”Ψαλίδι” και στην Ειδική Αγωγή

0

Από την Μαρία Παρέντη

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου του 2017, ημέρα επετειακή για την κυβέρνηση, καθώς κλείνει δυο χρόνια στην εξουσία. Θα είναι η ίδια και η αυτή ημερομηνία που θα σημάνει την αρχή του τέλους της θεραπείας ειδικής αγωγής για ένα ευάλωτο πληθυσμιακό τμήμα που μέχρι τώρα τη δικαιούται.

Ένα κράτος με ανύπαρκτες κρατικές δομές και υπηρεσίες στο χώρο της Ειδικής Αγωγής, έρχεται να προβεί σε μια ρύθμιση για το πλαίσιο λειτουργίας και τον τρόπο αποπληρωμής των ιδιωτικών δομών Ειδικής Αγωγής και Αποκατάστασης,που ομοιάζει με φάρσα και σκοπό έχει τη μείωση του κόστους στο κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, και το ”ψαλίδι” στα σχετικά κρατικά κονδύλια.

Με τον όρο «ειδική αγωγή» νοείται κάθε ειδική θεραπεία που αφορά κυρίως παιδιά κι εφήβους, που παρουσιάζουν γλωσσική διαταραχή, μαθησιακή δυσκολία, νοητική υστέρηση, αισθητηριακή διαταραχή (βαρηκοΐα-κώφωση, μειωμένη όραση), ψυχική διαταραχή και κινητική δυσκολία. Το ποσοστό του σχολικού πληθυσμού που χρήζει ειδικής αγωγής δεν είναι καθόλου χαμηλό. Υπολογίζεται γύρω στο 10% επί του συνόλου. Αξίζει βέβαια να αναφερθεί πως ακόμη και με το υπάρχον καθεστώς και σε προ-μνημονιακά χρόνια, πολλά παιδιά και έφηβοι μένουν σπίτια τους , χωρίς καμία πρόσβαση σε οποιαδήποτε εκπαιδευτική διαδικασία. Ως ειδικές εκπαιδευτικές διαδικασίες- θεραπείες ορίζονται οι συνεδρίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής διαπαιδαγώγησης, συμβουλευτικής, ατομικής ψυχοθεραπείας και θεραπείας συμπεριφοράς που πραγματοποιούνται από τους θεραπευτές αντίστοιχης ειδικότητας.

Μέχρι σήμερα οι γονείς απευθύνονταν σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο, ιατροπαιδαγωγικό κέντρο ή κέντρο ψυχικής υγείας για τη διάγνωση του παιδιού. Το επόμενο βήμα ήταν η έγκριση συγκεκριμένου αριθμού συνεδριών σε ειδικό της επιλογής του γονέα, ο οποίος και αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΠΥ μετά το πέρας αυτών, με την επίδειξη των αποδείξεων που λάμβανε από το θεραπευτή. Ο γονέας κάλυπτε οικονομικά τη συνεδρία και έπειτα αποζημιωνόταν από τον κρατικό φορέα.

Με τη νέα αιφνιδιαστική υπουργική απόφαση ,παιδιά και έφηβοι κινδυνεύουν να μείνουν  δίχως ειδικές θεραπευτικές παρεμβάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΟΠΠΥ από τούδε και στο εξής οι ασφαλισμένοι γονείς και ως εκ τούτου τα προστατευόμενα μέλη , δε θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για αποζημίωση στο φορέα, αν ο ειδικός επιστήμονας που αναλαμβάνει το θεραπευόμενο δεν είναι συμβεβλημένος με τον Οργανισμό. Η εν λόγω ανακοίνωση, η οποία έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στα κεφάλια των επιστημόνων, δεν περιείχε καμία ουσιώδη εξήγηση για τη νέα διαδικασία.

Η σύμβαση  που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ δεν αναιρεί το υπάρχον πλαφόν των 250 ευρώ, ενώ αναδιαρθρώνει τα ποσά αποζημίωσης, καθιστά υποχρεωτική την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων και θέτει όριο επί των συνεδριών, με κίνδυνο να μην έχει προλάβει ο θεραπευτής να ολοκληρώσει το προσήκον θεραπευτικό πρόγραμμα, υποχρεώνει σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση των εγκρίσεων, επιβάλλει υποχρεωτικές εκπτώσεις στα οφειλόμενα δεδουλευμένα των ειδικών (rebate) και εφαρμόζει clawback (μηχανισμό αυτόματης επιστροφής) στους ειδικούς.

Οι επιστήμονες της ειδικής αγωγής(λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ψυχίατροι παιδιών-εφήβων), έχουν ήδη να αντιμετωπίσουν χιλιάδες προβλήματα. Παλεύουν τα τελευταία χρόνια να κρατήσουν ,το αξιέπαινο στα αλήθεια ,έργο τους όπως αρμόζει στο έμψυχο υλικό, με το οποίο δουλεύουν. Είναι ήδη απαξιωμένοι και κακοπληρωμένοι, εργάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες, με ελλιπείς υποδομές,καλύπτοντας πολλές φορές ανάγκες με ίδιον κόστος.

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καθεστώς συμβάσεων στην ειδική αγωγή. Λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με σχετικό νόμο έγινε προϋπόθεση για την κάλυψη δαπανών ειδικής αγωγής η σύναψη συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ, με τους παρόχους ειδικής αγωγής να υποχρεώνονται στις μνημονιακές διατάξεις περί υποχρεωτικών εκπτώσεων και μηχανισμού αυτόματης επιστροφής, τα γνωστά rebate και clawback», λέει ο κύριος Βασίλης Μύρκος, πρόεδρος του αρχαιότερου στον χώρο Πανελληνίου Συλλόγου Λογοπεδικών-Λογοθεραπευτών.

Η απαίτηση του κράτους από τους θεραπευτές είναι να προβαίνουν σε ατομικές συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με ορισμένη τιμή ανά συνεδρία, η οποία και φυσικά δεν τους διευκρινίζεται, καθόσον θα προβλέπεται από τον ίδιο τον οργανισμό, δε δίνει καμία σημασία στην εξειδίκευση του κάθε θεραπευτή και στην ξεχωριστή ανάγκη που έχει το εκάστοτε περιστατικό. Το να μειωθούν οι δαπάνες είναι ο απώτερος σκοπός του Υπουργείου, παράλληλα βέβαια μειώνεται η ποιότητα της θεραπευτικής παροχής και απαξιώνεται ο επιστημονικός κλάδος.

Την ώρα που επιστήμονες διαμαρτύρονται ,καθώς καλούνται να υπογράψουν μια σύμβαση ”λευκό χαρτί” ,το Υπουργείο Υγείας απαντά προκλητικά, στοχοποιώντας τον κλάδο και μιλώντας για «προκλητή ζήτηση υπηρεσιών ειδικής αγωγής», αλλά και για «σπέκουλα».

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Σάββατο 28.1.2017

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Μαρία Παρέντη

Η Μαρία Παρέντη ζει και εργάζεται στην Αθήνα.Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και Νομικά στην Κομοτηνή.Ονειρεύεται έναν κόσμο στον οποίο οι δικηγόροι θα περιττεύουν και θα διδάσκει λογοτεχνία.Προς το παρόν μάχεται για το δίκιο

Αφήστε Ένα Σχόλιο

1 + 9 =

Simple Share Buttons