Επικαιρότητα

«Για την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο εφιάλτης τώρα αρχίζει»

By N.

June 28, 2015

«Η πιο σημαντική είδηση αυτό το Σαββατοκύριακο δεν είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε δημοψήφισμα. Είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την πρόταση των πιστωτών….», γράφει ο Βόλφγκανγκ Μινχάου στους Financial Times. Επομένως η Ελλάδα θα μείνει χωρίς πρόγραμμα και χωρίς πρόσβαση στις αγορές από την Τετάρτη.

«Οπως είχα υποστηρίξει και στο παρελθόν», αναφέρει ο Μινχάου, αυτή ήταν η μόνη λογική απόφαση που θα μπορούσε να πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Το πρόγραμμα που πρότειναν οι πιστωτές θα παρέτεινε την ελληνική ύφεση για αρκετά χρόνια. Το Grexit θα έχει πιο αρνητικές επιπτώσεις βραχυπρόθεσμα, αλλά τουλάχιστον θα υπάρχει βελτίωση τελικά. Το οικονομικό πρόγραμμα των πιστωτών ήταν η οικονομική εκδοχή της Κόλασης του Δάντη. Θα επέφερε στην Ελλάδα την απόλυτη οικονομική καταστροφή».

Τώρα, το δημοψήφισμα είναι «άνευ ουσίας» σημειώνει ο Μινχάου, αφού ακόμα και εάν επικρατήσει το «ναι» δεν θα ξαναζωντανέψει το πρόγραμμα. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα υπάρχει πολιτική πλειοψηφία σε όλες τις χώρες-πιστωτές για ένα νέο πρόγραμμα, οι Γερμανοί δεν θα κάνουν τίποτε χωρίς το ΔΝΤ και το ΔΝΤ εν τω μεταξύ, θα διεκδικεί τα χρήματα του ήδη από τα μέσα της εβδομάδας», γράφει ο δημοσιογράφος και αναλυτής και καταλήγει:

«Η υπόθεση εργασίας που κάνω είναι ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει την έκτακτη χρηματοδότηση (ELA) προς την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η Κεντρική Τράπεζα ήδη βρίσκεται στα νομικά όρια του τι μπορεί να κάνει. Επομένως το πιθανότερο είναι να επιβληθούν έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων και θα ακολουθήσει η υιοθέτηση ενός παράλληλου νομίσματος προκειμένου να μπορέσει η ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις.

Εάν η ΕΕ και η ΕΚΤ δεν βρουν ένα γρήγορο τρόπο να στηρίξουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η Ελλάδα μπορεί να αναγκαστεί να υιοθετήσει τελικά ένα εθνικό νόμισμα.

Το δημοψήφισμα δεν μπορεί να αναστρέψει αυτή την κατάσταση. Εάν η ελληνική κυβέρνηση το είχε προκηρύξει νωρίτερα, πριν την εκπνοή του προγράμματος, θα ήταν διαφορετικά. Αλλά τώρα που το έκανε αυξάνει πολύ την πιθανότητα ενός Grexit. Το δημοψήφισμα θα αφορά μια πρόταση που δεν υπάρχει πλέον για ένα πρόγραμμα που θα έχει εκπνεύσει. Ετσι από το δράμα προκύπτει μια φάρσα.

Το ερώτημα τώρα είναι: θα τραβήξει την πρίζα η ΕΚΤ; Και εάν ναι, θα το κάνει την Δευτέρα, την Τετάρτη ή μετά το δημοψήφισμα; Θα έχει η ευρωζώνη ένα εσωτερικό σχέδιο διαχείρισης της χρεοκοπίας που θα αφορά και τις τράπεζες; Υποθέτω ότι η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα είναι: όχι.

Επομένως φαίνεται ότι οδεύουμε σε ρήξη. Δεν θα είναι καλή η έκβαση. Ακόμα και τώρα υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Δεν είναι, όμως, ούτε η χειρότερη έκβαση. Αλλά για την υπόλοιπη ευρωζώνη, ο εφιάλτης τώρα αρχίζει.»

efsyn