Το τραγούδι της ημέρας: Peter Gabriel – Biko

0
biko2
Από τον Γιάννη Μπάκο

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1977 φεύγει από την ζωή ο Stephen Bantu Biko, Νοτιοαφρικανός ακτιβιστής και πολέμιος των πολιτικών του apartheid.

Γεννημένος στις 18 Δεκεμβρίου 1946 στο Ginsberg, παιδί φτωχής οικογένειας με τέσσερα παιδιά, έχασε τον πατέρα σε ηλικία 4 ετών και βρέθηκε από πολύ νωρίς μπροστά στις δυσκολίες της ζωής των μαύρων της Νότιας Αφρικής.
Ασχολήθηκε από μικρός με τα κινήματα ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, ενώ το 1968 ίδρυσε το “Black Consciousness Movement“, με το οποίο παρακινούσε τους ιθαγενείς μαύρους να κινητοποιηθούν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.
Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 έγινε κεντρική φιγούρα του κινήματος του “Durban”, μιας περιόδου με πολλές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις εναντίον του apartheid.
biko3
Στις 18 Αυγούστου 1977 συνελήφθη βάσει του αντιτρομοκρατικού νόμου, βασανίστηκε στις φυλακές και έφυγε από την ζωή στις 25 μέρες αργότερα, από σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.
Μαρτυρίες αναφέρουν πως στην τελευταία ανάκριση βασανίστηκε τόσο που έπεσε σε κώμα και κρεμάστηκε από τους αστυνομικούς από το παράθυρο της αίθουσας ανακρίσεων του αστυνομικού τμήματος της περιοχής Walmer, όπου και αφέθηκε για περίπου μια ημέρα.
Την επόμενη, στις 11 Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε γυμνός μέσα σε ένα Land Rover στις φυλακές της Pretoria που βρίσκονταν 1100 χλμ μακριά και είχαν δυνατότητα νοσηλείας, όπου και στις 12 Σεπτέμβρη άφησε την τελευταία του πνοή.
Οι αστυνομικές αρχές έκαναν λόγο για θάνατο λόγω απεργίας πείνας αλλά η αυτοψία και η ιατροδικαστική εξέταση έδειξαν πως επρόκειτο για στυγνή δολοφονία.
biko
Ο Nelson Madela δήλωσε το 1994 πως “Έπρεπε να τον σκοτώσουν για να παρατείνουν την εφαρμογή του apartheid
peter-gabriel
Ο Peter Gabriel τιμά την μνήμη του όταν 3 μόλις χρόνια μετά  την δολοφονία του κυκλοφορεί το κομμάτι “Biko“, κάνοντας τεράστια προσπάθεια να μάθει όλος ο πλανήτης ποιος ήταν ο Steve Biko, πόσο σημαντικός υπήρξε για την κοινωνία της Νότιας Αφρικής αλλά και πως η δολοφονία του υπογράφεται από το συντηρητικό σύστημα του apartheid που κρατά τους ανθρώπους χώρια και την κοινωνία διχασμένη.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιάννης Μπάκος

Ο Γιάννης Μπάκος γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Μάρκετινγκ, μα το πάθος του είναι η μουσική. Παλεύει να πείσει τους πάντες πως και η ματαιότης έχει το νόημα της, απλώς βρίσκεται μεταξύ κενού, γνώσης και πληροφορίας.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

nineteen − 2 =

Simple Share Buttons