xrisi_avgi

Ενα κούρεμα, μια μοϊκάνα, όχι και τόσο ασυνήθιστη πια, η μοϊκάνα ενός 22χρονου φοιτητή που περπατούσε στην Ηρώων Πολυτεχνείου στον Πειραιά το Σάββατο το βράδυ, δεν έτυχε να είναι του γούστου μιας παρέας. Χωρίς να τους αντιληφθεί, τον ακολούθησαν. «Τι είσαι εσύ;», τον ρώτησε ένας. «Τι εννοείς;», ρώτησε αυτός. «Τι είσαι ρε, αντιφασίστας; αναρχικός;». «Ηρέμησε», του απάντησε, «chill, ηρέμησε».

«Με ρώτησε τι είναι το chill», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο φοιτητής. «Και μου έριξε μια μπουνιά. Προσπάθησα να ξεφύγω, δεν τα κατάφερα, ήρθαν και άλλοι, με πιάσανε και ρίχνανε στο ψαχνό». Του χτύπησαν το κεφάλι σε κάγκελα, τον έριξαν κάτω, του πατούσαν το χέρι, τον κλοτσούσαν στα πλευρά και τον παράτησαν αιμόφυρτο. Αυτό που δεν ήξερε τότε ο φοιτητής ήταν πως στο ξενοδοχείο Savoy, έξω από το οποίο βρισκόταν η παρέα που μισεί θανάσιμα τις μοϊκάνες, έκανε εκδήλωση η Χρυσή Αυγή.

«Το θράσος τους δεν έχει μειωθεί», μας λέει η Κατερίνα Καλογερά, θεία του φοιτητή, η οποία δημοσιοποίησε το περιστατικό (η επιστολή της έχει δημοσιευτεί στοwww.efsyn.gr με τίτλο «Καταγγελία για επίθεση χρυσαυγιτών σε Ελληνα νεαρό στον Πειραιά»). «Μπορεί να έχουν μειωθεί κάπως τα περιστατικά, αλλά όταν τους δοθεί η ευκαιρία, δεν θα διστάσουν να ασκήσουν βία».

Η επόμενη έκπληξη περίμενε τον αιμόφυρτο φοιτητή στην στάση του λεωφορείου. Κανείς από τους μεγαλύτερους δεν προσφέρθηκε όχι να βοηθήσει, ούτε να ρωτήσει τι έγινε. «Είναι τρελό, έρχονται και μου μιλάνε κάτι παιδιά 18 χρονώ ή μικρότεροι και οι μεγάλοι κοιτάνε από την άλλη. Δεν ξέρω τι δείχνει αυτό το πράγμα. Δεν είμαστε έτοιμοι; Δεν είμαστε καλή κοινωνία; Δεν πρέπει να υπάρχει αυτή η εικόνα της παθητικότητας. Θα μας κάνουν δέκα – εκατό άνθρωποι ό,τι θέλουν;», μας λέει.

Στην αρχή δίστασε να πάει στην αστυνομία -«είναι σαν να πάω να δώσω στους χρυσαυγίτες τα στοιχεία μου και τη διεύθυνσή μου», είπε στη θεία του. «Aν δεν κάνεις κάτι, μπορεί να είσαι και πάλι θύμα, εσύ ή κάποιος άλλος. Αν δεν γίνονται γνωστά αυτά τα πράγματα στις αρχές και στην κοινωνία, τότε αυτοί οι άνθρωποι υποθάλπονται. Οσο έχουμε περιθώριο, πρέπει να το παλεύουμε δημόσια», του είπε και τον έπεισε. Κατέθεσε μήνυση κατ’ αγνώστων και περιμένει τα στοιχεία από τυχόν κάμερες, που ίσως ταυτοποιήσουν τους δράστες.

Οι εκπλήξεις συνεχίστηκαν στο τμήμα και στο νοσοκομείο. «Αφού δεν είναι αλλοδαπός, δεν είναι ρατσιστική βία», του έλεγαν οι αστυνομικοί. Τελικά το δέχτηκαν, αφού τους θύμισε ο φοιτητής πως και ο Παύλος Φύσσας ήταν Ελληνας, όπως και ο Φοίβος στο Φάληρο, όπως και ο Δ. Κουσουρής όπως και άλλοι.

Τα ίδια και χειρότερα στο νοσοκομείο. «Ακούμε ότι χτυπάνε αλλοδαπούς, κανέναν γύφτο [sic], όχι ότι είναι σωστό, αλλά και Ελληνες; Πού να το φανταστεί κανείς», τον ρώτησαν και του συνέστησαν να κουρευτεί. «Νόμιζα πως είμαστε ελεύθεροι να αποφασίζουμε πώς θέλουμε να κουρευόμαστε ή να ντυνόμαστε», είπε ο φοιτητής. «Να κουρευτείς, άκου με που σου λέω», του απάντησαν.

«Ε, όχι, δεν έφταιγε το μαλλί μου», μας λέει ο φοιτητής. «Δεν προκάλεσα, δεν έκανα κάτι. Κάποιος με μακριά μαλλιά θα είχε πάθει το ίδιο. Είναι καθαρά θέμα εμφάνισης, καθαρά ρατσιστικό. Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί, να καταλάβει τι είναι η Χρυσή Αυγή και να βάλει τέλος. Εχουν καταλάβει τι ψήφισαν;

Είναι δυνατόν να δέρνει ο άλλος όποιον θέλει και να τον έχουμε στη Βουλή; Αυτό που έβαλαν στη Βουλή δεν είναι ούτε αθώο ούτε όσο πατριωτικό λένε. Είναι τελείως ανεπίτρεπτο να χτυπάνε τον οποιοδήποτε, αλλά τι; Νομίζουν ότι δεν βαράνε Ελληνες; Βαράνε όσους δεν πάνε με τα νερά τους, ακόμα και στην εμφάνιση. Αυτό ξέρουν μόνο να κάνουν».

efsyn

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο