Το τραγούδι της ημέρας: Mohammad Reza Shajarian – Zhale Khoon Shod

0

iran5

Από τον Γιάννη Μπάκο
Σαν σήμερα, στις 8 Σεπτεμβρίου 1978, λαμβάνουν χώρα οι αιματηρές συγκρούσεις στην Τεχεράνη ανάμεσα σε διαδηλωτές και δυνάμεις του στρατού, που οδήγησαν στο θάνατο περίπου 3000 πολιτών.

iran3

Η μέρα έχει μείνει στην ιστορία ως “Black Friday” και αποτέλεσε την αρχή για την πτώση της μοναρχίας στο Ιράν. Οι θάνατοι των πολιτών και οι αντιδράσεις που έφεραν, θεωρούνται κομβικά γεγονότα στην Ιρανική επανάσταση και την πτώση του μονάρχη.

Όλα ξεκίνησαν όταν μετά τις πολυπληθείς διαδηλώσεις της άνοιξης του 1978 που ζητούσαν δημοκρατική κυβέρνηση, το παλάτι επέβαλλε στρατιωτικό νόμο, θέλοντας να περιορίσει τις συγκεντρώσεις και να συρρικνώσει το κίνημα. Στις 8 Σεπτέμβρη 1978, μια μόλις μέρα μετά την ανακοίνωση της επιβολής του στρατιωτικού νόμου, χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του Jaleh στην Τεχεράνη για να προσευχηθούν.

iran2

Δυνάμεις του στρατού προσπάθησαν να διαλύσουν την συγκέντρωση, το πλήθος κινήθηκε ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις και κατόπιν εντολής ο στρατός άνοιξε πυρ δολοφονώντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις 3000 διαδηλωτές. 

iran4

Αυτό ήταν ένα σημείο χωρίς επιστροφή για την Ιρανική επανάσταση, με τις διαδηλώσεις να κορυφώνονται μέχρι την παραίτηση του βασιλιά λίγους μήνες αργότερα, αφού πλέον το κίνημα είχε γιγαντωθεί, προχωρώντας σε απεργίες και δεκάδες συγκεντρώσεις.

iran

Λίγους μήνες μετά τα γεγονότα τις 8ης Σεπτεμβρίου, ο Ιρανός μουσικός Hossein Alizadeh μελοποίησε το γραμμένο για αυτή την ημέρα ποίημα του Siavash Kasraie “Zhale Khoon Shod” που στα ελληνικά σημαίνει “Η πλατεία γέμισε με αίμα“, συνθέτοντας έτσι το τραγούδι της Ιρανικής επανάστασης.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιάννης Μπάκος

Ο Γιάννης Μπάκος γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Μάρκετινγκ, μα το πάθος του είναι η μουσική. Παλεύει να πείσει τους πάντες πως και η ματαιότης έχει το νόημα της, απλώς βρίσκεται μεταξύ κενού, γνώσης και πληροφορίας.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

five × one =

Simple Share Buttons