Το Βρετανικό κοινοβούλιο ακύρωσε Μέι και βάζει φωτιά στη συμφωνία για το Brexit

0

Έμμεση απόρριψη της συμφωνίας

To βρετανικό κοινοβούλιο απέρριψε έμμεσα τη συμφωνία της κυβέρνησης της Μέι με την ΕΕ για το Brexit, βάζοντας «φωτιά» στο θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση και πυροδοτώντας πολιτικές εξελίξεις.

Η έμμεση απόρριψη της συμφωνίας ήταν αποτέλεσμα μιας ανταρσίας στους Τόρις, στο συντηρητικό κυβερνών κόμμα του οποίου ηγείται η Τερέζα Μέι, και προκαλεί ένα μεγάλο (ενδεχομένως και ανεπανόρθωτο) πλήγμα στην πρωθυπουργό της Βρετανίας.

Ειδικότερα βουλευτές και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα (Τόρις και Εργατικοί) υπερψήφισαν μια τροπολογία που περιορίζει την εξουσία των υπουργών της κυβέρνησης Μέι σχετικά με τη συμφωνία για το Brexit και δίνει τον τελευταίο λόγο στο βρετανικό κοινοβούλιο.

Παρά τις προσπάθειες της βρετανικής κυβέρνησης να μεταπείσει τους «αντάρτες» των Τόρις, η ρύθμιση υπερψηφίστηκε με 309 ψήφους «υπέρ» έναντι 305 «κατά». Η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι, εφόσον ψηφιστεί η συγκεκριμένη ρύθμιση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μια οξυμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η ομάδα της Μέι προσπάθησε να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και να συνταχθούν με την κυβέρνηση που ανησυχεί ότι η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit. «Αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε την νομοθεσία μας για την ημέρα εξόδου. Θα καθορίσουμε τώρα κατά πόσον χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο (για την αποχώρηση από την ΕΕ) για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνει τον κρίσιμο σκοπό του», σημείωσε.

Η ήττα αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.

tvxs.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

15 − twelve =

Simple Share Buttons