Τα βασικά περί δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών – από τη Μαρία Παρέντη

0

προσφυγες

Τα σύνορα έκλεισαν, όπερ σημαίνει 300 τουλάχιστον άνθρωποι τη μέρα κολλημένοι στην Ελλάδα χωρίς δικαιώματα και καταφύγιο. Άνθρωποι που έφυγαν για να γλιτώσουν εαυτούς και τέκνα από το θάνατο και παρόλα αυτά συνεχίζουν να τον αντιμετωπίζουν στο ταξίδι της διαφυγής καθημερινά.

Παρατυπίες, παραβίαση ακόμη και της θεσπισμένης νομοθεσίας από τις ίδιες τις αρχές, αποσιώπηση από τα μέσα, παντελής έλλειψη κρατικής πρόνοιας και παρέμβασης είναι τα χαρακτηριστικά που έχει να αντιμετωπίσει ένας πρόσφυγας τη σήμερον στην Ευρώπη.

Μερικά από τα βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρει κανείς για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, θεωρήθηκε χρέος μας να διαδοθούν με το παρόν.
Πρώτα απ ‘ όλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι άνθρωποι που έρχονται και αντιμετωπίζουν πρωτίστως το σκληρό πρόσωπο των αρχών, ότι το μεγαλύτερο μέρος των αποφάσεων λαμβάνεται από την αστυνομία παράτυπα. Δίχως καμία ιδιότητα, καμία γνώση, καμία ευαισθησία για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολλοί εκ των προσφύγων καταχωρούνται λανθασμένα κατά την άφιξη. Η αστυνομία δεν αλλάζει τα χαρτιά τους ,παρά το όποιο λάθος , χωρίς επίδειξη διαβατηρίου ή άλλου επίσημου εγγράφου που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους.
Η αίτηση για μετεγκατάσταση είναι μια λύση για ορισμένες εθνικότητες.( Βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το άσυλο στη σελίδα στο διαδίκτυο. Asylo. Gov. Gr. ) Δεν μπορείς βέβαια να διαλέξεις τη χώρα που θα σου παραχωρήσει άσυλο, αλλά μπορείς να κάνεις αίτηση για προσωρινό καταφύγιο στην Ελλάδα με αυτόν τον τρόπο (μέχρι τώρα καλύπτει ανθρώπους από την Ερυθραία, τη Συρία, το Ιράκ)

Η αστυνομία δεν έχει καταγραφή  μητρώου σε ορισμένα σημεία εισόδου π.χ. για τους ανθρώπους που έρχονται από το Μαρόκο, την Αλγερία ή την Τυνησία. Αυτή είναι μια παγιωμένη πρακτική που συμβαίνει καταχρηστικά, καθώς αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με το οποίο όλοι οι πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για άσυλο. Κάθε ένας που ζητάει άσυλο θεωρείται πρόσφυγας εως ότου εξεταστεί η περίπτωσή του, ακόμη κι αν είναι πρόδηλα οικονομικός μετανάστης.

Όλοι όσοι κρατούνται έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν δικηγόρο και να προσβάλλουν την κράτηση εντός τριών ημερών. Έπειτα πρέπει να υποβληθεί αίτηση χορήγησης ασύλου , ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της αίτησης. Ζητήστε μεταφραστή, απαιτείστε δικηγόρο. Η διαδικασία απέλασης μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ακόμη επισήμως ,αλλά όσοι πρόκειται να απελαθούν παραμένουν υπό κράτηση.
Οργανώσεις , δικηγόροι και γιατροί πρέπει να απαιτούν πρόσβαση μέσα στα κέντρα κράτησης. Η άρνηση της εισόδου είναι παράνομη.

Η απόδοση εγγράφων με βάση την εθνικότητα και ο διαχωρισμός των προσφύγων είναι κάτι που αντιβαίνει στο νόμο, παρόλα αυτά συμβαίνει.

Αν κάποιος πιαστεί με πλαστό διαβατήριο δεν μπορεί να φύγει από την χώρα ξανά ή να ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζεται στην πρώτη χώρα υποδοχής και να ζει χωρίς περίθαλψη και δικαίωμα στην εργασία.

Οι άνθρωποι που είναι ήδη υπό κράτηση ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Δίχως θέρμανση και κατάλληλη σίτιση , γεγονός που αντί να βελτιώνεται χειροτερεύει την τελευταία τετραετία, με την Ευρώπη να συζητά την αναθεώρηση της Συνθήκης Δουβλίνο III .

Κάθε παιδί (λέγοντας παιδί εννοούμε τον κάθε ανήλικο) έχει το δικαίωμα για ελεύθερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, με ή χωρίς χαρτιά ή άσυλο.

Η γνώση των δικαιωμάτων από τους ίδιους τους πρόσφυγες , αλλά και από τον εκάστοτε φορέα ή ιδιώτη που μπορεί να συνδράμει στη βοήθεια των ανθρώπων, είναι εξέχουσας σημασίας ετούτες τις ώρες πιο πολύ από ποτέ.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

16 + 5 =

Simple Share Buttons