Το τραγούδι της ημέρας: Ντίνος Σαδίκης – Είχα έρωτες

0

saxtourhs

Στις 29 Ιουλίου 1919 γεννιέται στην Αθήνα ο Μίλτος Σαχτούρης, ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς Έλληνες ποιητές.

Γόνος δικαστικού και νομικού συμβούλου του κράτους, με καταγωγή από την Ύδρα, προέρχεται από την οικογένεια των Σαχτούρηδων και ήταν εγγονός του αξιωματικού του πολεμικού ναυτικού Μιλτιάδη Σαχτούρη και δισέγγονος του ναυμάχου του 1821 Γιώργη Σαχτούρη.
Το 1937 ξεκίνησε σπουδές νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιεζόμενος από τον πατέρα του, μετά τον θάνατο του οποίου έκαψε τα βιβλία που διάβαζε, αποφασισμένος να επιδοθεί αποκλειστικά στην ποίηση.
Ο Μίλτος Σαχτούρης ξεκίνησε να γράφει ποίηση την άνοιξη του 1941. Το 1943 είχε την τύχη να γνωρίσει τον Οδυσσέα Ελύτη και τον Νίκο Εγγονόπουλο. Ως ποιητής στον χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε, ύστερα από παρότρυνση του Ελύτη, το 1944 στο περιοδικό “Τα Νέα Γράμματα”, διαδεχόμενος ουσιαστικά τους νεωτερικούς ποιητές του μεσοπολέμου.
 saxtouris
Τα πρώτα του ποιήματα πήραν κακές κριτικές ιδιαίτερα από τους κριτικούς της εποχής, με τους Άλκη Θρύλο, Παλαιολόγο, Αιμίλιο Χουρμούζιο, Πέτρο Χάρη κ.α., να αντιμετωπίζουν το έργο του με χλεύη.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 κι έπειτα ήρθε η καταξίωση, με τρία κρατικά βραβεία και αναγνώριση από όλο τον πνευματικό και όχι μόνο κόσμο της χώρας.
Ως ποιητής υπερτονίζει το παράλογο, επηρεάστηκε από τον υπερρεαλισμό (ενσωμάτωσε ευρηματικά πολλά στοιχεία από τον ευρωπαϊκό και τον ελληνικό υπερρεαλισμό) αλλά δεν αφομοιώθηκε απ’ αυτόν. Δέχτηκε επίσης επιδράσεις από τον εξπρεσιονισμό και το συμβολισμό.
Ο Ντίνος Σαδίκης είναι στενός συνεργάτης του Γιάννη Αγγελάκα στους “Επισκέπτες”, συνεχίζοντας μέχρι σήμερα στους Γιάννης Αγγελάκας 3.
sadikis
Το 2005 κυκλοφορεί το 2ο του προσωπικό album, μελοποιώντας το ποίημα του Μίλτου Σαχτούρη “Είχα έρωτες“, αποδίδοντας πλήρως την ψυχεδελική χροιά των στίχων του ποιητή, χτίζοντας μια μουσική επένδυση πάνω στα θεμέλια του υπερρεαλισμού και της παραίσθησης.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

five × three =

Simple Share Buttons