κων
Χωρίς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο χώρο της Βουλής η εκδήλωση για την 41η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας, που διοργάνωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου.

 
Το Mega ανέφερε πως η απόφαση για την ηχηρή απουσία των πολιτικών αρχηγών και του Προέδρου της Δημοκρατίας ελήφθη το μεσημέρι της Παρασκευής κατά τη διάρκεια του γεύματος των πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

 
Οι πολιτικοί αρχηγοί φέρονται  να εξέφρασαν τα παράπονά τους στον πρωθυπουργό για τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου και συμφώνησαν να μην παραστούν στην εκδήλωση. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος φέρεται να δήλωσε πως αν και είναι προσκεκλημένος δεν προτίθεται να παρευρεθεί.

 
Η κ. Κωνσταντοπούλου είχε ανακοινώσει την εκδήλωση, με κεντρικούς ομιλητές τους Μανώλη Γλέζο, Κώστα Μανταίο, Πέπη Ρηγοπούλου και Σπύρο Χαλβατζή, από το βήμα της Βουλής. «Ως Πρόεδρος της Βουλής θεωρώ χρέος ιστορικό της Βουλής, αυτή η επέτειος να τιμάται και να μην παρασιωπάται υπό το πρόσχημα της εξοικονόμησης που επινοήθηκε τα τελευταία χρόνια επί μνημονίων», δήλωσε.

 
Καλούμαστε να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία που κατακτήθηκε με αγώνες δεν είναι δεδομένη, τόνισε μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο πλαίσιο της εκδήλωσης. «Σαράντα ένα χρόνια μετά την πτώση της χούντας, η χώρα και ο λαός βιώνουν την αμφισβήτηση από χρηματοοικονομικά συμφέροντα και όργανα διεθνών οργανισμών, εκπροσώπους ξένων κυβερνήσεων που παρεμβαίνουν ωμά στις εσωτερικές διαδικασίες (όπως έγινε στο πρώτο δημοψήφισμα μετά τη μεταπολίτευση) στη διαδικασία της νομοθέτησης, παρεμβαίνουν ακόμη και στην απονομή της Δικαιοσύνης που επιδιώκουν να εξανδραποδίσουν» υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιήθηκε στον προαύλιο χώρο της Βουλής.

 

Όπως υπερθεμάτισε, μέσα από τις πράξεις και τις αντιστάσεις εκείνων που ενσαρκώνουν τους θεσμούς, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η Δημοκρατία είναι υπόθεση όλων, των πολλών του λαού και των εκπροσώπων όλων των δημοκρατικών λειτουργιών, «Η Δημοκρατία δεν είναι ορεκτικό στο πιάτο εκείνων που απεργάζονται την καταδυνάστευση των λαών. Καλούμαστε να μην αφήσουμε την Δημοκρατία να γλιστρήσει από τα χέρια μας και ένας πρώτος τρόπος είναι να θυμόμαστε πως κάποτε την χάσαμε για επτά χρόνια και να αντιστεκόμαστε στην επιτηδευμένη λήθη» κατέληξε η κ. Κωνσταντοπούλου.

 
Από την πλευρά του, ο Μανώλης Γλέζος τόνισε ότι «ήρθα εδώ για να συζητήσουμε για τη γενέθλια επανεμφάνιση της Δημοκρατίας, την απόφαση για αγώνα». Είναι σημαντικό, συνέχισε, να αντλούμε από το παρελθόν ό,τι είναι αξιοσημείωτο και να μην λησμονούμε. «Για να μην πέσουμε στα ίδια λάθη, το παρελθόν πρέπει να μας διδάσκει και όλοι εμείς να επιτελούμε το χρέος μας απέναντι στην ιστορία» πρόσθεσε. «Οι εκδηλώσεις μνήμης έχουν σημασία όταν συνδέονται με το σήμερα» υπογράμμισε ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής, σημειώνοντας πως η Δημοκρατία που αποκαταστάθηκε το 1974 ήταν μια ταξική δημοκρατία.

 

 

 

Πηγή:tvxs.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο