Το τραγούδι της ημέρας: Chuck Berry – Johnny B. Goode

1

berry_cover

Από τον Γιάννη Μπάκο

Στις 18 Οκτωβρίου 1926 γεννιέται στο St Louis του Missouri των ΗΠΑ ο Chuck Berry, ένας από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του rock ‘n roll.

Ο Charles Edward Anderson Berry, όπως είναι και το πλήρες όνομα του, θεωρείται ένας από τους πρωτοπόρους του rock ‘n roll, ο οποίος με κομμάτια όπως τα “Maybellene”, “Roll Over Beethoven”, “Rock and Roll Music”, “You never can tell” και “Johnny B. Goode” θεμελίωσε την έννοια του Rythm ‘n Blues ως στοιχείο του rock ‘n roll, γράφοντας στίχους με αναφορές στη ζωή των νέων και τον καταναλωτισμό που κυριάρχησε στις ΗΠΑ την περίοδο μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.

Ήταν γόνος πολυμελούς οικογένειας ιερέα της εκκλησίας των Βαπτιστών, ενώ η μητέρα του ήταν διευθύντρια σχολείου. Υπήρξε αρκετά ατίθασος ως έφηβος και σε ηλικία 18 ετών συλλαμβάνεται για ληστεία και μένει στην φυλακή για τρία χρόνια.

chuck-berry-007-800x430

Η καριέρα του ξεκίνησε με τον Chuck Berry να τραγουδά κομμάτια των Nat King Cole και Muddy Waters, έχοντας ως κύρια επιρροή τον κιθαρίστα T-Bone Walker, ενώ η πρώτη του μπάντα ήταν οι “Johnnie Johnson Trio”. Ο Muddy Waters ήταν εκείνος που τον πίστεψε και επέμεινε στο να υπογράψει  το 1955 στην Chess Records, όπου και κυκλοφόρησε την  πρώτη μεγάλη του επιτυχία, το Roll Over Beethoven, φτάνοντας στο Νο29 των charts των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60 κυκλοφορεί δεκάδες επιτυχίες, αλλά από τα μέσα της δεκαετίας κι έπειτα δεν καταφέρνει ξανά να πετύχει κάτι σπουδαίο εμπορικά. Παρόλα αυτά η φήμη του ως κιθαρίστας δεν χάνει την αίγλη της και το 1986 μπαίνει στο Rock and Roll Hall of Fame, με δεκάδες σύγχρονους και όχι μόνο κιθαρίστες να τον θεωρούν σημαντική επιρροή, ανάμεσα τους και οι Keith Richards και Angus Young.

keith_onchuck

Από το 1996 μέχρι και το 2014, ο Berry  έπαιζε μια Τετάρτη κάθε μήνα στοBlueberry Hill, ένα Bar στην γενέτειρα του το St Louis, έχει πλέον όμως αποσυρθεί στο Ladue του Missouri, περίπου 15χλμ μακριά από την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Το “Johnny B. Goode” κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου 1958, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ και είναι σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια του Chuck Berry.

chuck-berry-johnny-b-goode

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

1 Comment

  1. ο πεθαμενατζής on

    “Από το 1996 μέχρι και το 2014, ο Berry έπαιζε μια Τετάρτη κάθε μήνα στοBlueberry Hill, ένα Bar στην γενέτειρα του το St Louis, έχει πλέον όμως αποσυρθεί στο Ladue του Missouri, περίπου 15χλμ μακριά από την πόλη στην οποία γεννήθηκε και μεγάλωσε”

    Βασικά από τις 18 Μαρτίου τρέχοντος έτους έχει αποσυρθεί στο νεκροτάφειο, βαριέμαι να ψάξω ποιανής πόλης, αλλά έχω μια απορία…αυτός που γράφει αυτή την “στήλη” πληρώνεται? Αν ναι δηλαδή, έχω μείνει πολύ πίσω…

Αφήστε Ένα Σχόλιο

3 × 1 =

Simple Share Buttons