”Το κίνημα είναι ζωντανό!”

0

4

Συνέντευξη στην Μαρία Παρέντη

Το Κίνημα Δεν Πληρώνω γεννήθηκε το 2009 στην Ελλάδα. Ξεκίνησε ως ένα αυθόρμητο κίνημα ανυπακοής στο ληστρικό καθεστώς των διοδίων και στο ξεπούλημα των εθνικών δρόμων. Ωρίμασε και μετεξελίχθηκε σε ένα πρωτοπόρο πολιτικό κίνημα αντίστασης, που παλεύει καθημερινά ενάντια στις βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αλλά και διεθνώς. Οι πρωτεργάτες του κινήματος , Ηλίας και Λεωνίδας Παπαδόπουλος μιλούν για τη δράση του στο φλέγον για την εποχή ζήτημα της αποτροπής των πλειστηριασμών!

Η δράση σας είναι γνωστή χρόνια τώρα, μα τις τελευταίες εβδομάδες ο κόσμος δε ρωτά πια απλώς πού θα σας βρει, αλλά πώς θα κατέβει μαζί σας στις κινητοποιήσεις. Μιλήστε μας για αυτό.

Λεωνίδας Παπαδόπουλος:Το Κίνημα Δεν Πληρώνω εδώ και 7 χρόνια δίνει με συνέπεια μία πολυμέτωπη μάχη με τους βασικότερους πυλώνες του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας. Μεγαλοεργολάβοι, τραπεζίτες και πολυεθνικά αρπακτικά που επιβουλεύονται τη δημόσια περιουσία αλλά και την ιδιωτική περιουσία του φτωχού λαού έρχονται σε μετωπική σύγκρουση με το Κίνημά μας. Ακόμη και στην πέτρινη αυτή εποχή για τις ελπίδες του κόσμου αλλά και τη μαχητικότητα του λαϊκού κινήματος, την περίοδο δηλαδή μετά από τη μνημονιακή στροφή του Σύριζα, κάναμε το παν προκειμένου να διατηρήσουμε τη φλόγα του αγώνα αναμμένη. Με χαρά μας βλέπουμε ότι το πείσμα μας δικαιώνεται και ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από το δίκαιο κινημα ενάντια στους πλειστηριασμούς στο οποίο πρωτοστατούμε. Στόχος μας η μεγαλύτερη δυνατή μαζικοποίηση, η κλιμάκωση και η όξυνση των πολιτικών αιτημάτων ενός κινήματος που αφορά τεράστιο ποσοστό του ελληνικού λαού.

Η προστασία της πρώτης κατοικίας έχει αρθεί, αλλά η κυβέρνηση συνεχίζει να το αρνείται. Πρέπει να κοιμούνται ήσυχοι τελικά οι δανειολήπτες;

Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Η προστασία της πρώτης κατοικίας στην πραγματικότητα ποτέ δεν υπήρχε απόλυτα. Πλέον με το νέο νόμο Σταθάκη το ποσοστό των πρώτων κατοικιών που προστατεύονται έχουν μειωθεί στο ελάχιστο. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι η πρώτη κατοικία αποτελεί συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και όχι απλά ένα περιουσιακό στοιχείο. Στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας βλέπουμε κάθε εβδομάδα να χάνονται πρώτες κατοικίες για χρέη σε τράπεζες, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, ΔΕΚΟ και Δήμους. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κοινωνική εξόντωση.

Τι απαντάτε στους κυβερνητικούς εκπροσώπους που σας κατηγορούν για προστασία σπιτιών πλουσίων;

Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Η κυβέρνηση Τσίπρα με συμπεριφορά Πινόκιο λέει διαρκώς ψέματα τα οποία αποδεικνύονται την αμέσως επόμενη στιγμή. Ούτε καν εντυπώσεις δεν μπορεί πλέον να δημιουργήσει μια  και ο κόσμος τους έχει πάρει χαμπάρι.

Η αλήθεια είναι ότι το 99% των περιουσιακών στοιχείων που βγαίνουν στο σφυρί αφορά τον φτωχό λαό και όχι τους πλούσιους. Αυτό είναι αυταπόδεικτο από τη στιγμή που τα δελτία των πλειστηριασμών είναι δημόσια και αναφέρουν αναλυτικά το χρέος, τον επισπεύδοντα, τον οφειλέτη και την έκταση και τοποθεσία του ακινήτου.

Οι αποτροπές πλειστηριασμών αποτελούν ένα ελπιδοφόρο βήμα για το κίνημα το οποίο έχει ”κοιμηθεί” τον τελευταίο καιρό! Πιστεύετε ότι υπάρχει τρόπος να ανατρέψει ο κόσμος τις αντικοινωνικές πολιτικές και να πάρει την κατάσταση στα χέρια του τρόπον τινά;

Ηλίας Παπαδόπουλος:Ασφαλώς και υπάρχει τρόπος. Ο κόσμος πρέπει αρχικά να ξεπεράσει το μεγάλο χαστούκι που «έφαγε» από την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ, να πιστέψει στις αστείρευτες δυνάμεις του και να σηκωθεί ξανά όρθιος. Νικηφόρα κινήματα όπως αυτό ενάντια στους πλειστηριασμούς μπορούν να επιδράσουν καθοριστικά στην ανύψωση του συλλογικού φρονήματος του ελληνικού λαού, να τον βοηθήσουν να ανακτήσει την χαμένη του αυτοπεποίθηση και να πάρει τις τύχες του στα χέρια του.

Είναι μόνο η πρώτη κατοικία που χρήζει προστασίας τελικά;

Ηλίας Παπαδόπουλος: Η προστασία της στέγης βρίσκεται στον πυρήνα του συνταγματικού δικαίου. Η προστασία της πρώτης κατοικίας θα έπρεπε να είναι αδιαπραγμάτευτη σε μία κοινωνία που σέβεται και προασπίζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς υποστηρίζουμε ότι δεν χρήζει μόνο η πρώτη κατοικία προστασίας από το κράτος. Όλη η λαϊκή περιουσία είτε είναι σπίτι, είτε οικόπεδο, είτε χωράφι, είτε μαγαζί θα πρέπει να προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς. Μην ξεχνάμε ότι οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πολλαπλώς από το υστέρημα του ελληνικού λαού και αποτελεί μέγα σκάνδαλο να έρχονται και να βάζουν χέρι και στα σπίτια μας. Οριστική λύση στο πρόβλημα των πλειστηριασμών και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών μπορεί να δοθεί μόνο με μία γενικευμένη σεισάχθεια στα ιδιωτικά χρέη των λαϊκών νοικοκυριών. Δυστυχώς, η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι πλήρως παραδομένη στις απαιτήσεις των δανειστών και ούτε που διανοείται να προωθήσει μία τέτοια λύση. Η μόνη διέξοδος είναι ο συλλογικός μας αγώνας. Μόνο με αντίσταση και αλληλεγγύη μπορούμε να βγούμε στο ξέφωτο και να δημιουργήσουμε μία νέα κοινωνία με κέντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Μιλήστε μας σχετικά με τις διώξεις που έχει υποστεί το κίνημα. Νιώσατε κάποια στιγμή φόβο ή την ανάγκη να οπισθοχωρήσετε;

Ηλίας και Λεωνίδας Παπαδόπουλος: Είναι λογικό η κυβέρνηση, οι τραπεζίτες, τα κοράκια και όλος τους ο μηχανισμός να προσπαθήσουν να λοιδορήσουν, να αποδομήσουν ηθικά και να ποινικοποιήσουν ένα κίνημα το οποίο σείει συθέμελα το σαθρό νεοφιλελεύθερο οικοδόμημά τους. Ο Σύλλογος συμβολαιογράφων έκανε μήνυση και στους δυο μας για παρακώλυση πλειστηριασμού. Μια μήνυση που στόχο έχει το Κίνημα Δεν Πληρώνω και το συνολικό Κίνημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. Αξίζει να αναφέρουμε ότι η μήνυση αυτή έλαβε χώρα κάποιον καιρό μετά τη μήνυση που εμείς υποβάλαμε σε συμβολαιογράφο για την παράνομη τέλεση πλειστηριασμού εκτός Ειρηνοδικείου, γεγονός που είχε οδηγήσει στη σύλληψή της. Τέτοιες προσπάθειες από μεριάς του συγκεκριμένου μηχανισμού, αποτελούν για εμάς παράσημα και δεν μας πτοούν αλλά μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο.

Που θα σας βρει λοιπόν ο κόσμος που θέλει να συμπορευθεί;

Ηλίας Παπαδόπουλος: Ο κόσμος θα μας βρει κυρίως στους δρόμους, σε όλα τα μέτωπα αγώνα στα οποία συμμετέχουμε. Επίσης μπορεί να μας βρει διαδικτυκά στο www.kinimadenplirono.gr όπου περιγράφονται αναλυτικά όλοι οι τρόποι επικοινωνίας με το κίνημά μας. Τον καλούμε να στρατευτεί στον μεγάλο αγώνα που δίνουμε, ο οποίος είναι ένας αγώνας για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

*Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 15.10.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ, ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

five × 5 =

Simple Share Buttons