Default Category

Για ένα κωλοδάχτυλο αδειανό – by To Skouliki Tom

By Τhe Τhree Μooges

March 19, 2015

Ο κακός χαμός έχει γίνει με το βίντεο γερμανικής σατιρικής εκπομπής που υποστηρίζει ότι “πείραξε” το βίντεο που δείχνει τον Γιάνη Βαρουφάκη να κάνει κωλοδάχτυλο στη Γερμανία.

Κωλοδάχτυλο είπα; Συγγνώμη, άσεμνη χειρονομία εννοούσα.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Ο Γιάνης Βαρουφάκης το 2013 μίλησε σε ένα συνέδριο στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας με θέμα “Αμερική, Ευρώπη και το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας”.

Στο 40’33” το βίντεο δείχνει τον Γιάνη Βαρουφάκη να υψώνει το μεσαίο του δάχτυλο ενώ εξηγεί τί θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα το 2010, δηλαδή να χώσει ένα δάχτυλο στη Γερμανία αντί να μπει στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ.

Το βίντεο αυτό ξεθάφτηκε από τη γερμανική κιτρινοφυλλάδα Bild στο πλαίσιο της αντιβαρουφάκειας καμπάνιας που διεξάγει κι έγινε σημαία των νεοφιλεύθερων Γερμανών πολιτικών ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στη γερμανική δημόσια τηλεόραση όπου υποστήριξε ότι το βίντεο είναι μονταρισμένο.

Στη συνέχεια ακολούθησε μια γκάφα του ιδίου που ανέβασε το αυθεντικό υποτίθεται βίντεο στο twitter για να αποδείξει ότι λέει την αλήθεια αλλά το βίντεο που ανέβασε τον δείχνει να κάνει όντως το κωλοδάχτυλο.

Και κάπου εδώ ξεκινάει η παράνοια.

Ώρες ολόκληρες δαπανήθηκαν στο διαδίκτυο από βαρουφακολάτρες και βαρουφακομάχους που τσακώνονταν για το επίμαχο βιντεο – ένα αστείο κατά βάση θέμα, αφού ο Γιάνης Βαρουφάκης το 2013 δεν είχε θεσμικό ρόλο και μπορούσε να λέει ό,τι ήθελε -, ενώ ειδικοί έλεγαν με βεβαιότητα ότι το βίντεο με το κωλοδάχτυλο είναι αυθεντικό.

Όλα αυτά μέχρι χθες, όταν η σατιρική ομάδα του Γιαν Μπέμερμαν, η ίδια που δημιούργησε το καταπληκτικό μουσικό κλιπ “V for Varoufakis”, κυκλοφόρησε νέο βίντεο όπου εξηγεί πώς κατασκεύασε το μονταρισμένο πλάνο με το κωλοδάχτυλο του Βαρουφάκη και το άφησε να διαρρεύσει, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τρολάρει το πάθος της γερμανικής κυβέρνησης εναντίον της ελληνικής ακόμα και για κάτι ασήμαντο όπως αυτό.

Ήταν η σειρά των ελληνικών ΜΜΕ – με το γνωστό ανύπαρκτο ρεπορτάζ που διαθέτουν – να κάνουν σημαία τους το βίντεο μιας σατιρικής εκπομπής, χωρίς να αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι το βίντεο είναι μονταρισμένο.

Δε θέλω να αναφερθώ σε συγκεκριμένα ονόματα ενημερωτικών σάιτ και “έγκυρων” δημοσιογράφων για να μη τους κάνω εντελώς ρόμπα.

Γιατί το έκαναν; Γιατί έτσι. Γιατί το είπε κάποιος και μάλιστα έδειξε πώς το έκανε, γιατί μας συμφέρει, λες και δε θα μπορούσε μια σατιρική εκπομπή να κάνει το ακριβώς αντίστροφο. Να πάρει δηλαδή το αυθεντικό πλάνο με το κωλοδάχτυλο, να το παραποιήσει και να πει μετά ότι το αποτέλεσμα του μοντάζ είναι το αυθεντικό πλάνο.

Ολόκληρη η ελληνική δημοσιογραφία, μπλογκ και χρήστες των social media που το παίζουν ότι δε ξεγελιούνται από κανέναν έπεσαν θύματα μιας σατιρικής εκπομπής.

