ΕΞΩΦΥΛΛΟ

 

Κι ενώ οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είχαν προειδοποιήσει από τον Απρίλιο ότι ένας μαζικός τάφος δημιουργείται στη Μεσόγειο υπό την ευθύνη των Ευρωπαϊκών Κρατών, η σημερινή τραγωδία, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποδεικνύει ακόμη μια φορά την άμεση ανάγκη για αύξηση των επιχειρήσεων διάσωσης.

 

Εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν, όταν ξύλινο σκάφος, με περίπου 600 επιβαίνοντες ανατράπηκε κοντά στην ακτή της Λιβύης, λίγο πριν φτάσει το διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Dignity I», το οποίο είχε ήδη ολοκληρώσει τη διάσωση 94 ανθρώπων σε άλλο πλοιάριο λίγο νωρίτερα.

 

‘Αντικρίσαμε ένα τρομακτικό θέαμα. Άνθρωποι απεγνωσμένα προσκολλημένοι σε σωσίβια, βάρκες και σε ό,τιδήποτε από το οποίο θα μπορούσαν να κρατηθούν, αγωνίζονταν για τη ζωή τους ανάμεσα σε ανθρώπους που πνίγονταν και άλλους που είχαν ήδη πεθάνει”, μας μεταφέρει ο Χουάν Ματίας, συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο διασωστικό πλοίο «Dignity I». Πέντε ασθενείς μας ήταν σε τόσο σοβαρή κατάσταση που τελικά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο. Στο σημείο κατέφθασαν επίσης τα άλλα δύο πλοία διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να συνδράμουν στις προσπάθειες του ιρλανδικού και ιταλικού Ναυτικού. Περίπου 300 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί.”

 

ΕΝΑ


Ο Μοχάμεντ από την Παλαιστίνη διέσωσε την ενός έτους κόρη του, Αζίλ, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε σήμερα, 5 Αυγούστου, στη Μεσόγειο. Η κόρη του ήταν ήδη κάτω από το νερό όταν εκείνος κατάφερε να τη φτάσει και να την τραβήξει με ασφάλεια. Η σύζυγός του, Ντιάνα, επίσης επέζησε του ναυαγίου αλλά παραμένει σε κατάσταση σοκ. Βρίσκονται όλοι μαζί πλέον πάνω στο διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 

δυο

 


Η Άλα, πέντε μηνών έγκυος από τη Συρία, εξετάζεται από τη μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να ελέγξει εάν το μωρό της επέζησε του σοκ, όταν εκείνη βρέθηκε στο νερό. Ο σύζυγός της κατάφερε να την σώσει ενώ εκείνη βρισκόταν κάτω από το σκάφος που είχε ανατραπεί.

 

ΤΡΙΑ

 


Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε άνδρα από το Μπαγκλαντές με ανοιχτό κάταγμα του ποδιού. Ο άνδρας διασώθηκε μέσα από το νερό ύστερα από το ναυάγιο της 5ης Αυγούστου.

 

τεσσερα

 Το σημείο του σημερινού ναυαγίου από το διασωστικό πλοίο Dignity I των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επιζώντες του ναυαγίου της 5ης Αυγούστου περισυλλέγονται από διασωστικές λέμβους του ιρλανδικού και ιταλικού Ναυτικού.
Photos © Marta Soszynska/MSF

 

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο