“Ένας στους δυο νέους στην Ελλάδα είναι άνεργος, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας συρρικνώθηκαν από το 2009 κατά 25% ενώ το χρέος αυξήθηκε δραματικά.
Η 40σέλιδη απάντηση του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ στον κατάλογο των ερωτημάτων που υπέβαλλε η κοινοβουλευτική ομάδα της γερμανικής αριστεράς, περιέχει ένα πλήθος από στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν την διαδικασία οικονομικής συρρίκνωσης στην Ελλάδα κατά τα παρελθόντα έτη και την πλήρη αποτυχία της Ευρωπαϊκής ηγεσίας στην εφαρμογή πολιτικών αυστηρής λιτότητας, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αριστερός πολιτικός Αντρέι Χούνκο.
Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο επιμένει στην ίδια αδιέξοδη πολιτική υποστηρίζοντας ότι “η εναλλακτική επιλογή σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής θα ήταν μια άτακτη χρεοκοπία της Ελλάδας που θα είχε ως συνέπεια ένα πολύ μεγάλο κόστος προσαρμογής”.
Στην επιστολή του, το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αναφέρεται στην κατακόρυφη αύξηση του δημόσιου χρέους, αποτέλεσμα της δραματικής συρρίκνωσης του ΑΕΠ κατά 22%.
Την ίδια ώρα, μεταξύ 2010 και 2013, αισθητά κατώτερα των προσδοκιών ήταν τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις, αφού αντί των προβλεπόμενων 22 δις εισέρρευσε στα κρατικά ταμεία μόλις 1 δισ. ευρώ από την πώληση κρατικής περιουσίας.
Αναφορά γίνεται επίσης στις δραματικές μειώσεις μισθών και συντάξεων, την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ανέργων, ειδικά στους νέους, αλλά και στην όξυνση της φτώχειας.
Η πολιτική διάσωσης «απέτυχε παταγωδώς»
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γερμανικού ΥΠΟΙΚ που δημοσιεύθηκαν στον Γερμανικό τύπο, ο όγκος των μη εξυπηρετουμένων δανείων της Ελλάδας μεταξύ 2012 και 2014 αυξήθηκε από 46 σε 78 δις ευρώ. Ο αριστερός πολιτικός Αντρέι Χούνκο σχολιάζει το γεγονός αυτό ως απόδειξη ότι η πολιτική της Ε.Ε. “έχει αποτύχει παταγωδώς”.
Το γερμανικό δημόσιο δεν έχει χάσει ούτε σεντ από την Ελλάδα
Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, μπορεί να παραμένει ανοιχτό εάν ποτέ η Γερμανία λάβει τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα, ωστόσο μέχρι στιγμής το γερμανικό δημόσιο δεν έχει χάσει ούτε ένα σεντ.
«Αντιθέτως, η Αθήνα έχει καταβάλει τόκους στη Γερμανία για τη δανειακή βοήθεια. Μεταξύ 2010 και 2014 η KfW (γερμανική επενδυτική τράπεζα) έχει αποδώσει στο γερμανικό δημόσιο έσοδα από τόκους συνολικού ύψους 360 εκατομμυρίων ευρώ’, αναφέρει η απάντηση του υπουργείου. Αντιθέτως, για τα επόμενα χρόνια η γερμανική κυβέρνηση αναμένει χαμηλότερα έσοδα για τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως».