Το τραγούδι της ημέρας: Dimitri Tiomkin – It’s A Wonderful Life OST

0

frank capra

Από τον Γιάννη Μπάκο

Σαν σήμερα, στις 3/9/1991 φεύγει από την ζωή ο σκηνοθέτης Frank Capra.

Ο Ιταλός στην καταγωγή, Francesco Rosario Capra, έφτασε στις ΗΠΑ σε ηλικία 6 ετών, όταν οι γονείς του μετανάστευσαν από την Ιταλία.

Από μικρή ηλικία παρακολούθησε το σχολείο τεχνών του Los Angeles, πήρε δίπλωμα μηχανικού και αφού επέστρεψε από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο με τον τίτλο του Ανθυπολοχαγού, ξεκίνησε να εργάζεται στον βουβό κινηματογράφο.

Σε ηλικία 36 ετών ήταν υποψήφιος για όσκαρ για την ταινία “Κυρία για μια ημέρα”, ενώ έναν χρόνο αργότερα κέρδισε το πρώτο βραβείο της ακαδημίας για την ταινία “Συνέβη μια νύχτα”. Στην διάρκεια της δεκαετίας του ’30 κέρδισε άλλα δύο βραβεία όσκαρ για τις ταινίες  “Ο Πρίγκηψ των Δολαρίων” (1936) και “Δε θα τα πάρεις μαζί σου” (1938).

frank capra2

Στην διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου ασχολήθηκε με τα αντιπολεμικά ντοκιμαντέρ, ενώ αμέσως μετά τον πόλεμο κυκλοφόρησε και η πιο γνωστή του ταινία, το  χριστουγεννιάτικο δράμα “Μια υπέροχη ζωή” (1946).

Μετά από διάλειμμα 8 ετών την δεκαετία του ’50 συνέχισε το έργο του, με τελευταία του ταινία να είναι “Η κόμισσα και ο γκάνγκστερ” (1961).

Το 1982 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον τίμησε με βραβείο προσφοράς στην 7η τέχνη.

Έφυγε από την ζωή στον ύπνο του το 1991 σε ηλικία 94 χρονών.

Σαν τραγούδι της ημέρας επιλέγουμε το OST της ταινίας “Μια υπέροχη ζωή” του εξαιρετικού Dimitri Tiomkin.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιάννης Μπάκος

Ο Γιάννης Μπάκος γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στο Διεθνές Μάρκετινγκ, μα το πάθος του είναι η μουσική. Παλεύει να πείσει τους πάντες πως και η ματαιότης έχει το νόημα της, απλώς βρίσκεται μεταξύ κενού, γνώσης και πληροφορίας.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

nineteen + 11 =

Simple Share Buttons