Default Category

Εκτυπώνουμε κρυφά δραχμή (και άλλα παραμύθια) -από τον Χάρη Ζάβαλο

By Χάρης Ζάβαλος

June 01, 2015

Έπεσε τυχαίως σήμερα στα χέρια μας άρθρο ελβετικής εφημερίδας με τίτλο: Εκτυπώνουν οι πτωχευμένοι Έλληνες κρυφά δραχμή;

 

Το συγκεκριμένο άρθρο, που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο, 30 Μαίου, μας ενημερώνει ότι η Αθήνα προετοιμάζεται παρασκηνιακά για έξοδο από το Ευρώ ενώ στον Καναδά έχουν πάρει φωτιά οι εκτυπωτές και παράγουν χαρτονομίσματα για πάρτη μας. Η καναδική εταιρεία Fortress Paper Ltd, μέσω της θυγατρικής της στην Ελβετία, Landqart (οπότε καθόλου τυχαίο και το άρθρο), παράγει πυρετωδώς χαρτί ασφαλείας που θα χρησιμοποιηθεί για την εκτύπωση χαρτονομισμάτων.

 

Τελικά όμως, τo internet, όλο το Μάιο, έχει οργιάσει και σωρεία άρθρων μας ενημερώνει ότι, μιας και οι διαπραγματεύεις δεν θα οδηγήσουν πουθενά και το Grexit αποτελεί πλέον μοναδικό σενάριο, καιρός είναι οι εκτυπωτικές εταιρείες, εκμεταλλευόμενες την κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης, να κάνουν χρυσές δουλειές και να εκτοξεύσουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο στα ύψη.

 

Η καναδική εφημερίδα, The Globe and Mail, με άρθρο της στις 15 Μαίου, κάνει λόγο για σύνδεση του πιθανολoγούμενου Grexit με τον διπλασιασμό της τιμής της μετοχής της Fortress Paper Ltd, διευκρινίζοντας οτί αυτό αποτελεί απλά μια εικασία.

Τον Ιούνιο του 2012, η τιμή της μετοχής της εταιρείας αυξήθηκε κατά 42%, δύο μέρες αφότου ανακοίνωσε ότι “είχε παραγγελία κοπής χαρτονομίσματος”. Εκείνη την εποχή, το δημόσιο χρέος της Ελλάδος είχε εκτοξευθεί και ο όρος “Grexit” είχε μόλις εισέλθει στο παγκόσμιο οικονομικό λεξικό.

Τρία χρόνια μετά, η Ελλάδα έχει ξεμείνει και πάλι από μετρητά, και η τιμή της μετοχής σημειώνει άλλη μια θεαματική άνοδο. Ο διαδικτυακός τόπος Zero Hedge επισήμανε πρώτος τη σύμπτωση, η οποία οδηγεί σε εικασίες ότι το ελληνικό δράμα τροφοδοτεί ένα κερδοσκοπικό ράλι στο χρηματιστήριο.

 

Η ιστοσελίδα Bloomberg Business, στις 12 Μαίου, αναφέρεται στην άνοδο της εταιρείας Fortress Paper Ltd και μάλιστα ως την μεγαλύτερη σε διάστημα δύο ετών. Παραθέτει επιπλέον γράφημα και στατιστικά που επιβεβαιώνουν την αύξηση της τιμής της μετοχής κατά 62% μέσα σε ένα μόνο μήνα. Με άκρως δημοσιογραφική σαφήνεια, μας ενημερώνει ότι ΜΙΑ ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι η εταιρεία μπορεί να έχει συνάψει συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση. Ακολούθως, αναφέρει το όνομα της ιστοσελίδας, η οποία δεν είναι άλλη από την προαναφερθείσα Zero Hedge. Υποστηρίζει ότι ο λόγος της ανόδου της εταιρείας είναι η πιθανή συμφωνία της με την Ελληνική κυβέρνηση, η οποία είναι έτοιμη για ένα ”παράλληλο εθνικό νόμισμα” κατά την έξοδό της από το Ευρώ. Τέλος, επικεντρώνει την προσοχή μας στην πώληση τόνων χαρτιού ασφαλείας από τη θυγατρική της Fortress στην Ελβετία, Landqart, κατά το έτος 2014, χωρίς να διευκρινίζει τη χώρα αποδέκτη.

