Της Μαρίας Παρέντη

Η ύφεση που σημειώθηκε τον τελευταίο καιρό στο γενικό κίνημα αναπόφευκτα επηρέασε και το μαθητικό.Οι μαθητές αποτελούσαν πάντα το επικίνδυνο κομμάτι της κοινωνίας για τους κυβερνώντες και το ελπιδοφόρο τμήμα αυτής για όλους εκείνους που πιστεύουν στον αγώνα και στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής για το κοινωνικό σύνολο.

Όλο αυτό το διάστημα έγινε μεθοδευμένη προσπάθεια να χτυπηθεί το μαθητικό κίνημα και να διαμορφωθούν νέοι θεσμοί περισσότερο ελεγχόμενοι (Βουλή των Εφήβων). Όλο και περισσότερες ΜΚΟ κάνουν την είσοδό τους στα σχολεία με αφορμή τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τα προγράμματα της ευέλικτης ζώνης με διαφαινόμενο στόχο να υποκατασταθεί η δράση του κινήματος από τις ΜΚΟ.

Υπήρξε λοιπόν ένα μεγάλο κενό μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις επί εποχής Αρσένη, αλλά και μετά τη συντονισμένη δράση των μαθητών το Δεκέμβρη του 2008.

Σε πείσμα όλων, το κίνημα των μαθητών φαίνεται να επανέρχεται δυναμικά. Ελπιδοφόρα αγωνιστικά βήματα αναζωογόνησης από τους νεαρούς μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χαρακτήρισαν την εβδομάδα που πέρασε.

Με κινητοποιήσεις σε δεκάδες πόλεις της χώρας οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν το σχολείο και το μέλλον που τους αξίζει και δρουν μαζικά, ενώνοντας τις φωνές τους ενάντια στο νέο σύστημα εκπαίδευσης που επιβλήθηκε. Οι μαθητές δεν διαμαρτύρονται μόνο για την υποχρηματοδότηση της Παιδείας, αλλά και για την έλλειψη βιβλίων.

Η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας απηύθυνε κάλεσμα για καταλήψεις και πολλά σχολεία της χώρας έχουν ήδη βάλει λουκέτο.

Δυναμική παρουσία στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο, ήταν κι αυτή των μαθητών Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων , τα μαθητικά συμβούλια των οποίων αποφάσισαν  να πραγματοποιήσουν συναυλία και δρώμενα στο χώρο των Προπυλαίων πριν την έναρξη του συλλαλητηρίου.

Η διαδήλωση είχε μαζικότητα και παλμό. Κυρίαρχα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν:

«Δεν πρέπει να τους αφήσουμε να παίζουν με το μέλλον μας, να μας κάνουν πειραματόζωα και μηχανές αποστήθισης», «Ούτε 1 ευρώ από την τσέπη των γονιών μας για τη μόρφωσή μας» και «Να μείνει στα χαρτιά το σχολείο – έκτρωμα που ετοιμάζουν. Πάρτε το πίσω»!

Τα αιτήματα των μαθητών, όπως διατυπώνονται στην ανακοίνωσή τους είναι σε λίγες γραμμές τα εξής: η εξασφάλιση χρηματοδότησης και κανονικής λειτουργίας των σχολείων, η αντιμετώπιση των κενών και των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού, η εύρεση κονδυλίων για αναλώσιμα και υποδομές, η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και  Ενισχυτική Διδασκαλία σε όλα τα σχολεία και για όλα τα παιδιά,η δημιουργία περισσότερων τμημάτων με λιγότερους μαθητές για εύρυθμη λειτουργία της διδασκαλίας,δωρεάν-ασφαλής μεταφορά για όλους τους μαθητές, όλες τις ώρες της μέρας, ένα γεύμα για όλους τους μαθητές, η δυνατότητα να δίνουν εισαγωγικές εξετάσεις όσες φορές επιλέγουν οι ίδιοι οι μαθητές, κρατώντας βαθμολογία στα μαθήματα που επιθυμούν, η διενέργεια των εξετάσεων μετά το τέλος του Λυκείου,η υλοποίηση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων τόσο στους χώρους φιλοξενίας όσο και στα σχολεία κατά βάση τις απογευματινές ώρες και τέλος η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία για όλους.

Τη στήριξή τους στον αγώνα των Ελλήνων μαθητών εκφράζουν με μήνυμά τους 110 εκλεγμένοι εκπρόσωποι μαθητών από διάφορες πόλεις της Ιταλίας. Το κείμενο εγκρίθηκε από τις γενικές συνελεύσεις 20 Μαθητικών Συμβουλίων σε σχολεία των Ρώμης, Μιλάνου, Μόντσα, Περούτζια, Παλέρμο, Πάντοβα, Κοζέντσα και στην κινητοποίηση της Αθήνας παρευρέθη και απηύθυνε χαιρετισμό ο Alessandro Fiorucci, πρόεδρος του Συμβουλίου Επαρχίας μαθητών του Μιλάνου, το οποίο εκπροσωπεί δεκάδες χιλιάδες μαθητές

Το πανεκπαιδευτικό μέτωπο που συγκροτείται δείχνει να τρομάζει την κυβέρνηση.

Η κινητοποίηση της 7ης Νοέμβρη είναι μόνο η αρχή. Δικό μας χρέος είναι να σταθούμε στο πλευρό της γενιάς, που έρχεται δυναμικά να διεκδικήσει τα όνειρα μιας κοινωνίας που εδώ και καιρό βλέπει εφιάλτες!

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 12.11.2016

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

18 + 14 =

Simple Share Buttons