ÌÁÈÇÔÉÊÇ ÐÁÑÅËÁÓÇ 25çò ÌÁÑÔÉÏÕ(PHASMA/Ì.ÊÁÑÁÃÉÁÍÍÇÓ)

Η απορία είναι ειλικρινής. Γιατί σε μια Ευρωπαϊκή χώρα, παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου, υποχρεώνονται να βαδίζουν με στρατιωτικό βήμα μπροστά στις αρχές του κράτους; Για ποιο λόγο συνεχίζουμε να υπηρετούμε ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στον προηγούμενο αιώνα, και επισημοποιήθηκε επί στρατιωτικού καθεστώτος Μεταξά, το 1936; Γιατί αφήνουμε, ως κοινωνία, χώρο για εκμετάλλευση των εθνικών επετείων, από ανεύθυνους και επικίνδυνους παιδαγωγούς, όπως αυτός σήμερα στην Αγία Βαρβάρα, που ανάγκασε παιδιά δημοτικού να φωνάζουν μιλιταριστικά συνθήματα, όπως: “τρέμει η γη τρέμει η γη περνούν οι Αετοί”;

Κρίνοντας από τις αντιδράσεις των παιδιών, διαπιστώνουμε ότι συμμετέχουν αναγκαστικά σ’ αυτό το έθιμο. Δεν τους εμπνέει, δεν το κάνουν με χαρά,  δεν διακατέχονται από εθνική υπερηφάνεια όταν περπατούν μπροστά στους Δημάρχους και τους Μητροπολίτες. Οι μεγάλες νίκες του λαού μας, είτε αυτές ήταν για την ανεξαρτησία του, είτε για την αποτροπή του φασισμού και την χειραφέτησή του, πρέπει να μνημονεύονται με ενθουσιασμό και μακρυά από εθνικιστικές κορώνες. Στόχος τους πρέπει να είναι μόνο η αναθέρμανση της μνήμης και όχι η αναπαραγωγή στερεοτύπων. Δυστυχώς, οι μαθητικές παρελάσεις εξυπηρετούν μόνο τον τελευταίο στόχο.

Είχα την τύχη να βρίσκομαι στο Όσλο, πριν κάμποσα χρόνια, την ημέρα της Επετείου για την Ανεξαρτησία της Νορβηγίας. Η ατμόσφαιρα ήταν τελείως διαφορετική. Τα σχολεία συμμετέχουν σε μια εκπληκτικά ανομοιόμορφη “παρέλαση”, τα παιδιά φορούν πολύχρωμα ρούχα,  αν θέλουν κρατούν σημαίες, περπατούν με χαλαρό βήμα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, και πολλά από αυτά κρατούν το πρώτο παγωτό της χρονιάς, καθώς η επέτειος σηματοδοτεί και την έλευση του καλοκαιριού.  Δεν περπατούν με στρατιωτικό βήμα. Δεν υπάρχουν ομοιόμορφες στολές, ούτε επίσημοι, ούτε κραυγές και μισαλλόδοξα συνθήματα.

28320_393715556683_1365983_n

 

Αν λοιπόν, πρέπει αναγκαστικά, να υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις, ας είναι όπως αυτή της Νορβηγίας.

 

180296_193675500660525_2010989_n

 

photo credits: Olia Zed

 

Μοιραστείτε.

10 Σχόλια

 1. Pingback: ‘Oxi Day’ 2014 | A Poseidon Adventure

 2. Βούλα Σούφη στις

  Και που να δείτε που στη Ζάκυνθο, η πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών Ζακύνθου, Μαρία Μουζάκη, ενημέρωσε ότι οι Παιδικοί Σταθμοί θα συμμετέχουν στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2015, κι ότι όσοι γονείς επιθυμούν τα παιδιά τους να λάβουν μέρος, να ενημερώσουν τις υπεύθυνες των τμημάτων τους και να υπογράψουν τη σχετική υπεύθυνη δήλωση.
  Τα παιδιά, συνέχισε, θα παρελάσουν, φορώντας μπλε μπλούζα, μπλε παντελόνι – φούστα αντίστοιχα ή τη σχετική στολή, συνοδευόμενα υποχρεωτικά από έναν κηδεμόνα και με τη συνδρομή των παιδαγωγών.
  Μα θα τρελαθούμε τελείως??
  Μιλάμε για παιδάκια μικρότερα από 4 ετών!

 3. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΡΑΣ στις

  Οι αναλογίες, τόσο στη γεωμετρία, όσο και στη ζωή, έχουν νόημα όταν είναι πλήρεις, όταν αφορούν όλες τις πλευρές! Όταν έχεις μια Τουρκία δίπλα σου κι εσύ το παίζεις … Νορβηγός, στην καλύτερη περίπτωση είσαι αφελής! Και άρα επικίνδυνος…

  • harryhole στις

   Και η παρέλαση πως ακριβώς βοηθάει στη σταθεροποίηση την εθνικής κυριαρχίας;

  • Δάντης στις

   Αυτό κατάλαβες; Εύκολα διακρίνει κανείς απο το φρενοβλαβή παραλήρημα σου και το ο,τι κατηγορείς άδικα τον συντάκτη πως είσαι εντελώς βλάκας.

 4. Ηρα στις

  Ο συντακτης εχει θιξει ενα πολυ ενδιαφερον ζητημα στο πρωτο μισο του αρθρου. Θα ηθελα παρολαυτα να δω την εναλλακτικη που προτεινει ποιο τεκμηριωμενη. Το θεμα στο συνολο του εχει πολλες δυνατοτητες να αναπτυχθει περαιτερω σε ενα ποιο ολοκληρωμενο αρθρο στο μελλον;

Αφήστε ένα σχόλιο