ΑΛ

 

Μια πρωτοβουλία που καθημερινά εξαπλώνεται σε όλο και περισσότερες πόλεις με στόχο την στήριξη των προσφύγων και την αντίσταση στο καθεστώς των κλειστών συνόρων ξεκίνησε εδώ και λίγες μέρες. Αλληλέγγυοι οργανώνουν μια πληθώρα κινητοποιήσεων στις οποίες θα διασχίσουν την απόσταση μεταξύ ευρωπαϊκών πόλεων όπως η Λουμπλιάνα, το Βερολίνο, τη Ρώμη κ.α. και τα σύνορα για να δράσουν από κοινού με τους πρόσφυγες ενάντια στην Ευρώπη Φρούριο ανοίγοντας δρόμους και περάσματα.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Βιέννη και την Λειψία και η ιδέα γρήγορα μεταλαμπαδεύτηκε στο Βερολίνο όπου  κονβόι αλληλέγγυων βρίσκεται στο δρόμο από την Κυριακή το βράδυ μέχρι το πρωί της Δευτέρα μεταφέροντας τρόφιμα και ρούχα κουβέρτες, σκηνές και παπούτσια. Σε συντονισμό με αλληλέγγυους από την Ιταλία και από άλλα μέρη θα σχηματίσουν ένα μεγάλο καραβάνι αλληλεγγύης στις παραμεθόριες περιοχές της Κροατίας, Σερβίας, Σλοβενίας και κατά μήκος των οδών διέλευσης μεταφέροντας τη βούληση να ανοίξουν τα σύνορα.

Αντίστοιχη πρωτοβουλία ξεκινά στις 26 Σεπτεμβρίου από τη Λιουμπλιάνα όπου πάλι με κονβόι αλληλέγγυοι θα κατευθυνθούν στα σύνορα όπου πρόσφυγες θα αγωνίζονται για την ελευθερία της μετακίνησης στα σημεία δηλαδή όπου η αστυνομία ενδέχεται να τους σταματήσει. Στις σελίδα τους στο facebook #Openborders Caravan υπάρχει αναλυτικά το κάλεσμα

Καλούν επίσης όποιον μπορεί να έρθει στη Λιουμπλιάνα μια μέρα πριν, στις 25 Σεπτεμβρίου, για να συμμετάσχει στο φεστιβάλ και την εκδήλωση για το άνοιγμα των συνόρων για όλους και όλα.

«Καθιστούμε σαφές ότι η Ευρώπη μπορεί να γίνει η γη των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας για όλους, κόντρα στην ξενοφοβική προπαγάνδα και την υποκρισία των θεσμικών οργάνων. Ενάντια στις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων, κατά των περιφράξεων, της Frontex, των απελάσεων και το μερίδιο ανακατανομής, η κοινή δράση μας θέλει να ανοίξει διόδους να επιτρέπεται στον καθένα να φτάσει με ασφάλεια στον προορισμό που έχει επιλέξει, για την πλήρη ιδιότητα του πολίτη για όλους και όλοι, και μέχρι την πλήρη κατάργηση του κανονισμού του Δουβλίνου».

«Τώρα είναι η ώρα να δράσουμε, να υποστηρίξουμε το κίνημα των προσφύγων, τη καταπολέμηση της Ευρώπης των τεχνοκρατών και λιτότητας, και τη καλλιέργεια του εθνικισμού και του φασισμού σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» αναφέρουν στα καλέσματά τους

Οι πρωτοβουλίες των αλληλέγγυων στους πρόσφυγες δημιούργησαν έναν διαδραστικό χάρτη όπου ο καθένας μπορεί να ενημερώνεται για τις δράσεις που ξεκινούν από σήμερα και θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες για το τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή στις προσπάθειες για άνοιγμα των συνόρων αλλά και για τα σημεία συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης.

 

ΧΑΡΤΗς

 

Η Αλληλεγγύη δεν είναι έγκλημα είναι η ευγένεια μεταξύ των ανθρώπων

Στις 21 Σεπτεμβρίου η αστυνομία σταμάτησε μια ομάδα προσφύγων και μεταναστών που περπατούσαν από την στάση του λεωφορείου στο Εσενλέρ προς το Εντιρνε προφυλακίζοντας πέντε άτομα (Τρεις από αυτούς ήταν Σύροι,ένας Γερμανός και ένας Γάλλος) τα οποία κρατούνται στο Τμήμα Αλλοδαπών

Όπως αναφέρει το Δίκτυο Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες στην Άγκυρα και την Ιστανμπούλ οι Σύροι μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης ενώ οι δύο αλληλέγγυοι θα απελαθούν.

Θεωρούμε απαράδεκτο ότι τέθηκαν αυθαίρετα υπό κράτηση, χωρίς καμία ποινική κατηγορία και σήμερα αναγκάζονται είτε να παραμένουν σε στρατόπεδα είτε να αντιμετωπίζουν την απέλαση για την δράση τους τονίζουν μεταξύ άλλων αναφέροντας πως ο Τύπος στην Τουρκία ήδη τους χαρακτηρίζει προβοκάτορες ανθρώπους που εδώ και χρόνια έχουν σταθεί στο πλευρό των προσφύγων χωρίς διακρίσεις θρησκείας, φυλής, εθνικότητας ή φύλου.

«Η μετανάστευση δεν είναι έγκλημα είναι δικαίωμα» καταλήγουν.

Σ.Π.

 

 

Πηγή

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο