ImageHandlerΜε διάγγελμά του ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την Κυριακή 5 Ιουλίου.

Ο Πρωθυπουργός ζητάει από τους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν ΝΑΙ αν αποδέχονται την πρόταση των Θεσμών ή ΟΧΙ αν την απορρίπτουν.

ΝΑΙ αν θέλουν μνημόνιο για πάντα ή ΟΧΙ αν προτιμούν τη ρήξη με μια προοπτική ελπίδας για το μέλλον.

ΝΑΙ αν θέλουν να μείνουν οι πουτάνες της Ευρώπης ή ΟΧΙ αν θέλουν να κοιτούν τους εταίρους στα μάτια, αντί να σκύβουν το κεφάλι.

Χρειάστηκε να περάσουν 5 χρόνια εξοντωτικής λιτότητας με δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με το Σύνταγμα να έχει γίνει χαρτοπόλεμος για να γίνει το πρώτο δημοψήφισμα στην Ελλάδα μετά από 41 χρόνια.

Εν τω μεταξύ, χώρες που Μένουν Ευρώπη έχουν κάνει αρκετά δημοψηφίσματα τα τελευταία 30 χρόνια. Η Ιταλία 16, η Ιρλανδία 20, η Δανία 7 και η Γαλλία 4. Αλλά οι υπέρμαχοι του Μένουμε Ευρώπη μάς λένε ότι ένα δημοψήφισμα στην Ελλάδα είναι αντισυνταγματικό και ισούται με πραξικόπημα. Είναι με τα καλά τους ή να βάλω τις φωνές;

Είναι προφανές ότι ο Αλέξης Τσίπρας δε θα μπορούσε να φέρει τη συμφωνία στη Βουλή, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην υπερψήφισή της από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ η Κυβέρνηση θα έχανε τη δεδηλωμένη.

Μέσα στην παράνοια των παράλογων απαιτήσεών τους, οι Θεσμοί έβγαλαν τον Αλέξη Τσίπρα από ένα αδιέξοδο. Του επέτρεψαν να αφήσει στην άκρη την απαράδεκτη 47σέλιδη ελληνική πρόταση και να φέρει ενώπιον της βούλησης του ελληνικού λαού την ακόμα χειρότερη πρόταση των δανειστών. Χωρίς να το θέλουν, τον έσωσαν.

Το δημοψήφισμα ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στο “game is over” του Ντόναλντ Τουσκ. The game is not over until it’s over.

Γράφουν ότι το δημοψήφισμα θα οδηγήσει σε εθνικό διχασμό. Το δημοψήφισμα δεν είναι διχασμός. Είναι Δημοκρατία.

Και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί δίλημμα παραμονής ή εξόδου από το ευρώ. Ας αφήσουμε επιτέλους στην άκρη τις ανάσες αξιοπρέπειας και την επανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Το ερώτημα είναι απλό: Χωρίς φόβο και πάθος, ας αποφασίσουμε επιτέλους αν θέλουμε συμφωνία με κάθε κόστος ή αν θέλουμε να ξεκολλήσουμε από τη λάσπη, αν θέλουμε να αλλάξουμε τις ισορροπίες ανάμεσα στα τελεσίγραφα και τους εκβιασμούς των δανειστών.

H τηλεοπτική εβδομάδα που ήδη ξεκίνησε αναμένεται τρομοκρατική. Τα ΜΜΕ θα παίξουν τα ρέστα τους, προκειμένου να πείσουν την τελευταία γιαγιάκα και τον τελευταίο άνεργο που έχουν μισό ευρώ στην τσέπη να ψηφίσουν ΝΑΙ στη συμφωνία. Θα προσπαθήσουν να τους παραπλανήσουν και να διαστρεβλώσουν τις συνέπειες ενός ΟΧΙ.

Η θέση της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Ο Πρωθυπουργός κάλεσε στο διάγγελμά του τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΟΧΙ.

Όποια κι αν είναι τελικά η απόφαση των Ελλήνων πολιτών ο Αλέξης Τσίπρας οφείλει να τη σεβαστεί και να την εφαρμόσει με συνέπεια. Και να είναι περήφανος για αυτό.

Να είμαστε περήφανοι κι εμείς. Η Δημοκρατία επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε.

