Το αιματηρό παρελθόν του προέδρου Ντουτέρτε

0

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι αποκαλύψεις του Λασκάνας δεν πρόκειται να μειώσουν τη δημοφιλία του προέδρου.

«Πετάξτε τους στη θάλασσα ή στο λατομείο. Κάντε το να φανεί καθαρό. Να βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν ίχνη από τα πτώματα». Σκληρά λόγια τα οποία προέρχονται από τον άνθρωπο που αυτή τη στιγμή είναι πρόεδρος των Φιλιππίνων.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε φέρεται να έδωσε τις εντολές αυτές στην «ομάδα κρούσης» που είχε συστήσει όταν ήταν δήμαρχος του Νταβάο, το 1989.

Ο Αρτούρο Λασκάνας, πρώην αστυνομικός, εκτόξευσε κατηγορίες κατά του προέδρου της χώρας τον περασμένο μήνα μέσα στην αίθουσα της Συγκλήτου. Τώρα, ζει υπό αστυνομική προστασία σε μυστική τοποθεσία.  Μίλησε στον Observer αποκαλύπτοντας κι άλλα σκοτεινά μυστικά του προέδρου, ο οποίος έχει διατάξει ένα απίστευτο λουτρό αίματος εδώ και αρκετούς μήνες με πρόσχημα τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.

Ο 72χρονος Ντουτέρτε έγινε πρόεδρος των Φιλιππίνων έχοντας ως προεκλογική σημαία τις «επιτυχίες» του στην πόλη του Νταβάο και τώρα ο αριθμός των νεκρών από αυτή την αιματηρή του εκστρατεία έχει ξεπεράσει ήδη τις 6.000. Για την ακρίβεια επισήμως οι εκτελέσεις από την αστυνομία είναι 2.500 και από «τιμωρούς» και επαγγελματίες δολοφόνους 3.600. Όλα αυτά από τον περασμένο Ιούνιο.

Πάντως πίσω από τα εντυπωσιακά στατιστικά το Νταβάο παραμένει η πόλη με το μεγαλύτερο ποσοστό εγκληματικότητας στην χώρα και δεύτερη στον αριθμό των βιασμών.

Όμως η απειλή του εμπορίου ναρκωτικών έχει τρομοκρατήσει τόσο πολύ τους Φιλιππινέζους ώστε αυτές οι μαζικές δολοφονίες τείνουν να γίνουν πλήρως αποδεκτές.

Κατηγορίες για την ομάδα θανάτου του Νταβάο υπήρχαν εδώ και αρκετά χρόνια, αλλά απορρίπτονταν επισήμως. Τον περασμένο Σεπτέμβρη ένας πρώην επαγγελματίας δολοφόνος ο Έντγκαρ Ματομπάτο, κατέθεσε στην Σύγκλητο εμπλέκοντας τον Ντουτέρτε και τον γιο του σε δολοφονίες εμπόρων ναρκωτικών και άλλων εγκληματιών. Ποτέ όμως δεν υπήρξαν ισχυρές αποδείξεις.

Τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί ο Λασκάνας. Ο 56χρονος συνταξιούχος αστυνομικούς αρχικά είχε δηλώσει επισήμως ότι δεν υπήρχαν ομάδες θανάτου στο Νταβάο. Όμως μετά από μια εγχείρηση μεταμόσχευσης νεφρού (την οποία λέγεται ότι πλήρωσε ο Ντουτέρτε) ισχυρίζεται ότι είχε μια πνευματική αφύπνιση. Άρχισε να συζητάει με καλόγριες στο Νταβάο και αποφάσισε να πει την ιστορία των πράξεων του Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

«Ο μόνος δρόμος να ξεφύγω από αυτό το κακό είναι να πω την αλήθεια» λέει ο Λασκάνας στον Observer. «Θέλω να εξασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καταδίκη από τις επόμενες γενιές» σημειώνει.

Αρχικά είχε αρνηθεί την ύπαρξη αυτής της ομάδας επειδή, όπως λέει, φοβόταν για τη ζωή του. Ο Λασκάνας ισχυρίζεται ότι ήταν αρχηγός της ομάδας θανάτου του Νταβάο και προσωπικά σκότωσε περισσότερους από 200 ανθρώπους. Η ομάδα, αναφέρει, είχε την αποστολή να εξολοθρεύσει σκληρούς κακοποιούς και, στη συνέχεια, πολιτικούς αντιπάλους και δημοσιογράφους που ασκούσαν κριτική στον Ντουτέρτε. Η ομάδα θανάτου έπαιρνε διαταγές απευθείας από τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε για τον ποιον να σκοτώσει και πως να ξεφορτωθεί τα πτώματα. Η ομάδα κρούσης πληρωνόταν ανάλογα με την «αξία» των στόχων-θυμάτων.

Περιγράφει, μάλιστα, ένα φρικτό περιστατικό από το 1996: Η ομάδα του είχε διαταγές να σκοτώσει έναν υποτιθέμενο εγκληματία, την έγκυο γυναίκα του και τον 4 ετών γιο του. «Προσπάθησα να σώσω το αγόρι, αλλά από τη στιγμή που είχε δει τα πρόσωπά μας θα μας αναγνώριζε για αρκετά χρόνια και θα μπορούσε να μας ταυτοποιήσει» λέει ο Λασκάνας και προσθέτει ότι οι διαταγές ήλθαν προσωπικά από τον Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

«Μερικές φορές απαγάγαμε ανθρώπους και τους φιμώναμε μέχρι να πεθάνουν από ασφυξία και στη συνέχεια τους πετάγαμε στον δρόμο» θυμάται ο Λασκάνας.

Ένα εξαιρετικά δημοφιλές λουτρό αίματος

Παρά το γεγονός ότι οι δολοφονίες έχουν προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια κοινότητα και πολλοί ηγέτες και οργανισμοί κατηγορούν ανοικτά τον πρόεδρο των Φιλιππινών, η δημοτικότητα του Ντουτέρτε παραμένει εξαιρετικά υψηλή.

Σε αυτό έχουν βοηθήσει και οι αντιδράσεις του στην κριτική που δέχεται. Ο Ντουτέρτε έχει απαντήσει με σκληρό τρόπο σε παγκόσμιους ηγέτες (όπως ο Ομπάμα) και δεν έχει παραλείψει να εκτοξεύσει προσβολές και απειλές.

Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι οι αποκαλύψεις του Λασκάνας δεν πρόκειται να μειώσουν τη δημοφιλία του προέδρου.

Αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος πολέμιος του Ντουτέρτε είναι ο γερουσιαστής της αντιπολίτευσης Αντόνιο Τριγιάνες, ο άνθρωπος που προστατεύει τον Λασκάνας αυτή τη στιγμή.

Ο ίδιος πιστεύει ότι υπάρχουν πολλά στοιχεία για να ξεκινήσει μια διαδικασία για πρόταση μομφής κατά του Ντουτέρτε, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να είναι αρκετά πιθανό.

Άλλωστε ο πρόεδρος της χώρας είναι αυτή τη στιγμή, εκτός από εξαιρετική δημοφιλής, και εξαιρετικά ισχυρός.

efsyn.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

4 × 2 =

Simple Share Buttons