Το τραγούδι της ημέρας: Στράτος Παγιουμτζής – Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω

1

stratos_pagioumtzis

Από τον Γιάννη Μπάκο

Στις 16 Νοεμβρίου 1971 «σβήνει» πάνω στο πάλκο, σε ηλικία 67 ετών, ο Στράτος Παγιουμτζής , ο εμβληματικός τραγουδιστής της κλασσικής εποχής του ρεμπέτικου, που «στο λαιμό του είχε φωλιές από αηδόνια».

Γεννήθηκε στο Αϊβαλί της Μικράς Ασίας το 1904, ήρθε όμως στην Ελλάδα πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή και εγκαταστάθηκε στον Πειραιά, όπου από παιδί μπήκε στο μεροκάματο, χωρίς να παραμερίζει το μεγάλο πάθος του που ήταν το τραγούδι. Η γνωριμία του με τους Μάρκο Βαμβακάρη, Ανέστη Δελιά και Γιώργο Μπάτη που όλοι μαζί έφτιαξαν την «Τετράς του Πειραιώς», άλλαξε την ζωή του καθώς μέσα σε λίγο καιρό και μετά από λίγες εμφανίσεις ο Στράτος γίνεται ο βασικός τραγουδιστής,  με την φωνή του να γίνεται σύντομα μύθος.

tetras2

Εκτός των τραγουδιών του Μάρκου Βαμβακάρη, ο Στράτος Παγιουμτζής τραγούδησε και άλλους σπουδαίους δημιουργούς όπως οι Παναγιώτης Τούντας, Κώστας Σκαρβέλης, Σπύρος Περιστέρης, Μανώλης Χιώτης, Μπαγιαντέρας, Βασίλης Τσιτσάνης, με τον Γιώργο Ζαμπέτα να τον ξαναφέρνει στο ρεμπέτικο στις αρχές της δεκαετίας του ’60, όταν η καριέρα του είχε πάρει την κατιούσα.

Τον Οκτώβρη του 1971 καταφέρνει να βγάλει διαβατήριο και να πάει στη Νέα Υόρκη, όπου τραγούδησε σε νυχτερινά κέντρα με τους ομογενείς να τον αποθεώνουν. Λίγες εβδομάδες αργότερα αφήνει την τελευταία του πνοή στο πάλκο προδομένος από την καρδιά του.

Το τραγούδι Όταν στα κέντρα σε πηγαίνω” του Βασίλη Τσιτσάνη, κυκλοφόρησε το 1947 με την φωνή του Στράτου Παγιουμτζή.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

1 Comment

  1. eleannab on

    Και συμπληρώνω : Ο Παγιουμτζής υπήρξε ο κύριος τραγουδιστής της Τετράδας κι όταν ο Βαμβακάρης πηγαίνει να ηχογραφήσει τα τραγούδια του, ο Στράτος πηγαίνει μαζί του για να τα ερμηνεύσει. Ο Περιστέρης, απ’ τη δισκογραφική όμως επιμένει να τα τραγουδήσει ο ίδιος ο Μάρκος, κι έτσι ο Στράτος δεν μπαίνει στο στούντιο.

    Την ίδια εποχή ηχογραφεί κι ο Μπάτης τα πρώτα του τραγούδια. Μια μέρα που ο Μπάτης γίνεται κόκκαλο απ’ τα τσιγάρα και κρεμάει την ορχήστρα, ο Στράτος παίρνει τη θέση του ως από μηχανής θεός κι ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι όπως το έλεγε κι ο στίχος “…Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα…”

    Ακολουθούν ηχογραφήσεις για τραγούδια της Τετράδας, ηχογραφεί με τον Παπάζογλου, τον Σκαρβέλη, τον Περιστέρη, το Χιώτη, τον Χατζηχρήστο, τον Τσιτάνη, τον Καλδάρα κ πολλούς άλλους. Μετά το 1955 η πορεία του παρακμάζει, μένει εκτός δισκογραφίας και λαϊκών κέντρων, μέχρι που τον επαναφέρει στο προσκήνιο ο Ζαμπέτας. Το ’71 φεύγει στην Αμερική κ εργάζεται στη “Σπηλιά”, όπου ένα βράδυ πεθαίνει. Έγινε έρανος για τα έξοδα της επιστροφής του στην Ελλάδα, ενώ τα έξοδα της κηδείας τα ανέλαβε ο Γιώργος Ζαμπέτας

Αφήστε Ένα Σχόλιο

15 − 14 =

Simple Share Buttons