Απορώ, το γεγονός ότι έβαλαν ολόκληρο ηθοποιό που μοιάζει στον Βαρουφάκη να κάνει ένα απλό κωλοδάχτυλο σε στούντιο φορώντας την ειδική στολή, δεν τους έβαλε σε υποψίες ότι το βίντεο σπάει πλάκα; Το θέμα είναι για γέλια και για κλάματα.

Δε ξέρετε πόσο το ευχαριστήθηκα.

Αυτό που δεν κατάλαβε κανείς τους είναι ότι η σατιρική ομάδα του Γιαν Μπέμερμαν ήθελε πολύ απλά να δείξει πόσο εύκολο είναι να χειραγωγηθεί ο κόσμος από ένα μονταρισμένο βίντεο. Και τα κατάφερε μια χαρά. Τρόλαρε τους Γερμανούς, εμάς, τους πάντες. Και πολύ καλά έκανε.

Η ηλιθιότητα του Γιάνη Βαρουφάκη να πει ένα χαζό ψέμα για ένα ανούσιο ζήτημα χρήζει τρολαρίσματος.

Ο κιτρινισμός μερίδας των γερμανικών μέσων κατά της Ελλάδας χρήζει τρολαρίσματος.

Το επαναλαμβανόμενο ρεζιλίκι των ελληνικών ΜΜΕ με τους γελοίους δημοσιογράφους χρήζει τρολαρίσματος.

Όλοι εμείς που καταπίνουμε αμάσητο ό,τι μας σερβίρουν χρήζουμε τρολαρίσματος.

Όλα όσα βιώνουμε είναι ένα απέραντο τρολάρισμα.

Θα κρατήσω μόνο μία φράση του Γιαν Μπέμερμαν: “Η Γερμανία που δύο φορές μέσα σε έναν αιώνα έχει ισοπεδώσει την Ευρώπη έπαθε σοκ επειδή μια χώρα της έδειξε το δάχτυλο.”

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Ακολουθούν δηλώσεις του Ίγκορ Στικς, διοργανωτή του συνεδρίου στο Ζάγκρεμπ σχετικά με το θέμα: “My comment on the ‘Middle-finger’ affair or a media storm in a teacup about Varoufakis’ speech at the Subversive festival in Zagreb: “As one of the organizers of the Subversive Festival in Zagreb in May 2013 I’ve been approached by the media to comment on the ‘middle-finger’ affair. Together with other co-organizers and coordinators of the Festival we were happy to invite Mr Varoufakis to give a public lecture at our Festival and to present his book ‘The Global Minotaur’ in our book presentation series. I wasn’t present at the book launch. I watched the video later. It is worth saying immediately that there were 2 middle-fingers in his answer to a question from the audience. Also, Mr Varoufakis did not point the middle finger to Germany or the Germans but was talking about a hypothetical situation referring to January 2010 when Greece, in his view, should have defaulted–without exiting euro!–and thus ‘sticked the finger to Germany’, here clearly meant not as state or people but as the German government, which was at the time and today the main representative of disastrous austerity policies in the EU. In this respect, his statement (or a figure of speech) and its meaning were taken out of the context. However, it remains a mystery why the media do not report on the second middle finger mentioned by Varoufakis that day: the one Argentina showed to the IMF by defaulting on its debts. Both middle fingers were clearly pointed at neoliberal destruction of societies in Southern Europe or South America and elsewhere, debt slavery and neo-colonial dominance. In this respect, it was the finger pointed in the right direction. That message was clearly understood by anyone present at the Subversive Festival in May 2013 as it should be today.”)

(Ανήθικο δίδαγμα no. 2: Δεν πειστήκατε από τα παραπάνω; Θέλετε κι άλλα; Πάμε λοιπόν στο αρχικό βίντεο της ομιλίας στο youtube. Ας δούμε ποιος ανέβασε πρώτος την ομιλία. Είναι το SkriptaTV. Η επωνυμία αυτή έχει προφίλ στο facebook. Μπαίνουμε λοιπόν μέσα και βλέπουμε ότι ο SkriptaTV διαμένει στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας και διαθέτει ιστοσελίδα όπου με απόλυτα σοβαρό τρόπο έχει φιλοξενήσει κι άλλες συνεντεύξεις του Βαρουφάκη με κολακευτικά σχόλια. Με τον ίδιο τρόπο φιλοξένησε και το βίντεο που δείχνει τον Βαρουφάκη να κάνει το δάχτυλο χωρίς καμία διάθεση να τον συκοφαντήσει γιατί πολύ απλά το βίντεο είναι αυθεντικό. Enough said.)

Υψώστε και τα πέντε δάχτυλα στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges