χριστ

«Τόσοι πόλεμοι, τόσοι εμφύλιοι, τόση βία, τόση πείνα, δε γίνεται, οι άνθρωποι θα μετακινηθούν και πρέπει να προετοιμαστούμε γι’ αυτό», τόνισε η υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, στο «Κόκκινο» και τον Κώστα Αρβανίτη, συζητώντας για τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση στον ευαίσθητο αυτό τομέα, ιδίως στο κομμάτι της χρηματοδότησης.
Μπορεί η Ιταλία να συγκεντρώνει την προσοχή, καθώς ο τηλεοπτικός φακός θέλγεται από τις εντυπωσιακές εικόνες των μεγάλων πλοίων με 1.500- 2.000 ανθρώπους που φτάνουν 2 φορές το μήνα στην Ιταλία, στην Ελλάδα όμως φτάνουν καθημερινά δεκάδες καραβάκια των 20 και 50 ανθρώπων που περνάνε από τα τουρκικά παράλια προς τα νησιά και τελικά έχουμε ξεπεράσει την Ιταλία σε αριθμό σε εισερχόμενους, επισήμανε η κ. Χριστοδουλοπούλου.

 

«Εμείς σαν χώρα ευτυχώς δεν έχουμε κανέναν νεκρό, τους έχουμε διασώσει όλους. Αυτό είναι ένα ρεκόρ που καμαρώνουμε στην Ευρώπη και δεχόμαστε και τα συγχαρητήρια, παρ’ ότι οι υπηρεσίες μας και το λιμενικό δεν έχουν τα μέσα και τα χρήματα που έχει η Ιταλία για την έρευνα και τη διάσωση», ανέφερε η υπουργός. Εν αναμονή της έκτακτης βοήθειας από την Ε.Ε. Με ορισμένους δημάρχους να αντιδρούν και να ζητούν την άμεση απομάκρυνση των μεταναστών, η κ. Χριστοδουλοπούλου τονίζει ότι υπάρχουν προβλεπόμενες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την υποδοχή των προσφύγων.

 

Παραδέχεται παρ’ολ’αυτά πως δυστυχώς «με βάση τις δυνατότητες των υπηρεσιών μας δε μπορούμε να εξυπηρετήσουμε αυτόν τον κόσμο, γιατί, τόσο η αστυνομία όσο και το λιμενικό, δεν έχουν εκείνο το προσωπικό κι εκείνο τον τεχνολογικό εξοπλισμό για να ταυτοποιήσουν όλους εκείνους τους ανθρώπους, να τους φιλοξενήσουν σε ανθρώπινες συνθήκες, με αποτέλεσμα πραγματικά να ντρεπόμαστε για τις εικόνες που παρουσιάζουμε».

 
Όπως εξήγησε η κ. Χριστοδουλοπούλου, το υπουργείο προσπαθεί και αναζητεί συνεχώς λύσεις υπό εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, γιατί δυστυχώς δεν υπάρχουν χρήματα και προσωπικό για να βοηθηθούν ακόμα και οι δήμοι που έχουν επιδείξει θετική στάση, όπως η Τήλος.

 
«Αυτό που περιμένουμε είναι η έκτακτη βοήθεια που λεκτικά εξαγγέλθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Περιμένουμε την εκταμίευση, ιδίως τώρα, άμεσα, γιατί τους καλοκαιρινούς μήνες θα έρθουν περισσότεροι», τόνισε η υπουργός, προσέθεσε παρ’ όλ’ αυτά: «Προς το παρόν δε βλέπουμε να έρχεται αυτή η έκτακτη βοήθεια που εξήγγειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

 

Για τα κέντρα κράτησης .

 

Το ζήτημα των κέντρων κράτησης -των οποίων το κλείσιμο έχει εξαγγείλει η νέα ελληνική κυβέρνηση χωρίς να έχει ακόμα προχωρήσει σε αυτό- είναι επίσης σύνθετο, εξήγησε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Πρόκειται για ένα θέμα συναρμοδιότητας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 

«Αν δεν αποφασίσουμε με ποια πολιτική θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των αλλοδαπών τρίτων χωρών, δε μπορούμε να πάμε στο επόμενο θέμα», τόνισε η υπουργός, υπογραμμίζοντας παραδείγματος χάριν την αντίφαση που υπάρχει όταν αφήνονται ελεύθεροι νεοεισερχόμενοι, ενώ διώκονται άνθρωποι που είναι χρόνια ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία και δεν μπόρεσαν να ανανεώσουν την άδειά τους επειδή έμειναν άνεργοι. «Αυτό δεν ακουμπά, όχι στη λογική, όχι στο δίκιο, ούτε καν στο νόμο», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου, αναφέροντας ότι υπάρχουν ακόμα 3-4 σημεία που είναι συναρμόδια και τα δύο υπουργεία και για τα οποία πρέπει να καταλήξουν.

 

Ταυτόχρονα, σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου, τα κέντρα κράτησης έχουν γίνει με χρήματα που έχει δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την υποδοχή των μεταναστευτικών ροών, χωρίς να γνωρίζει βέβαια ότι θα χρησιμοποιηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο, γι’ αυτό άλλωστε στη συνέχεια η Ελλάδα έχει υποστεί καταδίκες και πρόστιμα για τις συνθήκες που επικρατούν.

 
Όμως, όπως εξήγησε η υπουργός, όταν η νέα ελληνική κυβέρνηση εξήγγειλε ότι θα κλείσει τα κέντρα κράτησης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε επιστολές με τις οποίες ελέγχει το ελληνικό κράτος και ζητάει δημοσιονομική διόρθωση, δηλαδή να της επιστραφούν κονδύλια.«Αυτό που μελετάμε εμείς ως Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, είναι πώς μπορεί να γίνει μετατροπή χωρίς να υπάρξει πρόβλημα, γι’ αυτό μελετάμε τί σημαίνει δημοσιονομική διόρθωση σε οικονομικά μεγέθη», σημείωσε η υπουργός. «Θέλουμε να έχουμε μια συνολική μελέτη να καταθέσουμε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

 
Η κ. Χριστοδουλοπούλου μίλησε επίσης στον Κώστα Αρβανίτη για το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την ιθαγένεια. «Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια δεν είναι αυτονόητο.Θέλουμε να υπάρχει ένας νόμος που να ισχύει για πάντα, ώστε τα παιδιά να μην έχουν κανένα πρόβλημα», τόνισε η υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής. «Για να το φτιάξουμε και να προσπαθήσουμε να μη μας το κηρύξουν ξανά αντισυνταγματικό από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δουλέψαμε πάρα πολύ σκληρά. Προσπαθήσαμε, με βάση την απόφαση που κήρυξε τον προηγούμενο νόμο για την ιθαγένεια αντισυνταγματικό, να κάνουμε έναν τέτοιο συνδυασμό των διατάξεων, ώστε πραγματικά να μη μπορεί να μας τον αγγίξει κανείς στο μέλλον», σημείωσε η κ. Χριστοδουλοπούλου, για να καταλήξει: «Είμαστε πολύ υπερήφανοι που αυτή την εβδομάδα θα μπει στη βουλή, γιατί πραγματικά αυτά τα παιδιά δικαιούνται να είναι πολίτες αυτής της χώρας».

 

Πηγή:stokokkino.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο