Το τραγούδι της ημέρας: Metallica – For Whom The Bell Tolls

0

metallica

Από τον Γιάννη Μπάκο

Στις 21 Οκτωβρίου 1940 κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Charles Scribner’s Sons” το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Αμερικανού συγγραφέα Ernest Hemingway, “For whom the Bell tolls” ή στα Ελληνικά “Για ποιον χτυπάει η καμπάνα”.

hemingway_forwhom

Κεντρικό πρόσωπο του βιβλίου είναι ο Αμερικανός ιδεαλιστής καθηγητής Robert Jordan, ο οποίος εγκαταλείπει την πατρίδα του και πηγαίνει στην Ισπανία να πολεμήσει για την δημοκρατία κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου.
Εκεί γνωρίζεται με μία ομάδα ντόπιων ανταρτών που αποτελείται από τρεις άνδρες και δύο γυναίκες και όλοι μαζί καταστρώνουν σχέδια για την ανατίναξη μιας γέφυρας. Μέσα στη σκληρότητα του πολέμου αναπτύσσεται κι ένα συναίσθημα ανάμεσα στον Jordan και μια νεαρή αντάρτισσα και το ζευγάρι προσπαθεί να βρει κάποιο νόημα στον παραλογισμό του πολέμου και στη δική του αβέβαιη θέση.
Το “Για ποιον χτυπά η καμπάνα” θεωρήθηκε από τους βιβλιοκριτικούς ως το κορυφαίο έργο του βραβευμένου με Πούλιτζερ συγγραφέα και ένα από τα καλύτερα πολεμικά μυθιστορήματα όλων των εποχών.
Παρά το ότι η βάση του βιβλίου είναι ο πόλεμος και ο θάνατος που βρίσκονται παντού, κατά βάθος το μυθιστόρημα έχει ξεκάθαρες και σοβαρές πολιτικές σκέψεις. Οι χαρακτήρες του δεν είναι άφοβοι και άτρωτοι, αγαπούν την ζωή και γι αυτό μάχονται γι αυτήν, παρ’ ότι πολλές φορές αναρωτιούνται αν αξίζει τον κόπο.
metallicaforwhom
Το 1984, οι νεαροί εκκολαπτόμενοι τότε metal rock stars Metallica, από το Los Angeles, κυκλοφόρησαν το album “Ride the Lightning” που περιλαμβάνει το κομμάτι “For whom the bell tolls”, εμπνευσμένο από την μοίρα του Robert Jordan στο βιβλίο του Ernest Hemingway.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιάννης Μπάκος

Ο Γιάννης Μπάκος γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Μάρκετινγκ, μα το πάθος του είναι η μουσική. Παλεύει να πείσει τους πάντες πως και η ματαιότης έχει το νόημα της, απλώς βρίσκεται μεταξύ κενού, γνώσης και πληροφορίας.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

17 − fifteen =

Simple Share Buttons