29_1757_TSIPRAS_MAXIMOU_thumb

Απάντηση στην καταιγίδα των έξωθεν πιέσεων και απειλών δίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με δήλωσή του στο Reuters-  μια δήλωση, με την οποία για πρώτη φορά επιβεβαιώνει δημοσίως ότι στη διαπραγμάτευση υπάρχουν «τέσσερα σημεία πολιτικής διαφωνίας» – εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό, αύξηση του ΦΠΑ και ιδιωτικοποιήσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά «προκειμένου να βρεθεί αμοιβαία επωφελής λύση» και δηλώνει ότι παραμένει «σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα», παρά – όπως τονίζει – «τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών». Η επισήμανση για «συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα» συνιστά και μια έμμεση απάντηση προς τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το νέο «τελεσίγραφο» που έστειλε δίνοντας προθεσμία για συμφωνία έως τις 30 Ιουνίου.

Και ο πρωθυπουργός καταλήγει με ένα σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη και τους ακραίους, υπερσυντηρητικούς κύκλους: «Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού, αλλά το δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών».

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα στο Reuters είναι η εξής:

«Η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε όλα τα επιμέρους πεδία διαπραγμάτευσης, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους μας. Ένας συμβιβασμός που θα σέβεται τόσο τη πρόσφατη λαική εντολή όσο όμως και το πλαίσιο λειτουργίας της ευρωζώνης.

Τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία μας.

Σε σύγκριση με την αφετηρία έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν την βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα.

Παραμένουν, βεβαίως, τέσσερα σημεία διαφωνίας στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στο βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά, παραμένω σταθερά αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα. Γιατί γνωρίζω ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει προωθητικά και να προχωράει.

Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού, αλλά το δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών, το δρόμο της σταθερότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, πάνω απο όλα στη δημοκρατία, προς όφελος του κοινού ευρωπαϊκού μας μέλλοντος».

tvxs.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο