Οδοιπορικό στα χωριά που οργανώθηκε η επιχείρηση HARLING (ανατίναξη γέφυρας Γοργοποτάμου)

0

Του Άγγελου Κοντοθάνου

Το σαββατοκύριακο 8-9 Απριλίου ανεβήκαμε στην όμορφη και φιλόξενη ορεινή Παρνασσίδα,του Δήμου Δελφών,στην Φωκίδα.Σκοπός μας ήταν να γνωρίσουμε,να περπατήσουμε τα μέρη όπου πριν 75 χρόνια οργανώθηκε κάτω από πλήρη μυστικότητα η επιχείρηση για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου,η κορυφαία πράξη της Εθνικής Αντίστασης.

Για την 25η Νοεμβρίου 1942 έχουν γραφτεί τόσα και τόσα,δε θέλαμε να σταθούμε εκεί.Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τι προηγήθηκε αυτής της ενέργειας.Με αυτό τοσκεπτικό και με βάση τις μαρτυρίες τόσο των πρωταγωνιστών,όσο και των ντόπιων κατοίκων,επισκεφτήκαμε την όμορφη Στρόμη στους πρόποδες της Γκιώνας,το ιστορικό Μαυρολιθάρι και την αρχοντική Καστριώτισσα στην Οίτη.Πήγαμε στη Φθιώτιδα,στις γέφυρες της Παπαδιάς,του Ασωπού και του Γοργοποτάμου καθώς μία από τις 3 θα επιλεγόταν για καταστροφή.Πήγαμε στην δυτικότερη κορυφή της Γκιώνας (Πύργος,2063 μ.) για να δούμε τη νότια πλευρά της οροσειράς,όπου προσγειώθηκαν οι 4 πρώτοι σαμποτέρ.Επισκεφτήκαμε τη Σπηλιά Mayer (πήρε το όνομα από τον επικεφαλής της ομάδας των Άγγλων,Eddie Mayers)όπου έμειναν περίπου 40 ημέρες οι Άγγλοι.

Περπατήσαμε από τη Σπηλιά Mayer ως την Καστριώτισσα,17 χιλιόμετρα,στα βήματα του αείμνηστου καπεταν Νικηφόρου καθώς αυτή τη διαδρομή είχε κάνει για να συναντήσει τους Άγγλους.

Εποπτεύσαμε από ψηλά τις τρεις γέφυρες,όπως είχε κάνει ο αείμνηστος Καλλίας με τον Chris Woodhouse,υπαρχηγό της Βρετανικής αποστολής.

 

Η γέφυρα του Ασωπού

Η γέφυρα της Παπαδιάς

Το γιοφύρι της Στρόμης

Καθίσαμε κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο του Μαυρολιθαρίου,εκεί όπου χόρεψε ο πρωτοκαπετάνιος Άρης με τον Περικλή,τον Ζέρβα και τον Woodhouse,στα επινήκεια.

Το οίκημα στη Στρόμη όπου φυλάσσονται φωτογραφίες της εποχής

Ήχησαν ξανά αντάρτικα τραγούδια στα λεύτερα Βουνά της Ρούμελης και θα ηχήσουν πάλι στο τέλος του Απριλίου. Το οδοιπορικό μας θα συνεχιστεί, καθότι σχεδιάζουμε να περπατήσουμε από την Καστριώτισσα ως το Γοργοπόταμο.

Η εμπειρία αυτή,οι μαρτυρίες που έχουμε από επιζώντες της εποχής,η ιστορική έρευνα που έχει γίνει,τα πλάνα που τράβηξε κινηματογραφικό συνεργείο,θα χρησιμοποιηθούν για ένα ιστορικό ντοκιμαντέρ με θέμα την οργάνωση της επιχείρησης Harling,τη συμβολή των τριών χωριών και το τίμημα που πλήρωσαν.Αν όλα πάνε καλά,το ντοκιμαντέρ θα είναι έτοιμο εντός του 2017.

 
Άγγελος Κοντοθάνος, για το Νόστιμον ήμαρ.

Ο Άγγελος Κοντοθάνος περιχαρής στα χνάρια των ανταρτών!

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

10 + 14 =

Simple Share Buttons