Επικαιρότητα

«Εγκατάλειψη» στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας

By N.

July 27, 2015

Τα μέλη της Επιτροπής που συμμετείχαν στην επίσκεψη «εντόπισαν εγκατάλειψη των ανθρώπων χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα βασικά δικαιώματα τους»

 

Έλλειψη βασικών ειδών υγιεινής, κακές συνθήκες διαβίωσης και χρηματοδοτικό κενό που οφείλεται σε καθυστέρηση της προηγούμενης κυβέρνησης, διαπίστωσαν τα μέλη της «Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και Λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων» που επισκέφθηκαν το Κέντρο Κράτησης της Αμυγδαλέζας.

 

Τα μέλη της Επιτροπής, Βασιλική Κατριβάνου, Κώστας Ζαχαριάς και Βασίλειος Κόκκαλης, επισκέφθηκαν την Παρασκευή την Αμυγδαλέζα με αφορμή τη δέσμευση της κυβέρνησης πως το κέντρο κράτησης θα κλείσει σε 100 ημέρες.

 

«Ωστόσο, αφού, παρά ταύτα, εξακολουθεί να λειτουργεί, θεωρήσαμε απαραίτητο να το επισκεφθούμε για να αποκτήσουμε άμεση εικόνα της κατάστασης» σημειώνουν τα μέλη της.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης «συνομιλήσαμε με την αστυνομική διεύθυνση και με τους κρατούμενους. Αυτή τη στιγμή κρατούνται στην Αμυγδαλέζα 500 μετανάστες, εκ των οποίων οι 5 είναι ανήλικοι. Υπάρχει σαφές ζήτημα με την έλλειψη χρηματοδότησης από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο καθημερινά αποτυπώνεται σε προβλήματα ανεπαρκούς σίτισης (με περιπτώσεις γευμάτων αποτελούμενων μόνο από πατάτες, μακαρόνια ή ρύζι), απόλυτη έλλειψη νομικής υποστήριξης και κοινωνικών λειτουργών/ψυχολόγων καθώς και μεταφραστών. Το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει οφείλεται σε καθυστέρηση της προηγούμενης κυβέρνησης να υποβάλει προτάσεις για το πολυετές χρηματοδοτικό πλαίσιο 2014-2020. Αυτή τη στιγμή η Αστυνομία προσπαθεί να καλύψει το έλλειμμα χρημάτων για σίτιση με δικά της κονδύλια».

 

Όσον αφορά την ιατρική περίθαλψη, την οποία έχει αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ «εντοπίζονται προβλήματα στην έλλειψη προσωπικού, η βάρδια τελειώνει το μεσημέρι στις 13:30, είναι πενθήμερη με καθημερινή εναλλαγή ιατρών/νοσηλευτών, χωρίς σταθερή αναφορά και θεραπευτική συνέχεια. Τα φάρμακα παρέχονται κυρίως μέσω της εθελοντικής προσφοράς των κοινωνικών ιατρείων, τα οποία καλύπτουν πολλές βασικές ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης, χωρίς να είναι θεσμικά αρμόδια».

 

Τέλος, διαπιστώθηκε πως «υπάρχει έλλειψη βασικών ειδών υγιεινής (σαπούνια, οδοντόκρεμες/ οδοντόβουρτσες), ρούχων, παπουτσιών. Σε πολλά από τα κοντέινερ χωρητικότητας 8 ατόμων όπου στεγάζονται οι κρατούμενοι δεν λειτουργεί ο κλιματισμός καθιστώντας τη διαβίωση τους ανυπόφορη μέσα στη ζέστη, καθώς ούτε στον εξωτερικό χώρο δεν υπάρχει καμία σκίαση».

 

Τα μέλη της Επιτροπής που συμμετείχαν στην επίσκεψη «εντόπισαν εγκατάλειψη των ανθρώπων χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα βασικά δικαιώματα τους, για το πλαίσιο κράτησής τους και για το μέλλον τους».

 

 

Πηγή