glezos

Δριμύτατη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς ασκεί ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος με άρθρο – παρέμβαση υπό τον τίτλο «Πριν είναι αργά»,

Όλο το άρθρο Μ.Γλέζου:

Η μετονομασία της Τρόικας σε Θεσμούς, του Μνημονίου σε Συμφωνία και των Δανειστών σε Εταίρους, όπως και όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι, δεν αλλάζεις την προηγούμενη κατάσταση.

Δεν αλλάζεις, βέβαια, και την ψήφο του Ελληνικού Λαού, στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου 2015.
Ψήφισε αυτό που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ: καταργούμε το καθεστώς της λιτότητας, που δεν αποτελεί μόνο στρατηγική της ολιγαρχίας της Γερμανίας και των άλλων δανειστριών χωρών της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής ολιγαρχίας.

Καταργούμε τα Μνημόνια και την Τρόικα, καταργούμε όλους τους νόμους της λιτότητας.
Την επομένη των εκλογών με ένα νόμο καταργούμε την Τρόικα και τις συνέπειές της.
Πέρασε ένας μήνας κι ακόμα η εξαγγελία να γίνει πράξη.

Κρίμα και πάλι κρίμα.

Από την πλευρά μου ΖΗΤΩ ΣΥΓΓΝΩΜΗ από τον Ελληνικό Λαό διότι συνήργησα σ΄αυτή την ψευδαίσθηση.

Πριν, όμως, προχωρήσει το κακό. Πριν να είναι πολύ αργά, ας αντιδράσουμε.

Πριν απ΄όλα τα μέλη, οι φίλοι και οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση.

Μερικοί υποστηρίζουν, πως σε μια συμφωνία, πρέπει κι εσύ να υποχωρήσεις. Κατ΄αρχήν ανάμεσα σε καταπιεστή και καταπιεζόμενο δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός, όπως ακριβώς ανάμεσα στον σκλάβο και στον κατακτητή, λύση είναι μόνο η Λευτεριά.

Αλλά κι αν δεχτούμε αυτό τον παραλογισμό, ήδη οι παραχωρήσεις που έκαναν οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις με την ανεργία, τη λιτότητα, τη φτώχεια, τους αυτόχειρες, ξεπερνούν κάθε όριο υποχώρησης.»

 

