Επικαιρότητα

Δυο κόσμοι, που σε καλούν να διαλέξεις .

By N.

August 24, 2015

 

24-8-2015 Γεμάτο και σήμερα το Λιμεναρχείο Λέρου.960 πρόσφυγες έφυγαν προχθές με το El,Venizelos , αλλά οι καθημερινές αφίξεις είναι πολλές, με αποτέλεσμα η αυλή του Λιμεναρχείου να έχει πάντα 200 με 300 ανθρώπους και η ´βίλλα Αρτεμις´ να είναι πάντα γεμάτη.

 

  Οι συνθήκες εξακολουθούν να είναι τραγικές με μία τουαλέτα δίχως νερό, με τον κόσμο να κοιμάται κάτω ,οι πιο τυχεροί σε χαρτόνια, με τα μωρά να παθαίνουν εγκαύματα από τον αδυσώπητο ήλιο, με ανθρώπους να αιμορραγούν από τη μύτη ή να λιποθυμούν από την πολυήμερη ταλαιπωρία σε αυτές τις συνθήκες.

 

Οι αλληλέγγυοι στη θέση τους κάθε μέρα, όλη μέρα μαζί με ¨Ελληνες και Ευρωπαίους παραθεριστές που περνούν τις διακοπές τους στην αυλή του Λιμεναρχείου και ξοδεύουν τα χρήματά τους για την κάλυψη αναγκών.400 σάντουιτς ετοιμάζονται κάθε μέρα από την ´Αννα, τη Τζούλη και τις φίλες τους, γάλα πίνουν πρωί και απόγευμα όλα τα παιδιά (περίπου 50 κάθε μέρα) ,ρούχα και παπούτσια διανέμονται από όλους μας, κιβώτια παραλαμβάνονται μέσα στη νύχτα από το πλοίο με τις προσφορές σας , γιατροί εντός και εκτός νοσοκομείου που τιμούν τον όρκο τους,ένας οργασμός ενεργοποίησης πολλών ανθρώπων για μια έστω προσωρινή ανακούφιση των από παντού διωγμένων.

 

 

Και απέναντι το σκοτάδι.Υπάρχουν γιατροί που τιμούν τον όρκο τους και δυστυχώς και άλλοι, που βγάζουν το μίσος τους στους κυνηγημένους.’Δεν είναι ξενοδοχείο εδώ,’’ούρλιαζε ένας που αρνιόταν να κρατήσει σε ένα κρεβάτι στην άδεια παθολογική κλινική ,νεαρή Σύρια που λιποθύμησε και ήταν προφανώς καταβεβλημένη. ‘’Μα θα γυρίσει στο χώμα του Λιμεναρχείου, κάτω από τον ήλιο, όπου βρίσκεται για τρίτη μέρα, του λέγαμε.Δεν το καταλαβαίνεις’’; ‘‘Nα μου μιλάς στον πληθυντικό ωρυόταν’’.Ο πληθυντικός τον απασχολούσε τον απάνθρωπο.

  Και ακριβώς από πάνω ο γυναικολόγος μας, με όλο το νοσηλευτικό προσωπικό έδινε μαθήματα ανθρωπιάς ,φροντίζοντας την νεαρή γυναίκα από τη Συρία και το πανέμορφο κοριτσάκι που γέννησε πριν δυο μέρες.Δυο κόσμοι, που σε καλούν να διαλέξεις .

 

 

*Το κείμενο και οι φωτογραφίες είναι από το  Δίκτυο Αλληλεγγύης Λέρου – Leros Solidarity Network  ,

Είμαστε δίπλα τους όσο μπορούμε στο δύσκολο και βαθιά ανθρώπινο αγώνα τους. Εκείνοι επέλεξαν δρόμο, εσύ;