μαζεν

 

Ο Μάζεν Νταρουίς, διάσημος Σύρος υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και επικριτής του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, αφέθηκε σήμερα ελεύθερος αφού παρέμεινε υπό κράτηση για περισσότερο από τρία χρόνια, κάτι που έχει καταγγελθεί ως αυθαιρεσία του καθεστώτος, δήλωσε η σύζυγός του, η Γιάρα Μπαντέρ. 

 

“Αφέθηκε ελεύθερος και το δικαστήριο θα ανακοινώσει την τελική ετυμηγορία στις 21 Αυγούστου”, δήλωσε η Μπαντέρ.

 

Υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και διευθυντής του συριακού Κέντρου για τα μέσα ενημέρωσης και την ελευθερία της έκφρασης, ο Μάζεν Νταρουίς είχε συλληφθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2012 στη Δαμασκό μαζί με δύο συναδέλφους του, τον Χάνι Ζαϊτάνι και τον Χουσέιν Γρείρ.

 

Ο 41χρονος Νταρουίς είχε τιμηθεί το 2011 με το Βραβείο Ρολάν Μπερζέ για την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια, το 2013 με το Βραβείο των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και το 2015 με το Παγκόσμιο Βραβείο της Ελευθερίας του Τύπου της UNESCO.

 

Ο ίδιος και οι δύο συνάδελφοί του κατηγορούνται ως “απολογητές της τρομοκρατίας” βάσει ενός αμφιλεγόμενου αντιτρομοκρατικού νόμου.

 

Σε ανακοίνωσή της, η Μπαντέρ εξηγεί πως ο σύζυγός της επωφελήθηκε από μια αμνηστία που χορήγησε ο πρόεδρος Άσαντ στις 19 Ιουλίου με την ευκαιρία του τέλους του Ραμαζανιού, όμως απελευθερώθηκε “με 23 ημέρες καθυστέρηση”.

 

Οι δύο συνάδελφοί του απελευθερώθηκαν βάσει της ίδιας αμνηστίας.Οι τρεις μεταφέρονταν επανειλημμένα από φυλακή σε φυλακή και πολλές εκκλήσεις είχαν γίνει για την απελευθέρωσή τους.

 

Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι κρατούνται στις φυλακές και τα κέντρα ασφαλείας της Συρίας, διευκρινίζει το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

 

 

 

Πηγή

 

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο