kifa

Υπόμνημα

προς τον αναπληρωτή υπουργό υγείας Ανδρέα Ξανθό

από το Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2015

Οι άνθρωποι που ιδρύσαμε, στελεχώσαμε και δυναμώσαμε τα Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης  (ΚΙΦΑ) στην Αττική και σε όλη τη χώρα, συναντηθήκαμε πάνω σε κάποιες βασικές αρχές, και κάναμε το όραμά μας πράξη. Παρείχαμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που αποκλείονταν ή έχαναν την πρόσβαση τους στο δημόσιο σύστημα υγείας λόγω χρεών ή ανεργίας. Δημιουργήσαμε αμεσοδημοκρατικές αυτόνομες συλλογικότητες, οι οποίες εναντιώθηκαν στην ασκούμενη πολιτική υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά παρουσιάζοντας έργο.

Καταγγείλαμε με έναν ξεκάθαρο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό λόγο τα κρατικά εγκλήματα, καταδεικνύοντας τους ενόχους. Ουσιαστικά, υπερασπιστήκαμε τον πυρήνα της ιατρικής δεοντολογίας, καλώντας όλους τους υγειονομικούς να μην υπακούσουν στις διοικητικές εντολές αποκλεισμού των ασθενών.

Τα 40 περίπου Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης που λειτουργούμε πανελλαδικά, βρεθήκαμε σε συντονισμό και σε κοινές παρεμβάσεις τόσο στην Αττική όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο με στόχο την αλληλοϋποστήριξη μεταξύ μας αλλά και με βασικό σκοπό να ενδυναμώσουμε και να κάνουμε πιο ορατές τις διεκδικήσεις μας. Στην Αθήνα εδώ και ενάμιση χρόνο βρισκόμαστε από κοινού στο Συντονιστικό Κοινωνικών Ιατρείων Φαρμακείων Αλληλεγγύης Αττικής και έχουμε δραστηριοποιηθεί σε μια σειρά από δράσεις σε τοπικό, παναττικό αλλά και διεθνές επίπεδο.

Είναι βέβαιο ότι ο κόσμος των ΚΙΦΑ νιώθει ανακουφισμένος από την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, μια κυβέρνηση που οδήγησε στο θάνατο πολλούς, αύξησε δραματικά τη νοσηρότητα και διέπραξε οικονομικά εγκλήματα που οδήγησαν στη σπατάλη του δημοσίου χρήματος. Ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων από το ΕΣΥ δεν στοίχισε μόνο ζωές, αλλά ενοχοποίησε τους ανθρώπους που πέρα απ’ τη φτώχεια θα έπρεπε ν’ αντέξουν και τη ντροπή την ώρα που τους έδιωχναν από τα νοσοκομεία, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν. Μετά από αυτή τη ζοφερή τριετία που τα Κοινωνικά Ιατρεία παρείχαν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε όλους τους ανασφάλιστους (Έλληνες και μετανάστες) χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ήρθε η ώρα να δικαιωθεί το κύριο αίτημα μας από το νέο Υπουργείο Υγείας, το οποίο μόλις ανέλαβε, ανακοίνωσε την πρόθεση του να υπάρχει ελεύθερη, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση όλων στο ΕΣΥ.

Η συνολική κατάρρευση του συστήματος υγείας, με την οποία ερχόμαστε όλοι και όλες αντιμέτωποι καθημερινά, μέσα από την εμπειρία μας στα κοινωνικά ιατρεία αλλά και στους χώρους δουλειάς, μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας για την επανάκτηση ενός δημόσιου συστήματος Υγείας ανοιχτού σε όλους και όλες.

