Το Υπουργείο απέκλεισε τους αλληλέγγυους από την αποθήκη τους στη Μαλακάσα!

0

μαλακασα

Ανακοίνωση από τους ίδιους τους αλληλέγγυους της Ομάδας Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες του ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ:

 

”Μετά από 45 μέρες πλήρους απουσίας του υφυπουργού μεταναστευτικής πολιτικής από το ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ, εμφανίστηκαν 2 εκπρόσωποί του (Χαρά Στάγκου, Κώστας Τσουκαλής) και μας ανακοίνωσαν ότι πλέον αυτοί θα έχουν την ευθύνη για τη λειτουργία του στρατοπέδου ,αντί του στρατού.

Με αυταρχισμό και υπεροψία αποφασίζουν ν΄αφαιρέσουν τη δικαιοδοσία λειτουργίας της αποθήκης ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης από την Ομάδα Αλληλεγγύης που από την 1η ώρα συνέδραμε στην καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων.

Αλήθεια πού ήταν το υπουργείο και κατ΄επέκταση η κυβέρνηση, όταν εναπόθεσε σαν τα ζώα αυτούς τους κατατρεγμένους ανθρώπους σ΄ένα απέραντο στρατόπεδο με 10 τουαλέτες για 1000 άτομα; Χωρίς μέριμνα για επαρκές φαγητό, για το γάλα των παιδιών, χωρίς μέριμνα για τις 35 περίπου έγκυες γυναίκες (ήδη έχουμε 3 νεογέννητα πλέον),χωρίς γυναίκα γυναικολόγο, χωρίς παιδίατρο, χωρίς ένα σαπούνι, χωρίς επαρκείς κουβέρτες μες΄το καταχείμωνο, χωρίς παπούτσια, χωρίς φάρμακα, χωρίς πάνες για τα μωρά, χωρίς, χωρίς χωρίς…? Αυτές και πολλές άλλες μικρές και μεγάλες καθημερινές ανάγκες κάλυψε -με την εκπληκτική ανταπόκριση των πολιτών- η Ομάδα Αλληλεγγύης.

Προσπάθειά μας απ’ τις πρώτες μέρες ήταν η συνδιαχείριση μαζί με τους πρόσφυγες της αποθήκης, με σκοπό την εμπέδωση του πνεύματος της αλληλεγγύης ώστε οι ίδιοι οι πρόσφυγες να διαχειρίζονται την εξυπηρέτηση των δικών τους αναγκών.

Πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως όλο αυτό το διάστημα έχει δημιουργηθεί μία αμοιβαία γέφυρα εμπιστοσύνης μεταξύ των αλληλέγγυων και των Αφγανών προσφύγων, η οποία έχει οδηγήσει σε εναν υποδειγματικό τρόπο διαχείρισης των υλικών της αποθήκης, απο τους ίδιους τους Αφγανούς αλληλέγγυους, με την δική μας τη συνδρομή. Να σημειώσουμε πως η επιτροπή των αλληλέγγυων προσφύγων έχει εκλεχθεί μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες και έχει την αποδοχή του συνόλου των προσφύγων μέσα στο στρατόπεδο! Αξιοσημείωτο είναι ότι, παρ΄όλο που ο πληθυσμός του στρατοπέδου αύξανε σταδιακά, σοβαρά προβλήματα παραβατικότητας (που είναι συνηθισμένο σε συνθήκες απόγνωσης που βιώνουν οι πρόσφυγες) είχαν αποφευχθεί. Πιστεύουμε πως ο ρόλος της ομάδας αλληλεγγύης υπήρξε καταλυτικός για την «ηρεμία» του στρατοπέδου, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση.

Εδώ και λίγες μέρες λοιπόν οι εγκάθετοι του υπουργείου απέκλεισαν την παρουσία μας απ τον χώρο που εμείς δημιουργήσαμε με την δικαιολογία ότι όλα -τώρα που ήρθαν- θα μπουν στη σωστή βάση και θα λειτουργούν καλύτερα.

Αποτέλεσμα? Οι πρόσφυγες έχουν να προμηθευτούν είδη πρώτης ανάγκης εδώ και 8 μέρες! Είναι ανάστατοι! Αλήθεια με ποιο δικαίωμα και ποια αιτιολογία οι υπάλληλοι της κυβέρνησης κάνουν κατάχρηση των πραγμάτων που πρόσφεραν οι πολίτες απ το υστέρημά τους και τα εμπιστεύτηκαν στην ομάδα αλληλεγγύης για τη διανομή τους? Μήπως θέλουν να κάνουν κηδεία με ξένα κόλλυβα? Τελικά, γιατί στερούν τα αναγκαία απ τους πρόσφυγες?

Μας ανέλυσαν τα μεγαλόπνοα (!) σχέδιά τους για τη Μαλακάσα. Θα….Θα….Θα…..και ξεκίνησαν….. από την προσπάθεια απομάκρυνσης της Ομάδας Αλληλεγγύης. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη!

Μας είπαν ότι θα φέρουν “εθελοντές” δικούς τους! Αλήθεια, αν όντως αυτοί είναι “εθελοντές” γιατί δεν εμφανίστηκαν εδώ και 50 μέρες? Πως μοιράζεται το κίνημα αλληλεγγύης σε “δικούς τους” και σε “άλλους”? Μήπως στόχος αυτών των ενεργειών είναι η διάλυση των ανεξάρτητων δομών- ομάδων αλληλεγγύης και κατά συνέπεια η φίμωση όλων των φωνών που διαφωνούν με τον τρόπο που χειρίζεται η κυβέρνηση το προσφυγικό?

Για να μιλάμε καθαρά, κι επειδή η «Ομάδα Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες του ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ» δεν είναι τσιφλίκι κανενός αλλά λειτουργεί κι αποφασίζει συλλογικά, δηλώνουμε ότι “κρατικό εθελοντισμό” εμείς δεν θα κάνουμε! Θα επιμείνουμε ανεξάρτητα και αλληλέγγυα.”

ΟΜΑΔΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΤΟΥ ΑΚΦΠ ΜΑΛΑΚΑΣΑΣ

Μαλακάσα 6/5/16.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

three + seven =

Simple Share Buttons