 

 

Και ερχόμαστε σε ακόμα μία εταιρεία που φιλοδοξεί να μας ”βοηθήσει” να εκτυπώσουμε την πολυπόθητη δραχμούλα μας. Η Βρετανική De La Rue (DLAR.L), σύμφωνα με το Reuters και την πηγή του που επιθυμεί να μην αποκαλυφθεί, έχει καταστρώσει ήδη σχέδια για την εκτύπωση χαρτονομισμάτων εάν η Ελλάδα εξέλθει από το ευρώ. Το άρθρο αυτό, που δημοσιεύτηκε στις 18 Μαίου, σημειώνει ότι η πληγείσα από την κρίση Ελλάδα θα πρέπει να οδηγηθεί σε νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου, των οποίων το αποτέλεσμα θα καθορίσει αν τελικά θα πρέπει να εγκαταλείψει το ευρώ, γεγονός που πιθανότατα θα εξαπλώσει την οικονομική καταστροφή σε ολόκληρη την ήπειρο.

Θεωρώντας την έξοδο από το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης δεδομένη, επισημαίνει την έκτακτη ανάγκη κοπής χαρτονομισμάτων. Ενώ οι εκτυπωτές της χώρας θα ενορχηστρώνουν την παραγωγή της δραχμής, οι παγκόσμιες επιχειρήσεις για ακόμη μια φορά θα μας «διευκολύνουν». Και γιατί όχι η εταιρεία αυτή να μην είναι η De La Rue; Οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν μετοχές της εταιρείας, των οποίων η τιμή αυξήθηκε κατά 11% τον τελευταίο μήνα. Η De La Rue, βέβαια, τρίβει τα χέρια της ήδη από τον Νοέμβρη και ανακοινώνει ότι μία αλλαγή καθεστώτος στην Ελλαδα καθώς και μία έξοδος απο την Ευρωζώνη θα πυροδοτήσει νέα άνοδο στον όμιλο.

Άλλη μία ιστοσελίδα (thecommentator.com), αναφέρεται στο γεγονός και στο ότι φημολογείται ότι η De La Rue έχει ήδη ξεκινήσει να κόβει χαρτονομίσματα δραχμής (και γιατί όχι και γερμανικά μάρκα) αναμένοντας από στιγμή σε στιγμή την έξοδο της Ελλάδος από το Ευρώ (ή και τη διάλυση της Ευρωζώνης). Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας επισημαίνει ότι δεν είναι δυνατή η εκτύπωση νέων χαρτονομισμάτων εν τη μια νυκτί, για αυτό η εταιρεία του θα πρέπει να βιαστεί και να κερδίσει αυτόν τον αγώνα δρόμου, αφήνοντας πίσω της όποιον παραμονεύει (και πιθανότατα να εννοεί την Fortress Paper Ltd ή όποια άλλη ανταγωνιστική).

 

Κανείς δεν γνωρίζει αν επίκειται άμεση επιστροφή στη δραχμή. Αρκετοί οικονομολόγοι την θεωρούν ως τη μοναδική λύση στην οικονομική κρίση που μας ταλανίζει και από ότι φαίνεται θα συνεχίσει αν δεν καταφύγουμε σε δραστικές λύσεις. Ένα όμως είναι βέβαιο, οι συγκεκριμένες εταιρείες εκμεταλλεύονται απροκάλυπτα την κατάσταση, ενισχύοντας τις φήμες για Grexit και Graccident, βλέποντας έτσι τις τιμές των μετοχών τους να καλπάζουν και τα κέρδη τους να πολλαπλασιάζονται. Επιπλέον, καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι τα αμερικανικά και ελβετικά site αναφέρονται αποκλειστικά στην καναδική Fortress και τη θυγατρική της ελβετική, ενώ τα ευρωπαικά στη βρετανική De La Rue, ασκώντας έτσι τη δική τους, διαπλεκόμενη πάντα, πολιτική.

 

Στον βωμό του χρήματος αξίζει άλλωστε να θυσιάσεις τα πάντα, και οι λαοί αποτελούν πάντα ασήμαντες παράπλευρες απώλειες.