ΌΧΙ στο χάος της τρομοκρατίας! -του Σπύρου Μαλάμη

0

paris
Το τρομοκρατικό χτύπημα που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, αποτελεί, όπως όλα δείχνουν, την Ευρωπαϊκή 9/11. Και πολύ φοβάμαι ότι, εάν δεν υπάρξει μια αντιμετώπιση η οποία θα συνάδει με τις αρχές της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας – πάνω στις οποίες βασίζεται ολόκληρο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα -, το σκοτάδι θα σκεπάσει ολοκληρωτικά – ίσως και αμετάκλητα- την Ευρώπη και θα αναδείξει νικητές, τους τρομοκράτες, τους ακροδεξιούς και όλους όσοι επιθυμούν την ανελευθερία και το σκοταδισμό.

Δυστυχώς, οι εικόνες των άδειων από πολίτες και γεμάτων από στρατιώτες δρόμων του Παρισιού, μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας και την κήρυξης της χώρας σε έκτακτη ανάγκη, το κλείσιμο των συνόρων, η πολεμική ατμόσφαιρα που εντείνεται με τις δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων, είναι ενέργειες παράδοσης, χάους, φόβου και συνιστούν πάτημα για τους τρομοκράτες του ISIS, να συνεχίσουν τις θηριωδίες τους και ευκαιρία για τους ακροδεξιούς, που παραμονεύουν, να οργανωθούν και να βγουν στους δρόμους διατρανώνοντας ότι έχουν δίκαιο και ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να απελαθούν βιαίως.

Ήδη λίγες ώρες μετά τα χτυπήματα των τρομοκρατών, πραγματοποιήθηκε, όπως όλα δείχνουν, εμπρηστική επίθεση σε καταυλισμό προσφύγων στο Καλαί της Γαλλίας, από ομάδα ακροδεξιών. Παρατηρώντας, τις ενέργειες αυτές, οι οποίες κατά τη γνώμη μου θα αυξηθούν και θα περάσουν τα σύνορα της Γαλλίας, επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά η αδυναμία της πλειονότητας των πολιτών να στραφούν εναντίον των πραγματικών υπαίτιων για όλα όσα συμβαίνουν τόσο στη Συρία όσο και στη Γαλλία, ενώ ενισχύουν τα ξενοφοβικά και συντηρητικά αντανακλαστικά των πολιτών, κάτι που έχει ως συνέπεια τον κίνδυνο για την ανάδειξη αυταρχικών, ανελεύθερων και – για να χρησιμοποιήσουμε την ορολογία του Μαξ Βέμπερ – παραδοσιακού τύπου εξουσιών. Κάθε τι το διαφορετικό θα αφανίζεται από προσώπου γης. Κάθε τι το «ύποπτο» θα καταστέλλεται. Κάθε τι που δε θα συμβαδίζει με την εξουσία θα απομακρύνεται βιαίως.

Εάν όλα αυτά δεν αποτελούσαν πραγματική απειλή, ένα δεν είχαν συμβεί ξανά, θα μιλούσαμε για κινδυνολογία. Εντούτοις, όμως, η κατάσταση έχει ξεφύγει και έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήδη, δείχνει ένα αυταρχικό και αντιδημοκρατικό πρόσωπο σε όλους τους τομείς: πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και η σημερινή – αναμενόμενη κατ’ εμέ – ανθρώπινη τραγωδία, κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει το άλλοθι για τη λήψη ακόμη σκληρότερων και ανελεύθερων μέτρων, τα οποία θα έχουν ως κύριο στόχο τους «εξωτερικούς» εχθρούς, αλλά θα δημιουργήσουν και ανθρώπινες κοινωνίες με περιορισμούς, με ανελευθερίες, με ξενοφοβία, ρατσισμό και θρησκευτικό – χριστιανικό αυτή τη φορά – φονταμενταλισμό.

Η Ευρώπη, η δική μας Ευρώπη, η Ευρώπη των λαών και όχι των ολιγαρχών και των «γραβατωμένων», δεν πρεσβεύει τον φανατισμό – είτε αυτός είναι θρησκευτικός είτε είναι φυλετικός είτε εθνικιστικός είτε ιδεολογικός-, αλλά είναι βασισμένη σε ανθρωπιστικά και δημοκρατικά ιδεώδη. Εάν επικρατήσει το χάος και ο φόβος, όλα όσα έχουν κατακτηθεί τόσα χρόνια με παλλαϊκούς αγώνες και αυταπάρνηση, θα κατακερματιστούν, τη στιγμή που οι τρομοκράτες του ISIS, θα χαχανίζουν και θα ετοιμάζονται για το ολοκληρωτικό χτύπημα.

Σήμερα πενθούμε! Πενθούμε για τα αθώα θύματα, που σφαγιάστηκαν σήμερα τα ξημερώματα ένας-ένας στο Παρίσι, που σφαγιάζονται καθημερινά στη Συρία. Πενθούμε για τις οικογένειες και τους συγγενείς τους. Σήμερα προετοιμαζόμαστε για τους αγώνες που θα δοθούν στο άμεσο μέλλον! Σήμερα δεν φοβόμαστε! Σήμερα παραμένουμε πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά μας! Σήμερα στρέφουμε την προσοχή μας στους πραγματικούς εχθρούς της Παγκόσμιας Ειρήνης, εντός και εκτός της Ευρώπης! Δεν παραδινόμαστε στο χάος της τρομοκρατίας!

*Ο Σπύρος Μαλάμης είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

one + five =

Simple Share Buttons