Επικαιρότητα

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα

By N.

August 10, 2015

Ελλάδα: Χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο ναυαγισμένοι σε επικίνδυνες συνθήκες στα νησιά

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τους Ευρωπαίους ηγέτες, την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών και τις Ελληνικές αρχές να αντιμετωπίσουν επειγόντως την κρίση στο θέα υποδοχής προσφύγων.

 

20 Ιουλίου 2015

Βρυξέλλες /Αθήνα – Χιλιάδες μετανάστες και αιτούντες άσυλο σήμερα αποβιβάζονται κάτω από επισφαλείς συνθήκες σε διάφορα ελληνικά νησιά, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το Δεκέμβριο του 2014 των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) προς τις Ελληνικές αρχές και την ΕΕ για την αντιμετώπιση της έλλειψης της ικανότητας υποδοχής των ανωτέρω.

Μια ομάδα επείγουσας επέμβασης των ΓΧΣ έφτασε στη Λέσβο – ένα από τα δύο νησιά στην Ελλάδα που πραγματικά έχει οργανωμένες εγκαταστάσεις υποδοχής, αλλά το σύστημα αυτό είναι στο χείλος της κατάρρευσης. Οι ΓΧΣ συνεχίζουν επίσης τις υφιστάμενες δραστηριότητές του για τους μετανάστες και τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στην Κω και άλλα νησιά των Δωδεκανήσων.

Περίπου 5000 άτομα, κυρίως από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, έφτασαν στη Λέσβο τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, η υπάρχουσα εγκατάσταση υποδοχής «Μοριά» μπορεί να φιλοξενήσει μόνο περίπου 700 άτομα, και έχει πρόβλημα με τον υπέρ- συνωστισμό, τις κακές συνθήκες υγιεινής και τηνέλλειψη τροφίμων.

Χιλιάδες νέο – αφιθχέντες, ως εκ τούτου, αναγκάστηκαν να στρατοπεδεύσουν έξω στην ύπαιθρο, οι περισσότεροι από αυτούς στο Καρά Τεπέ – ένα οικόπεδο χωρίς καμία μορφή διαχείρισης και όπου οι άνθρωποι έχουν ελάχιστη ή καθόλου πρόσβαση σε νερό, στέγη, αποχωρητήρια ή ιατρική φροντίδα. Παρά τις προσπάθειες των αρχών για τη διανομή τροφίμων, οι μερίδες είναι ανεπαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των ανθρώπων.

Στην Κω, όπου οι ΓΧΣ παρέχουν ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια σε ανθρώπους που φτάνουν στο νησί, 700 άνθρωποι κοιμούνται στο πάτωμα ανάμεσα σε χαλάσματα και σπασμένα γυαλιά σε ένα παλιό ερειπωμένο κτίριο με δυνατότητα μέγιστης χωρητικότητας 200 ατόμων.

Οι ιατρικές ομάδες των ΓΧΣ τακτικά λαμβάνουν ασθενείς που πάσχουν από παθήσεις όπως ψώρα και μολύνσεις του δέρματος – άμεσο αποτέλεσμα των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης. Παρά τις προσπάθειες των ΓΧΣ για τον καθαρισμό και τη βελτίωση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, οι συνθήκες μπορεί να βελτιωθούν σημαντικά μόνο με δράση και την προθυμία από τις τοπικές αρχές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

«Ενώ οι ΓΧΣ και άλλες οργανώσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος των όποιων προσπαθειών ανακούφισης θα παρεμποδίζεται σημαντικά από την αποτυχία να παρέχεται και να διατηρείται ένα επαρκές σύστημα υποδοχής», λέει ο Στάθης Κυρούσης, ΓΧΣ επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα. «Η σημερινή κατάσταση αποτελεί παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας και της ΕΕ απέναντι στους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες στην Ελλάδα. Δεδομένης της βαθιάς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της αυτήν την κατάσταση. Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της θα πρέπει να συγκεντρώσουν επειγόντως πόρους για ανθρωπιστική βοήθεια, όπως χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης και υλική βοήθεια για να στηρίξει την Ελλάδα στην αντιμετώπιση των βασικών αναγκών των νεοαφιχθέντων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο. Η Ύπατη Αρμοστεία πρέπει επίσης να αναλάβει άμεση ευθύνη, να μετατρέψουν τα λόγια τους σε πραγματική δράση, και να εντείνει την ανταπόκρισή της στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε ο Κυρούσης.

