Ο στρατός βασανίζει και η τάξη βασιλεύει -του Χάρη Ζάβαλου

1

chili

Και για τα επόμενα 7 χρόνια μια χώρα μπήκε στον γύψο.

11 Σεπτεμβρίου του 1973, ο Αουγκούστο Πινοτσέτ με τον χιλιανό στρατό, ανατρέπει τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της Χιλής, Σαλβαντόρ Αλιέντε και στην χώρα της Λατινικής Αμερικής ξεκινάει ένας εφιάλτης ο οποίο θα τελειώσει το 1990.

Τα θύματα της δικτατορίας του Πινοσέτ στη Χιλή είναι 9.800 περισσότερα από ό,τι πιστευόταν, με συνέπεια να ξεπερνούν συνολικά τα 40.000, σύμφωνα με την εξεταστική επιτροπή που φτιάχτηκε για αυτόν ειδικά τον λόγο στο Σαντιάγο. Οι αριθμοί αφορούν τους φυλακισθέντες και βασανισθέντες της 17χρονης χιλιανής χούντας (1973-1990), ενώ ο επίσημος αριθμός νεκρών και εξαφανισθέντων ανέρχεται σε 3.065.

Τις πρωινές ώρες της 25ης Νοεμβρίου του 1973 εκδηλώθηκε το τρίτο στη σειρά στρατιωτικό πραξικόπημα ενώ τα ξημερώματα της 25ης Νοεμβρίου 1973 στρατιωτικά άρματα αναπτύχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας.

Ο Δημήτρης Ιωαννίδης επικεφαλής πολλών αξιωματικών ανέτρεψε τον Γεώργιο Παπαδόπουλο και την κυβέρνηση Μαρκεζίνη, θέτοντας αμφότερους (Μαρκεζίνη – Παπαδόπουλο) σε περιορισμό.

Η Χούντα των Συνταγματαρχών βαρύνεται και για τις παρακάτω δολοφονίες ή θανάτους λόγω ανήκεστης βλάβης που προήλθαν από βασανισμούς.

-Βασίλης Πεσλής (ετών 15, 21-4-1967)[9]

-Μαρία Καλαβρού (ετών 24, 21-4-1967)[9]

-Παναγιώτης Ελής (ετών 47, 25-4-1967)[10]

-Νικηφόρος Μανδηλαράς, δικηγόρος υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ

-Γιάννης Χαλκίδης, (ετών 27, 5-7-1967) στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη και της ΕΔΑ

-Γιώργος Τσαρουχάς, πρώην βουλευτής της ΕΔΑ, δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη

-Σπύρος Μουστακλής, δημοκρατικός αξιωματικός, βασανίσθηκε απάνθρωπα στην ΕΑΤ-ΕΣΑ λόγω της συμμετοχής του στο Κίνημα του Ναυτικού το 1973, κατέστη ανάπηρος και απεβίωσε λόγω βαρύτατων επιπλοκών τη δεκαετία του ’80

Το σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, κυκλοφορεί με το παρακάτω εξώφυλλο.

“Χιλή, Ελλάδα.

Ο στρατός βασανίζει και η τάξη βασιλεύει”.

Σαν σήμερα, πριν 49 χρόνια, 2 συνταγματάρχες και ένας ταξίαρχος, μαζί με πολλούς αξιωματικούς και υπαξιωματικούς του Ελληνικού Στρατού, έβαλαν σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης του ΝΑΤΟ με κωδικό Σχέδιο Προμηθεύς, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν όλες οι στρατιωτικές μονάδες της Αττικής. Το συγκεκριμένο σχέδιο προορίζονταν για την αναγκαστική ανάληψη εξουσίας από το στρατό.

Και για τα επόμενα 7 χρόνια μια χώρα μπήκε στον γύψο.

 

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Χάρης Ζάβαλος

Δήμαρχος της καρδιάς σας, Πιονγιάνγκ, Αθηναίων κ Πάσης Ελλαδος, περνάει τον χρόνο του ανάμεσα σε πάρτυ, ψάρεμα, διαλογισμό και κυνοδρομιες. Ζει στο Μονακό κ στον Βοτανικο. Τρολλαρει στα σοβαρα και σοβαρευει στα αστεία, ειναι ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στο αλεύρι. Γιατί Ζαβαλος είστε εσείς.

1 Comment

  1. AnonymosXoyntanarxikos on

    ενώ σήμερα , στην ελευθερία του κάθε ενός διεστραμμένου , στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας και του νεοφιλλελευθερισμού !!! ΑΣ ΤΑ Γ@ΜΗΣΟΥΜΕ ΟΣΑ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΙ !!!!

    μερικές φορές ο φασισμός , δεν βλέπει παρατάξεις και ιδεολογίες , γιατί αν μου πείτε πως έχετε δημοκρατία , και στις παρατάξεις των αναρχοαριστεροκομμουνιστών , είστε για μπάτσες !

Αφήστε Ένα Σχόλιο

5 × 4 =

Simple Share Buttons