Επικαιρότητα

Ελληνική κρίση: Η Αθήνα έπεσε, το Βερολίνο πήρε την εξουσία

By N.

July 17, 2015

Η συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Ευρωπαίους εταίρους της είναι μια επώδυνη αποτυχία για την πολιτική κατά της λιτότητας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο, ο ευρωπαϊκός τύπος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου γενικότερα για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έπειτα από τη συμφωνία που κλείστηκε το πρωί της 13ης Ιουλίου, η Ελλάδα έχει λίγες μόνο μέρες για να εφαρμόσει δρακόντεια μέτρα λιτότητας. Επιπλέον, θα πρέπει να μεταφέρει στοιχεία του ενεργητικού του κράτους ύψους 50 δις ευρώ, αξία που ισοδυναμεί με το 25% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, σε ένα ταμείο υπό την διοίκηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μόνο και μόνο για να μπορέσει να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με το Politico.eu «Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει, ως τις 15 Ιουλίου, να εγκρίνει τέσσερις νόμους […] που θα αφορούν: την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και σε διάφορα «κλειστά» επαγγέλματα, καθώς και την αναμόρφωση της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας.»

Η βαναυσότητα του ενιαίου νομίσματος

Σύμφωνα με τον MartinSandbu, δημοσιογράφο του οικονομικού ρεπορτάζ των FinancialTimes «η υπέρμετρη υπεροψία των στελεχών της ΕΕ, οι οποίοι θεωρούν ότι μπορούν να ανατρέψουν την εσωτερική πολιτική μιας χώρας, έχει ως στόχο να δώσει ένα αυστηρό μάθημα.» Όσο για τις αποφάσεις που οι συγκεκριμένοι πολιτικοί «έκριναν ως κατάλληλες» είναι «το λιγότερο περίεργες». Έτσι, το προσχέδιο που ετοίμασε το Eurogroup, στις 12 Ιουλίου, εν όψει της συνόδου κορυφής των αρχηγών των κρατών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μια ξεχωριστή απαίτηση για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των … αρτοποιείων»

«Στην πραγματικότητα, η συμφωνία αντικατοπτρίζει πλήρως την σημασία του ευρωπαϊκού σχεδίου δηλαδή «υπακοή, και όσοι δεν υπακούουν θα ψυχορραγούν», υπογραμμίζει ο NelsonFraser, αρχισυντάκτης του βρετανικού, εβδομαδιαίου περιοδικού TheSpectator που εκφράζει τις θέσεις των ευρωσκεπτικιστών. «Είμαστε αντιμέτωποι με την βαναυσότητα ενός ενιαίου νομίσματος που. όπως ήταν αναμενόμενο, κάνει τις χώρες που δεν κατάφεραν να ανακάμψουν, λόγω της εξάρτησής τους από τα γερμανικά επιτόκια, να ψυχορραγούν. Η εξάρτηση αυτή δημιούργησε τη φούσκα της αγοράς ακινήτων στην Ισπανία και την Ιρλανδία καθώς και τα τεράστια ελλείμματα της Ελλάδας. Μόλις η φούσκα σκάσει, η εξουσία μεταφέρεται εξ ’ολοκλήρου στην Γερμανία, που είναι η μόνη που έχει την ισχύ και τα χρήματα για να διευθετήσει την κατάσταση.»

Ταπείνωση

«Κανένας αρχηγός κράτους, σε καμία χώρα, πουθενά στον πλανήτη, δεν θα μπορούσε για κανένα λόγο να ανεχθεί την φοβερή ταπείνωση που οι Βόρειες χώρες (με την υποστήριξη και ορισμένων μεσογειακών χωρών, όπως η Ισπανία) θέλουν να επιβάλλουν την Ελλάδα», εξανίσταται στο κύριο άρθρο του το εβδομαδιαίο ιταλικό περιοδικό Espresso.

Τα κράτη αυτά επιβάλλουν στον Τσίπρα «μια δικτατορία που προβλέπει τον σφετερισμό κάθε μορφής κυριαρχίας, μια κηδεμονία αντίστοιχη με αυτήν που επιβάλλουμε στους ανήλικους.» Και αυτή η αντιμετώπιση, αυτή η «απροκάλυπτη εχθρότητα» είναι η τιμωρία για «την ύβρη, για την αλαζονεία με την οποία τόλμησε να προβεί στο δημοψήφισμα».

«Πρόκειται για ένα τρομερό σφυροκόπημα προς τον Τσίπρα, ο οποίος δεν σταμάτησε να επαναλαμβάνει ότι μέσα από την διαπραγμάτευση για την επίτευξη ενός συμβιβασμού θα πετύχαινε την μείωση του χρέους» υπερθεματίζει στο Twitter από την Αθήνα, ο AlbertoSicilia, μπλόγκερ της ισπανικής εφημερίδας Publico. Και προσθέτει: «Αναρωτιέμαι αν ο Τσίπρας θα υποχρεωθεί να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση με το που θα προσγειωθεί στην Αθήνα.»

Συνθηκολόγηση σε καιρό ειρήνης

«Η Αθήνα έπεσε, το Βερολίνο πήρε την εξουσία» έχει τίτλο το εβδομαδιαίο έντυπο Respekt της Πράγας, σύμφωνα με το οποίο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ισοδυναμεί με «Συνθηκολόγηση σε καιρό ειρήνης». «Αν ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη για να δώσει τέλος στα χρόνια της λιτότητας, υπογράψει αυτή την λίστα μεταρρυθμίσεων, ίσως πρέπει να συνοδέψει το έγγραφο αυτό με ένα χαρακίρι […] Διαφαίνεται μια βαθιά διάσπαση, ακόμα και ανάμεσα σε παραδοσιακούς συμμάχους. Είμαστε μάρτυρες ίσως του μεγαλύτερου δράματος από την αρχή της διαδικασίας ενσωμάτωσης της Ευρώπης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.»

«Και τώρα; Όλα καλά;» αναρωτιέται η καθημερινή εφημερίδα του Μονάχου, SuddeutscheZeitung. «Μετά από ένα σκληρό brasdefer, οι αρχηγοί των κρατών και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν σε νέο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα. Εξουδετερώσαμε τον κίνδυνο μιας εξόδου από την ευρωζώνη, για την ώρα τουλάχιστον. Κι όμως, τίποτα δεν είναι εντάξει. Το σήμα συνοχής που εστάλη στο εσωτερικό και το εξωτερικό είναι σίγουρα σημαντικό, όμως το γυαλί δεν ράγισε απλώς, έσπασε. Θα πάρει χρόνια να μαζέψουμε τα κομμάτια και να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη στην Ευρώπη. Είναι πιθανό τα πράγματα να μην ξαναγίνουν ποτέ όπως πριν.

www.courrierinternational.com