Το τραγούδι της ημέρας: Kate Bush – Cloudbusting

0

wilhelm-reich

Από τον Γιάννη Μπάκο

Στις 3 Νοεμβρίου 1957 πεθαίνει από ανακοπή καρδιάς μέσα στο κελί του στο ομοσπονδιακό σωφρονιστήριο του Lewisburg της Pensylvania ο Βίλχεμ Ράιχ, μία από τις πιο ριζοσπαστικές προσωπικότητες στην ιστορία της ψυχιατρικής.

Ο Ράιχ υπήρξε διακεκριμένος ψυχαναλυτής, μαθητής του Σίγκμουντ Φρόυντ και δραστήριο μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γερμανίας από το 1928 ως το 1933. 

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 οι θεωρίες του και οι πολιτικές απόψεις που διατύπωνε τον έφεραν σε ρήξη τόσο με το ψυχαναλυτικό κίνημα όσο και με τους κομμουνιστές, ενώ μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία το 1933 μετανάστευσε στη Σκανδιναβία, όπου τα αποτελέσματα της έρευνάς του στον χώρο, της βιολογίας, πλέον, τον απομάκρυναν ακόμη περισσότερο από τις επικρατούσες επιστημονικές απόψεις. 

Από το 1940 μέχρι τον θάνατό του το 1957 έζησε στις ΗΠΑ, όπου και οι ιδέες του εξελίχθηκαν περαιτέρω, ώσπου ενοποιήθηκαν σε μια νέα, επιστημονική συνολική θεώρηση της φύσης η οποία ονομάστηκε “Οργονομία”. Κυρίαρχη έννοια της οργονομίας είναι η “οργόνη” που περιγράφεται ως ένα πανταχού παρόν, ελεύθερο από μάζα υπόστρωμα ενέργειας από το οποίο δημιουργούνται δευτερογενώς η ύλη, η ζωή και οι φυσικοί νόμοι.

Υπήρξε ένας από τους πλέον αμφιλεγόμενους διανοητές της σύγχρονης εποχής, αμφισβητώντας τα υφιστάμενα συστήματα σκέψης και ανατρέποντας βασικές επιστημονικές αντιλήψεις, αποκτώντας έτσι πολυάριθμους υποστηρικτές και επικριτές. Για τους υποστηρικτές του είναι μεγαλοφυής και πρωτοπόρος, για τους επικριτές του ένας μεγαλομανής, παρανοϊκός ή ακόμη και “απατεώνας πρώτου μεγέθους”.

Ο Βίλχεμ Ράιχ διέδωσε τις απόψεις του και απέκτησε την φήμη του μέσα από τα βιβλία που κυκλοφόρησε, με σημαντικότερα τα  “Η Μαζική Ψυχολογία του Φασισμού (1933)” και “Άκου Ανθρωπάκο (1948)”, με το τελευταίο να αποτελεί και την διαχρονικότερη δουλειά του, όντας μια κραυγή αγωνίας ενός στοχαστή που βλέπει τα σπέρματα του φασισμού και του ολοκληρωτισμού μέσα στον κοινό, καθημερινό άνθρωπο.

books

Η Βρετανή καλλιτέχνιδα Kate Bush κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1987 το single “Cloudbusting”, μια συναρπαστική ιστορία που αφηγείται την σχέση του Βίλχεμ Ράιχ με τον υιό του Πήτερ και το πως η θεωρία της οργονομίας επηρέασε την ίδια του την οικογένεια. Ο Ράιχ είχε φτιάξει μια μηχανή, το “Cloudbuster”, που κοιτώντας προς τον ουρανό σκόπευε να διαλύσει τα σύννεφα και να φέρει την βροχή, περνώντας έτσι ώρες με τον υιό του με αυτό τον σκοπό.

cloudbusting

Το τραγούδι της Kate Bush καταλήγει μιλώντας και για την φυλάκιση και τον θάνατο του Αυστριακού στοχαστή στις φυλακές της Pensylvania.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

fourteen − twelve =

Simple Share Buttons