Σουηδία: Νίκη της Κεντροαριστεράς – άνοδος των αριστερών κομμάτων (Video)

0

lofven

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το Σουηδικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα κέρδισε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές και τις επόμενες μέρες κινηθεί προς την κατεύθυνση σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελτ παραδέχθηκε χθες την ήττα της Συμμαχίας, που κυβέρνησε τα τελευταία οκτώ χρόνια τη Σουηδία, και την οριακή νίκη της κεντροαριστεράς.

«Η κεντροαριστερά εξασφαλίζει περισσότερες έδρες (στη Βουλή) από τη Συμμαχία», είπε ο Ράινφελτ ενώπιον υποστηρικτών του κόμματός του. «Ο λαός πήρε την απόφασή του. Κατά συνέπεια, σήμερα (Δευτέρα) πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου και την παραίτηση της κυβέρνησής μου».

 

Σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό κυβέρνησης, το σχετικά μικρό ποσοστό (31.2%) που εξασφαλίζει το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα δεν του επιτρέπει να διαμορφώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Όπως ξεκαθάρισε όμως ο ηγέτης του κόμματος Στέφαν Λεβέν, οι συνεργασίες θα επιδιωχθούν με τους Πράσινους που κέρδισαν το 6,2% των ψήφων και με άλλα αριστερά κόμματα. Με αυτόν τον τρόπο, απέκλεισε κάθε συνεργασία με το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών, το οποίο μάλιστα το αποκάλεσε και ως ξεκάθαρα Ναζιστικό.

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

13 + 18 =

Simple Share Buttons