Το τραγούδι της ημέρας: John Williams – Munich (OST)

0

munich3

Από τον Γιάννη Μπάκο

Στις 5 Σεπτεμβρίου, κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Μονάχου, ομάδα Παλαιστινίων, μέλη της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης», εισέβαλε στο Ολυμπιακό Χωρίο, παίρνοντας ομήρους 11 Ισραηλινούς αθλητές.

munich2

Αίτημα τους ήταν η απελευθέρωση 234 Παλαιστινίων από τις ισραηλινές φυλακές και 2 από τις γερμανικές.

Η επίθεση αυτή της οργάνωσης έμεινε γνωστή ως «Η Σφαγή του Μονάχου» και αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αιματηρής δράσης της οργάνωσης «Μαύρος Σεπτέμβρης» σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’70.

Έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις και φτάνοντας πλέον σε κάποιου είδους συμφωνία, η Γερμανική αστυνομία ξεκίνησε επιχείρηση απελευθέρωσης των ομήρων, η οποία, ωστόσο, είχε τραγική κατάληξη, με 9 Ισραηλινούς αθλητές νεκρούς καθώς και 6 από τους 8 τρομοκράτες και 2 αστυνομικούς.
 munich5
Οι ζωντανές εικόνες από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου έκαναν το γύρω του κόσμου, προκαλώντας αποτροπιασμό στη Δύση και πανηγυρισμούς στον αραβικό κόσμο.

Η ΔΟΕ αποφασίζει την μη οριστική διακοπή των Αγώνων, οργανώνοντας μια επικήδεια τελετή στο Ολυμπιακό στάδιο στη μνήμη των θυμάτων, η οποία συγκεντρώνει 80.000 άτομα.

munich

Τρεις ημέρες μετά τη Σφαγή του Μονάχου, στις 8 Σεπτεμβρίου, οι Ισραηλινοί σε αντίποινα βομβάρδισαν παλαιστινιακά στρατόπεδα στο Λίβανο και τη Συρία, με αποτέλεσμα οι νεκροί να ξεπεράσουν τους 100.

Η οργάνωση «Μαύρος Σεπτέμβρης» έδρασε την τριετία 1970-1973, όντας παρακλάδι της «Φατάχ» του Γιασέρ Αραφάτ, κύριας συνιστώσας της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

To 2005 o Steven Spielberg μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη τα γεγονότα, όπως τα καταγράφει ο Geroge Jonas στο βιβλίο του “Vengeance: The True Story of an Israeli Counter-Terrorist Team“.

munich4

Στην μουσική επένδυση ο εξαιρετικός και αειθαλής John Williams, αποτυπώνει πλήρως την ατμόσφαιρα κερδίζοντας άλλη μια υποψηφιότητα για όσκαρ.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιάννης Μπάκος

Ο Γιάννης Μπάκος γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Μάρκετινγκ, μα το πάθος του είναι η μουσική. Παλεύει να πείσει τους πάντες πως και η ματαιότης έχει το νόημα της, απλώς βρίσκεται μεταξύ κενού, γνώσης και πληροφορίας.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

13 + fourteen =

Simple Share Buttons