των πηγών και το ενδιαφέρον που θα προκαλέσει σε ΟΛΕΣ τις πληθυσμιακές ομάδες.
  2. Μπορεί να δει το βιντεάκι με το πιασάρικο τίτλο: ‘Κάνε στάχτη το τσιγάρο’ (περιλαμβάνει νεανική μουσική για τους πιο απαιτητικούς). Ένα λινκ εδώ (εάν δεν έχει πέσει από τα εκατομμύρια κλικαρίσματα).
  3. Μπορεί να επικοινωνήσει με το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων. Εεεεπ! Κάτω το χέρι από το τηλέφωνο! Να τελειώσετε το άρθρο πρώτα!
  4. Και τέλος, μπορεί να κατεβάσει (download γιατί είμαστε και Ευρώπη) έντυπο υλικό, τουτέστιν τη ΣΗΜΑΝΣΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΙ ΑΓΓΛΙΚΑ.

Βρε γκρινιάρηδες, αχάριστοι άνθρωποι, μήπως θέλετε να δίνει και συμβουλές σε γκομενικά το Υπουργείο Υγείας;! Τί άλλο να κάνει; Μιλάμε ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ Σήμανση Απαγόρευσης Καπνίσματος, free to download!

Επανέρχομαι στην αρχική σελίδα. Λέω θα υπάρχει κάτι. ΚΑΤΙ. Κ-Α-Τ-Ι.

Ιδού:

Είναι το ημερολόγιο του υπουργείου (στα δεξιά): επίσκεψη από εδώ, εγκαίνια από εκεί,  άλλη επίσκεψη, ομίλα παραπέρα, και άλλη ομιλία κ.ο.κ.

Στα αριστερά θα βρείτε χρήσιμες πληροφορίες όπως ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΣΚΥΛΩΝ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΟΔΗΓΟΥ ΤΥΦΛΩΝ; ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ. ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ.

 

Σε αυτό το σάιτ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ οποιαδήποτε χρήσιμη πληροφορία, πέραν των εφημεριών που μπορούμε να τις βρούμε και μ’ ένα απλό γκουγκλάρισμα.

Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, η διαχείριση του, οι πολιτικές (οι ποιες;) δημόσιας υγείας, τα συστήματα διαχείρισης πληροφοριών, οι βάσεις δεδομένων (οι ποιες;) με α) στατιστικά στοιχεία για διάφορους δείκτες υγείας και β) αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας νέων μέτρων/παρεμβάσεων, – ΟΛΑ  βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο, με καμιά προοπτική εξέλιξης. Δεν υπάρχει ξεχωριστό σάιτ για το Ε.Σ.Υ, δεν υπάρχει μηχανή αναζήτησης Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. Και αυτό αντικατοπτρίζεται υπέροχα στο διαδικτυακό τόπο του Υπουργείου Υγείας.

Πέραν αυτών, οι Μη Μεταδιδόμενες Ασθένειες (όπως ο διαβήτης και διάφοροι τύποι καρκίνου) και η διασπορά των παραγόντων κινδύνου για αυτές (όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης) είναι εξαιρετικά πολύπλοκα θέματα , τα οποία απαιτούν καινοτόμες και ολιστικές προσεγγίσεις (συζήτηση σε επόμενο άρθρο). Είναι τουλάχιστον αστείο να προσδοκά κάποιος/-α αποτελέσματα, λανσάροντας το προαναφερθέν βίντεο (αλήθεια πόσο κόστισε;). Και θα γέλαγα εάν δε μιλάγαμε για ανθρώπινες ζωές και για μία χώρα, η οποία θα υποστεί σε βάθος χρόνου τις συνέπειες ενός αυτοκαταστροφικού συστήματος υγείας.