Εδώ που φτάσαμε, λίγο δεν είναι. Tόσο που κάμαμε, μεγάλη δόξα.

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Στις 30 Απριλίου έγραφα ότι ένα δημοψήφισμα θα ήταν χρήσιμο μόνο εάν ρωτούσε το εξής: “Θέλετε συμφωνία με τους εταίρους και παραμονή στο ευρώ πάση θυσία, δηλαδή με μειώσεις συντάξεων, μαζικές απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις των πάντων κι άλλα υφεσιακά μέτρα που θα μας ζητήσουν οι δανειστές; Ναι ή όχι;” Χαίρομαι πάρα πολύ που ο Πρωθυπουργός συμφώνησε μαζί μου.)

The game is not over στη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

 1. Avatar
  The_Figurehead στις

  Άκρως λανθασμένη τεκμηρίωση, η οποία δείχνει και το πόσο λάθος έχουμε μάθει να σκεφτόμαστε. Δεν σχολιάζω επειδή συμφωνώ ή διαφωνώ με την άποψή σου, σχολιάζω γιατί πιστεύω πως ο οποιοσδήποτε έχει ήδη απάντηση σε αυτό το δύσκολο ερώτημα με απόλυτη σιγουριά, είναι ή επικίνδυνα αφελής ή Ελληνικά παραδοσιακά βολεμένος.

  Τη στιγμή μάλιστα, όπου το ίδιο το ερώτημα είναι ή βλακωδώς άκυρο ή υποχθόνια «θολό». Αν η κυβέρνηση μιλά με ειλικρίνεια, τότε αποτελείται από ηλίθια στελέχη που μας καλούν να ψηφίσουμε ανάμεσα σε δυο προτάσεις που δεν ισχύον. Καταλάβετέ το λίγο αυτό, γιατί από αυτά που διαβάζω τελευταία, ο κόσμος για κάποιο λόγο δυσκολεύεται να το αποτυπώσει. Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΜΩΝ, ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ. Δεν μπορείς λοιπόν να αποδεχθείς ή να απορρίψεις κάτι που δεν υπάρχει. Σε αυτό το σενάριο, από τα 16 της Ιταλίας, τα 20 της Ιρλανδίας, τα 7 της Δανίας και τα 4 της Γαλλίας (όπως αναφέρεις), της Ελλάδας θα είναι με διαφορά το πιο ηλίθιο δημοψήφισμα στην ιστορία της Ευρώπης και της Δημοκρατίας.

  Αν τώρα το ερώτημα που μας θέτουν, είναι ένα καμουφλαρισμένο “Ευρώ ή Δραχμή», τότε επαναλαμβάνω αυτό που είπα στην αρχή, κι αφήνω απ’ έξω τον τρόπο που μια κυβέρνηση παραπλανεί τους πολίτες της: ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ. Αυτό που ΠΡΕΠΕΙ να βιαστείς να απαιτήσεις, είναι ένα επίσημο όργανο της κυβέρνησης, να πάρει υπεύθυνα θέση ως προς το τι θα γίνει με το «Ναι» και τι θα γίνει με το «Όχι». Το υπεύθυνα, περιλαμβάνει σοβαρά και υπαρκτά επιχειρήματα, ως προς τις πληρωμές, τις συντάξεις, τα φάρμακα και τους μηχανισμούς που θα κινηθούν σε όλα τα ενδεχόμενα. Επιχειρήματα που περιλαμβάνουν «ψηλά το κεφάλι» και «περηφάνεια» είναι του κώλου οι εννιά ημέρες, και συγνώμη κιόλας. Όταν σου κόβουν το 10 – 30% του μισθού σου και πελαγώνεις, σκέψου τι έχει να γίνει άμα παγώσουν τα πάντα. Εκεί θα ξεχαστούν και οι περηφάνειες και τα κεφάλια θα πέσουν στο πάτωμα.

  Ενημερώσου για τις συνέπειες, σκέψου ώριμα και τότε είμαι μαζί σου και θα σεβαστώ, είτε πεις «Ναι» είτε πεις «Όχι», είτε συμφωνήσουμε είτε διαφωνήσουμε.

Αφήστε ένα σχόλιο