Στο έλεος της κακοκαιρίας οι πρόσφυγες στους καταυλισμούς

0

petra_0

Δύσκολες συνθήκες στους καταυλισμούς

Στη δίνη του κρύου, του παγετού και του χιονιά βρίσκονται για δεύτερο χειμώνα οι πρόσφυγες στα hotspot της Ελλάδας και κυρίως της Θεσσαλονίκης, αλλά και στον καταυλισμό Πέτρας Ολύμπου, οι οποίοι προσπαθούν να προφυλαχτούν.

Στα 11 hotspot του νομού Θεσσαλονίκης το πρόβλημα, το οποίο δημιουργούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες αγγίζει το 90%, ενώ καταβάλλονται προσπάθειες της τελευταίας στιγμής για την επίλυσή του.

Το θέμα των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών έθεσαν και δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης. Ο δήμαρχος Δέλτα, Μίμης Φωτόπουλος, δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό πρακτορείο ότι «η κατάσταση εξακολουθεί να είναι άσχημη στα δύο κέντρα που βρίσκονται στο Καλοχώρι, το ένα στη Σίνδο και το άλλο στα Διαβατά».

«Οι συνθήκες χειροτερεύουν, οι εγκαταστάσεις είναι άθλιες» είπε και ζήτησε να γίνει πράξη η δέσμευση των αρμόδιων υπουργείων να κλείσουν τα τρία από τα τέσσερα κέντρα φιλοξενίας στο δήμο Δέλτα.

Διαμαρτυρία στο υφυπουργείο Μακεδονίας – Θράκης πραγματοποίησε την Τρίτη ο δήμος Θέρμης, ζητώντας να ληφθεί μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης εν μέσω του χειμώνα στο χώρο φιλοξενίας προσφύγων που λειτουργεί στις αποθήκες Κορδογιάννη.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ. «Μη βλέπετε τον καιρό στη Θεσσαλονίκη. Στις περιοχές του δήμου Λαγκαδά αυτές οι θερμοκρασίες είναι κάτω από το μηδέν» είπε και πρόσθεσε ότι στους προσφυγικούς καταυλισμούς της περιοχής επικρατεί χιονοθύελλα και οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες.

Τραγικές συνθήκες στην Πιερία

Απάνθρωπες καταστάσεις έζησαν πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό στην Πέτρα Ολύμπου της Πιερίας, αφού πάνω από 240 άνθρωποι πέρασαν το βράδυ της Τρίτης σε σκηνές καλυμμένες από χιόνι και μέσα σε πολικές θερμοκρασίες, ενώ η τοπική κοινωνία προσπαθεί να βοηθήσουν όπως μπορεί.

Χθες αναχώρησαν για τη Χαλκηδόνα και για τη Βόλβη πριν παγώσουν κυριολεκτικά στην πλαγιά του Ολύμπου. Ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Κατερίνης για το προσφυγικό, Νίκος Παπαζιώγας, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη λόγω του καιρού.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο δήμος είχε ενημερώσει αρχικά για την ακαταλληλότητατου συγκεκριμένου σημείου σε ό,τι αφορά τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας και ότι ανάμεσα στους 240 τελευταίους πρόσφυγες και μετανάστες της Πέτρας (από το σύνολο των 1.200) υπάρχουν περίπου 80 παιδιά, ακόμη και μωρά.

efsyn.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

12 − eleven =

Simple Share Buttons