Η ταινία της εβδομάδας: ”This is not a coup”

0

this-is-not-a-coup

Από την Γιάννα Παπαπαύλου

Το τέταρτο κατά σειρά ντοκιμαντέρ του Άρη Χατζηστεφάνου καταπιάνεται με τον τρόπο που γεννήθηκε και συντηρείται ένα σύστημα που εξυπηρετεί τις ισχυρότερες οικονομίες της Ευρώπης, μέσω της δημιουργίας αποικιών χρέους.

Με τολμηρή τεκμηρίωση που συνδέει πρόσωπα και καταστάσεις που μόνο υπό το φάσμα μιας ερευνητικής δημοσιογραφίας θα μπορούσε να καταστεί δυνατό, ο Χατζηστεφάνου θέτει ερωτήματα ως  προς τον ευρωπαϊκό ολοκληρωτισμό και την κυριαρχία της οικονομίας έναντι της δημοκρατίας.

Οικονομικές αναλύσεις συνοδευόμενες από γρήγορα πλάνα ευφάνταστων κι ευκολονόητων μεταφορών συνθέτουν ένα έργο που, αν και η θεώρηση του με αυστηρά καλλιτεχνικά κριτήρια θα το αδικούσε, παραμένει αξιόλογο στον τρόπο που μια μεθοδική δημοσιογραφική έρευνα διατίθεται στο κοινό, υπό τη μορφή ενός ντοκιμαντέρ που επιλέγει να εστιάσει στα γεγονότα όχι από τη συστημική σοσιαλμιντική σκοπιά.

eu-euro

Η επεξήγηση της σχέσης της οικονομίας με την πολιτική υπό το γενικό συμπέρασμα της συνεργατικής ύπαρξης τους στο πλαίσιο ενός οργανισμού βασισμένου σε τραπεζικά και κεφαλαιοκρατικά συμφέροντα, καθιστά εμφανείς και τους λόγους αποδόμησης του.

Η κινηματογραφική εμπειρία της θέασης τουThis is not a Coupστην αίθουσα του Τριανόν όπου προβάλλεται, ολοκληρώθηκε με το πλάνο της πρώτης εικόνας που αντικρίσαμε εξερχόμενοι από αυτήν.  Στο απέναντι κτίριο, η σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε δίπλα στη σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή λοιπόν η γνώση κι εναλλακτική πληροφόρηση που διοχετεύεται μέσω της τέχνης θα μπορούσε να αφυπνίσει και να συγκροτήσει τη μάζα των πολιτικών ανατροπών;

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Γιάννα Παπαπαύλου

Διαβάζει, βλέπει ταινίες και ονειρεύεται μια διαφορετική πραγματικότητα. Γι’ αυτό γράφει για τον κινηματογράφο, όπου χρησιμοποιεί πολλές παραπομπές. Να για παράδειγμα, πως είπε και ο Eduardo Galeano: «για να έχουν τα όνειρα κάποια ελπίδα να γίνουν δημοφιλή πρέπει να εκτεθούν. Αυτή είναι η δουλειά του θεάματος. Το θέαμα είναι ήδη μέρος της πολιτικής και οικονομικής ζωής μας.»

Αφήστε Ένα Σχόλιο

thirteen + 9 =

Simple Share Buttons