Ελπίζουμε όμως, και θεωρούμε απαραίτητο, να ληφθούν σταδιακά μια σειρά από μέτρα, όπως:

Πλήρης πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 • Πλήρης νοσοκομειακή, ιατροφαρμακευτική και οδοντιατρική περίθαλψη των ανασφάλιστων, συνταγογράφηση των αναλώσιμων υλικών και πρόσβαση τους σε παροχές (οπτικά, ορθοπεδικά κλπ).
 • Άμεση εξασφάλιση πλήρης, δωρεάν ιατροφαρμακευτικής, νοσοκομειακής και παιδοδοντιατρικής περίθαλψης των παιδιών ανεξάρτητα από την ασφαλιστική ικανότητα των γονέων.
 • Διαγραφή όλων των χρεών που έχουν βεβαιωθεί για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων τα προηγούμενα χρόνια.
 • Συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους και από τους ιατρούς συμβεβλημένους με το ΕΟΠΥΥ

Φαρμακευτική περίθαλψη

 • Ανάσχεση της πολυφαρμακίας, αντικίνητρα και έλεγχος.
 • Επαναφορά της συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων στην αρχική τους μορφή.
 • Εξασφάλιση της φαρμακευτικής περίθαλψης με μηδενική συμμετοχή στους χρόνια πάσχοντές και στους κατόχους βιβλιαρίου της Πρόνοιας μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων εφόσον δεν βρίσκουν τα φάρμακα τους στο δημόσιο νοσοκομείο

Μετανάστες

 • Πρόβλεψη για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εξετάσεις εντός των νοσοκομείων για τους συνανθρώπους μας χωρίς ΑΜΚΑ και νομιμοποιητικά έγγραφα.
 • Υγειονομικός έλεγχος στα Κέντρων Κράτησης Μεταναστών μέχρι την άμεση κατάργηση τους.

Ψυχική υγεία

 • Δημιουργία Ψυχιατρικών και Παιδοψυχιατρικών μονάδων με γεωγραφική και πληθυσμιακή κατανομή.
 • Δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών Ψυχικής υγείας και Απεξάρτησης

Τιμωρία των ενόχων

 • Να γίνει έλεγχος και να τιμωρηθούν αυτοί που ευθύνονται για τη νοσηρή κατάσταση του δημοσίου συστήματος υγείας.
 • Χρήση στοιχείων και από τα ΚΙΦΑ για την ανάδειξη του μεγέθους του εγκλήματος.

Συνεργασία ΚΙΦΑ και Υπουργείου Υγείας

Για την καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία μας αλλά και για τη διευκόλυνση πολλών ασθενών που αναζητούν ενημέρωση και καθοδήγηση θα θέλαμε να σας προτείνουμε τα ακόλουθα:

 • Δημιουργία στο Υπουργείο Υγείας ομάδας/υπηρεσίας υποδοχής αιτημάτων ασθενών που παρά τα όσα προβλέπονται έρχονται αντιμέτωποι με υγειονομικό αποκλεισμό. Ταυτόχρονα να γίνεται ενημέρωση για τα δικαιώματα των ασθενών και τους τρόπους πρόσβασής τους.
 • Άμεση εφαρμογή των υπαρχόντων νόμων για την πρόσβαση των ανασφάλιστων, όπως προβλέπεται στις υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους της προηγούμενης κυβέρνησης, με ευθύνη των διοικήσεων. Για το λόγο αυτό σας ζητούμε αποστολή από το Υπουργείο προς όλες τις υπηρεσίες και τα νοσοκομεία αλλά και προς τα ΚΙΦΑ όλων των εγκυκλίων που αφορούν τους ανασφάλιστους, ώστε να κατευθύνουμε τους ασθενείς.
 • Συμμετοχή εκπροσώπου/εκπροσώπων Κοινωνικών Ιατρείων σε επιτροπές ή ομάδες εργασίας του υπουργείου ή σε διυπουργικές σε θέματα δημόσιας υγείας για την επεξεργασία προτάσεων και σχεδιασμού.
 • Τέλος θα θέλαμε να μας ορίσετε κάποιον/α συνεργάτη του υπουργείου για μια τακτική επικοινωνία και αλληλοενημέρωση.

Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία όσο εκείνη μας χρειάζεται, να καταγράφουμε τα προβλήματα του συστήματος υγείας, όπως και να συμβαδίζουμε με το νοσοκομειακό κίνημα στον αγώνα για ένα σύστημα υγείας πραγματικά δημόσιο, πραγματικά καθολικό και με ποιοτικές παρεχόμενες φροντίδες.

 

Με εκτίμηση,

Συντονιστικό ΚΙΦΑ Αττικής

ΚΙΑ Κορίνθου

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο