Όχι σύντροφε συριζαίε, δεν είμαστε στην ίδια μεριά της ιστορίας – του Άρη Χατζηστεφάνου

1

συρι

 

Με οργή, ισχυρές δόσεις εμπάθειας και κατηγορίες περί σεχταρισμού αντιδρούν στελέχη και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση των διοργανωτών του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να τους αποκλείσει από τη φετινή διοργάνωση.

Τα βασικά επιχείρημα σου είναι ότι μια παράταξη που έδωσε αγώνες για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών, που ύψωσε το ανάστημά της απέναντι στο ρατσισμό και το φασισμό, δεν μπορεί να αποκλείεται από ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ.

Κανείς δεν αμφισβητεί την μέχρι σήμερα πορεία σου. Σου αξίζουν συγχαρητήρια για τους αγώνες που έδωσες. Μόνο που οι κοινωνικοί αγώνες – σύντροφε συριζαίε – είναι σαν τα ομόλογα: οι προηγούμενες αποδόσεις δεν διασφαλίζουν τις επόμενες.

Εξάλλου, ακόμη και αν δεχθούμε ότι παραμένεις ενεργός στη μάχη για την κοινωνική δικαιοσύνη (και δεν έχουμε κανένα λόγο να το αμφισβητούμε) αν είσαι αριστερός γνωρίζεις πολύ καλά ότι χωρίς οικονομική δικαιοσύνη δεν μπορεί να υπάρξει κανενός άλλου είδους δικαιοσύνη.

 

Η πολιτική που ενέκρινες θα συνεχίσει να μετατρέπει τη χώρα σε αποικία χρέους. Χιλιάδες ακόμη άνθρωποι θα αυτοκτονήσουν λόγω της ψήφου σου. Πολλά παιδιά θα λιποθυμήσουν από την πείνα τις πρωινές ώρες του σχολείου και χιλιάδες ακόμη νέοι θα μεταναστεύσουν.

Η ζωή των ξένων μεταναστών θα παραμείνει φρικτή όσες κουβέρτες και αν τους μοιράσεις. Γιατί στην τελική ανάλυση κάθε μετανάστης δεν είναι παρά ένας εργάτης και όσο επιδεινώνεις τη θέση του τελευταίου Έλληνα εργάτη τόσο χειρότερη κάνεις τη θέση του ξένου εργαζόμενου, που δεν έχει ούτε τα στοιχειώδη μέσα προστασίας από την αυθαιρεσία της εργοδοσίας.

Αν σήμερα διαμαρτύρεσαι γιατί σε αποκλείουν από κινηματικές διαδικασίες σκέψου αν έλεγες το ίδιο και όταν οι διαδηλωτές στην επέτειο του Πολυτεχνείου απέκλειαν τα μπλοκ της ΠΑΣΠ και του ΠΑΣΟΚ. Και αυτοί, ξέρεις, μπορούν να επικαλεστούν ένδοξο παρελθόν κοινωνικών αγώνων (η πολιτική μάλιστα του ΠΑΣΟΚ για τους μετανάστες ενδέχεται να ήταν καλύτερη από αυτή του ΣΥΡΙΖΑ). Ο κόσμος όμως γνώριζε ότι αυτό το κόμμα με τις κοινωνικές ευαισθησίες, πραγματοποιούσε ταυτόχρονα μια κοινωνική γενοκτονία.

Φυσικά μπορεί να έχεις δίκιο σε όσα λες. Μπορεί η θατσερική πολιτική της ΤΙΝΑ (there is no alternative) που προωθείς να είναι η μοναδική λύση. Μπορεί τα μνημόνια να είναι ευλογία για τον τόπο, όπως έλεγε ο Πάγκαλος ή αναγκαίο κακό, όπως υπονοεί ο Τσίπρας. Αυτά θα τα κρίνει η ιστορία.

Ούτε για μια στιγμή όμως μην σκεφτείς ότι είμαστε μαζί σε κάποια μάχη. Η απόφασή σου να στηρίξεις μια κυβέρνηση που φέρνει το σκληρότερο πακέτο λιτότητας στην ελληνική ιστορία, η ανοχή σου στην φιλοϊσραηλινή πολιτική Τσίπρα αλλά και η κρυφή περηφάνια που σου προκαλούν οι κοινές φωτογραφίσεις με τον Ομπάμα (λίγο πριν βομβαρδίσει ένα ακόμη νοσοκομείο στο Αφγανιστάν) μας φέρνουν σε αντίπαλα στρατόπεδα.

Μπορείς να εξαπολύεις όσες κατηγορίες περί σεχταρισμού θέλεις αλλά αυτή είναι απλώς η τελευταία σου ελπίδα να αισθάνεσαι αριστερός. Σεχταρισμός (δυστυχώς) υπάρχει, αλλά περιορίζεται στο εσωτερικό ομάδων με κοινές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες – στην περίπτωση που εξετάζουμε στην αριστερά.

Μνημονιακή αριστερά όμως δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ, γιατί αποτελεί αντίφαση εν τοις όροις.

 

 

 

Πηγή

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

1 Comment

  1. Δύσκολο να παρακολουθήσω τον συνειρμό πίσω από τις εύκολες γραμμές του κ. Άρη. Με σκωπτική διάθεση, φιλική ειρωνικότητα και πατερναλιστική διορατικότητα για τα αδιέξοδα του “φίλου” του συριζαίου που τελικά δεν είναι και τόσο φίλος αλλά η λέξη φίλος συνιστά τη μετωνυμία του ταξικού αντίπαλου που πρέπει να τσακιστεί. Απλά ο κ. Άρης είναι αρκετά ευγενής για να μην διολισθήσει στο επίπεδο του “φίλου” του συριζαίου. Η αστική ευγένεια δεν έβλαψε κανένα. Ήθελα κ. Άρη να σας ρωτήσω κάτι: ο Corbyn που έκατσε στους Εργατικούς, βίωσε τη μετάλλαξη του κόμματός του, ένιωσε πάνω από την πλάτη του να περνά ο οδοστρωτήρας του μπλερισμού και τελικά κατόρθωσε να εκλεγεί αρχηγός αλλάζοντας του συσχετισμούς του κόμματος μέσα από τη κινητοποίηση της βάσης μαλάκας ήτανε; Φαντάζομαι ότι θα είχατε τα ίδια να ψάλετε στον Corbyn τις δύσκολες μέρες του μπλερισμού, δηλαδή ότι ήτανε κι αυτός ένας “φίλος” που δε του άρμοζε η θέση στο ίδιο τραπέζι με έσας κ.Άρη γιατί στην “πραγματικότητα” ήτανε ακόμη ένας ξεπουλημένος. Ναι, είναι σκληρό το τρίτο μνημόνιο, ταξική επίθεση αλλά η εκλογή σύριζα αποτελεί για εμένα, μη μέλος του συριζα, όπως και τόσων άλλων ανθρώπων, επιλογή. Κρίνω ότι καλύτερα μια σπασμένη ασπίδα παρά καθόλου ασπίδα σε μια πολύ αρνητική συγκυρία. Κρίνω ότι είναι ένας τακτικός ελιγμός, στο βαθμό που ο σύριζα δεν βρίσκεται στην ίδια όχθη με τους παραδοσιακούς διαχειριστές. Μου αρκεί για την ώρα μια έντιμη αστική διαχείριση και ένα προχώρημα της ποιότητας της αστικής δημοκρατίας στην Ελλάδα. Και μετά βλέπουμε και το παραπέρα.. Αλλά για έσας κ. Άρή, στο σύννεφο της μεταφυσικής πτήσης ιδεολογικών καθαρών σχημάτων με τις ιστορίες συνομωσιολογίας που μας σερβίρετε με τα ρεπορτάζ σας, όπου η ταξική πάλη έχει αντικατασταθεί από μια σειρά κακούς που σχεδιάζουν και οι από κάτω είναι παθητικοί δέκτες, όλα τα παραπάνω είναι φτηνές δικαιολογίες. Η πολιτική οξυδέρκειά σας έχει χάθεί κάτω από μια σειρά “έξυπνων σχολίων”. Η ειρωνία σας αποτελεί την άλλη έκφραση της αμηχανίας για το κομμάτι της πολιτικής έκφρασης, πίσω από το οποίο συστοιχίζεστε και που αγωνίζεται να βγεί δεκαετίες από την πολιτική ανυποληψία ποσοστών κάτω του 1%. Τι κρίμα που αυτοί οι σιχαμένοι μικροαστοί δεν ακούν εσάς αλλά τον μπαγαμπόντη σύριζα. Αν βολεύει και σας κάνει να αισθάνεστε καλύτερα, μπορείτε και εσείς και οι άλλοι της Θεσσαλονικής να συμπεριφέρεστε με “αγωνιστικό” τρόπο στους “θλιβερούς νεομνημονιακούς”. Είναι και αυτό μια λύση στην εποχή της χρηματοπιστωτικού κεφαλάιου και της άκρατης κίνησης του που δεν δέχεται φραγμούς σε τέτοιο βαθμό ώστε μια υποτυπώδης κεϋνσιανή πολιτική φαντάζει κομμουνιστικός κίνδυνος.Το δύστυχημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα επαναστατικό κόμμα και άρα η ζωή δεν είναι υπέροχη. Και άρα πρέπει να δουλέψει κανείς με τα υλικά που έχει και όχι με αυτά που θα επιθυμούσε να έχει.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

nine + 3 =

Simple Share Buttons