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

  1. egoime στις

    Αν δεν διάβαζα τίποτα και απλά έβλεπα τα press release των EUROGROUP είναι σίγουρο ότι θα είχα μια διαφορετική αντίληψη για το τι συμβαίνει, έτσι και αλλιώς θα τα έβλεπα ‘μόνος’. Σίγουρα το πώς θα λάβεις την πληροφορία παίζει ρόλο. Και εννοείται πως κάποιος μπορεί να σου προσφέρει καλά την πληροφορία, με καλή αντικειμενική τάση. Μπορεί να βοηθήσει δλδ. Δεν ένιωσα όμως να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως. Γιατί η αλήθεια, εγώ δεν βλέπω κάθε μέρα EUROGROUP. Δεν ξέρω και πως είναι. Διαφορετικά είναι να δεις όλοκληρα press release από όλους, σκέψου πόσο ακόμη αν τα δεις όλα. Αλλά περίεργα τα ακούω. Τελοσπάντων. Απο αυτά που είπε ο Σύριζα στην ουσία δεν έχει ακόμη μετακινηθεί. Αυτό που έγινε στο τελευταίο EUROGROUP είναι πως έγινε μια προσωρινή συμφωνία και πως τώρα θα διαπραγματευτούν με καινούργιους όρους το μνημόνιο. Ότι π.χ τι θα κάνουν για τους άνεργους, τους άπορους, με την υγεία και με τα τρομερά πράγματα που γίνονται στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες. Κάτι που δεν ήταν όρος διαπραγμάτευσης πριν. Και θα δούμε τι θα γίνει στους επόμενους 4 μήνες. Τώρα μπορεί να προτείνει πραγματικά κάτι η Ελλάδα. Γιατί η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα ζει την εποχή του τρομερά κυνικού νεοφιλελευθερισμού. Κυνικού και πλέον μη λειτουργήσιμου λόγο και αυτού. Η πιο κυρίαρχη ιδεολογία στην Ευρώπη τώρα (και εδώ και πολλά χρόνια η αλήθεια) είναι όμως ο νεοφιλευθερισμός. Με αυτή διαπραγματεύεσαι όχι μόνο εξωτερικά αλλά και εσωτερικά. Στην περίπτωση του πιο κοινού πολίτη είναι στην καλύτερη λες και αποφασίσαμε πως δεν έχουμε πρόβλημα με ένα μικρό ποσοστό φτωχών, μεγάλο ποσοστό middle class (όπως έχει καταντήσει σε κάθε χώρα) και ένα πολύ πιο μικρό ποσοστό πλούσιων. Το οποίο μικρό ποσοστό δημιουργεί power structures με τους γνωστούς οππορτουνιστικούς τρόπους συμπεριφοράς τους. Αλλά υπάρχει βέβαια και η μικρή πιθανότητα αν ξοδέψεις αρκετό χρόνο και σκέψη, έχοντας βέβαια υπόψη και τις συνθήκες που γεννήθηκες, να είσαι σε ένα από αυτά τα μικρά group ανθρώπων πού ή έχει πολλά λεφτα (=ελευθερία) ή απλά αρκετά λεφτά να κάνει ότι θέλει ή ακόμα που μπορεί και να συναντήθηκε με το σύστημα με κάποιο τρόπο (που είναι κάπως περίεργο). Που εντάξει στην τελική ποιός πραγματικά αποφάσισε γιαυτό. Και στην τελική wage slavery ζούμε σε χώρες-κράτοι με απάνθρωπα μηχανοειδή κουλτούρες, όλοι. Ο Chomsky, τον άκουσα σε μια απο τις ομιλίες του, που έλεγε πως οι ιδιοκτήτες σκλάβων τότε που γίνονταν οι φασαρίες για να ελευθερωθούν οι σκλάβοι, έλεγαν σαν επιχείρημα πως τους σκλάβους τους τους πρόσεχαν. Φαγητό, υγεία, ξεκούραση. Χώρο να κοιμηθούν. Καλό επιχείρημα. Αν και απάνθρωπο κατ εμένα (προφανώς). Αντιθέτως οι επιχειρήσεις απλά νοίκιαζαν κόσμο όπως κάνουν και τώρα.
    Ο σύριζα βασικά τώρα δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό, κάτι ριζοσπαστικό. Μέσα στα πλαίσια αυτού του ιδεολογήματος μπορεί να λειτουργήσει. Γιαυτό και πρακτικά δεν είναι αριστερά ο σύριζα. Ούτε θα μπορούσε να είναι. Δεν αλλάζεις σύστημα από την μια μέρα στην άλλη. Αλλά κατέυθυνση μπορείς. Έχει φαινομενικά την ευαισθησία. Μπορεί να στρώσει το δρόμο για κάτι πιο αριστερό ή τελοσπάντων κάτι πιο καλό ναι. Προς το παρών το μόνο που μπορεί να κάνει είναι τον καλό επιχειρηματία. Να βρει μια καλύτερη λύση. Πιο λογική. Πιο αποτελεσματική. Πιο ανθρώπινη. Πρόσεξε. Όχι γιατί υπάρχει ευαισθησία αλλά γιατί it makes sense economically. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο. Δεν είναι αρκετά ανεξαρτητη η Ελλάδα για κάτι άλλο. Τα υπόλοιπα είναι όντως spectacle.
    Ο Γλέζος απ την άλλη κατέβασε μια σημαία που ιδεολογικά διαφωνούσαν αρκετοί αλλά δεν νομίζω πολλοί. Δεν ξέρουμε στην τελική έτσι όπως είμαστε τι κουβαλά ο καθένας στο κεφάλι του. Πιστεύω ότι είναι μια γενιά ο Γλέζος που μαζί της θα πάρει την κουλτούρα της. Εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πραγματικά την κουλτούρα αυτή. Είναι όμως σαν πρώτη όψη ανεπαρκές θα έλεγα αυτό που ρητορεύει ο Γλέζος την συγκεκριμένη στιγμή. Λέει ο Γλέζος ‘ Λύση είναι μόνο η Λευτεριά ‘! Δεν είναι πως είναι λαικό αυτό που λέει. Είναι απλά πολύ αόριστο. Δεν συμμεριζόμαστε όλοι την ίδια αντίληψη για το τί είναι ελευθερία και πώς θέλουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Είναι όμως προφανώς βασικό.

Αφήστε ένα σχόλιο