«Αφήνοντας τους ανθρώπους να φροντίσουν τον εαυτό τους σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο ή ένα πεδίο γεμάτο σκουπίδια όπου δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου νερό ή οι τουαλέτες είναι απλώς απαράδεκτες και θέτουν την υγεία των ανθρώπων σε κίνδυνο», λέει η ElisabettaFaga, συντονιστής της επείγουσας επέμβασης των ΓΧΣ στη Λέσβο. «Οι Ελληνικές αρχές θα πρέπει να παρέχουν επιπλέον χώρους υπό τη διοικητική ευθύνη του κράτους, όπου η ανθρωπιστική βοήθεια, όπως τροφή, στέγη, υγιεινή και ιατρική περίθαλψη,θα μπορεί επίσης να παρέχεται από άλλους φορείς. Οι αρχές πρέπει επίσης να διασφαλίσουν ότι οι αποδοτικές διαδικασίες εγγραφής τίθενται σε εφαρμογή και ότι στις νέες αφίξεις παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν και πού να πάνε».

Οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να παρέχουν σύντομα ιατρικές συμβουλές, υπηρεσίες καθαρισμού και ειδών πρώτης ανάγκης και να εργαστούν για τη βελτίωση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στις κατασκηνώσεις στο Καρά Τεπέ και Μοριά. Οι ΓΧΣ έχουν ήδη αρχίσει την παροχή υπηρεσιών μεταφοράς με λεωφορείο ώστε οι νέες αφίξεις δεν χρειάζεται να περπατούν την απόσταση εβδομήντα χιλιομέτρων από τα σημεία άφιξης στην βόρεια ακτή ως το κέντρο εγγραφής στη Μυτιλήνη.

Από το Μάρτιο, οι ΓΧΣ παρέχουν ιατρική περίθαλψη – σουμβουλευτική και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης στους μετανάστες που φθάνουν στα Δωδεκάνησα. Επί του παρόντος, στο νησί της Κω, οι ΓΧΣ παρέχουν ιατρικές επισκέψεις και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης. Από τα μέσα Μαρτίου, οι ΓΧΣ έχει πραγματοποιήσει 2750 επισκέψεις και έχουν διανείμει περισσότερα από 20.000 μη εδώδιμα προϊόντα αντικείμενα όπως σαπούνια, χτένες, οδοντόβουρτσες και πετσέτες. Οι ΓΧΣ έχουν επίσης ξεκινήσει να λειτουργούν κινητές ιατρικές μονάδες γύρω από τα νησιά της Δωδεκανήσου μέσα από ένα σκάφος που επισκέπτεται μικρότερες τοποθεσίες στο νησί, όπου οι άνθρωποι φθάνουν από την Τουρκία. Οι ΓΧΣ έχουν παράσχει 256 επισκέψεις μέσω αυτής της κινητής ιατρικής μονάδας σε βάρκα από τότε που ξεκίνησαν τον Ιούνιο.

Στην Ειδομένη, κοντά στα σύνορα με την ΠΓΔΜ (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας), οι ΓΧΣ λειτουργούν κινητές ιατρικές μονάδες και διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης για εκείνους που φθάνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνεχίζουν τη διέλευση μέσω των Βαλκανίων για να πάνε στη βόρεια Ευρώπη. Από την 1η Απριλίου, οι ΓΧΣ έχουν παράσχει συμβουλευτική 2403 άτομα και έχουν διανείμει είδη πρώτης ανάγκης, όπως τα προϊόντα υγιεινής, πλούσια σε ενέργεια τρόφιμα, κουβέρτες και κάλτσες.