Ο σύντροφος μας Σαλβαδόρ Αλιέντε

0

cms-image-000000989

Επιμέλεια: Κώστας Βλαχόπουλος

Στις 4 Σεπτεμβρίου του 1970, ο Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκεντρώνει το 36,63% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές της Χιλής και με την υποστήριξη του υποψηφίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ραντομίρο Τόμιτς (που ήρθε τρίτος με 28,09%) στο Κογκρέσο αναδεικνύεται πρόεδρος της Χιλής.

Τρία χρόνια αργότερα τα ξημερώματα της 11ης Σεπτεμβρίου 1973 γράφεται η πιο μελανή σελίδα στην σύγχρονη πολιτική ιστορία της Χιλής. Ο Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε πέφτει νεκρός, υπερασπιζόμενος ο ίδιος μαζί με τους έμπιστους συντρόφους της φρουράς του το Προεδρικό Μέγαρο στο Σαντιάγκο. Το πραξικόπημα υπό τον στρατηγό Αουγκούστο Πινοσέτ βρισκόταν σε εξέλιξη.

Ο Αλιέντε, πράγματι, υπήρξε μια πολύ σημαντική πολιτική προσωπικότητα. Το ήθος, η δικαιοσύνη, η αξιοπρέπεια, το θάρρος και η αισιοδοξία που τον χαρακτήριζαν αποτυπώνονται το ίδιο ζωντανά και στην συγκλονιστική εκείνη φωτογραφία, που –οπλισμένος- προσπαθεί μέχρι την ύστατη στιγμή να υπερασπίσει την τιμή του λαού του, μέσα στο βομβαρδισμένο Προεδρικό Μέγαρο.

tumblr_ma6t3m52Ow1qap9gno1_500

Ο γνωστός Χιλιανός συγγραφέας Λούις Σεπούλβεδα, που έτυχε να είναι μέλος της φρουράς του Αλιέντε, εξομολογείται: «Μια μέρα, όταν ο Αλιέντε ήταν ήδη Πρόεδρος, ο γραμματέας της Σοσιαλιστικής Νεολαίας μας κάλεσε, μια ομάδα μελών, όλοι μας από 18 έως 26 χρόνων και μας είπε, ‘σύντροφοι, επιλεγήκατε να γίνετε η φρουρά του συντρόφου Προέδρου Σαλβαδόρ Αλίεντε, σας ανατίθεται η ασφάλεια, του συντρόφου Αλιέντε’. Και αυτή ήταν τεράστια τιμή, η πιο μεγάλη τιμή που θα μπορούσε να γίνει σε κάποιον. Ο Αλιέντε δεν ήθελε μια ομάδα σωματοφύλακες, ήθελε μια ομάδα από νέους, για να συζητάει. Και είχαμε την εντολή, από τον ίδιο τον Αλιέντε να είμαστε ακόμα και ασεβείς στην συζήτηση μαζί του. Το γεγονός ότι συμμετείχα σε αυτή την ομάδα που λεγόταν GAP, και που αργότερα μας παρουσίασαν ως τρομοκράτες, ως εγκληματίες, το γεγονός ότι είχα αυτή την τιμή, με επηρέασε προφανώς σε τεράστιο βαθμό, για να διατηρήσω μέσα μου κάτι: την εμπιστοσύνη και την αισιοδοξία, γιατί έχω πολύ ζωντανό το παράδειγμα του Αλιέντε, που στις χειρότερες στιγμές διατηρούσε πάντα μια αισιοδοξία υπέρμετρη. Και κάτι ακόμα: στις χειρότερες στιγμές και ενώ ήταν ένας άνθρωπος πολύ υπεύθυνος, ποτέ δεν είδα να χάνει την αίσθηση του χιούμορ

salvadorallende_25(1)

Πέρα, λοιπόν από τα χρήσιμα μαθήματα που μας προσφέρει η περίοδος Πινοσέτ, για το πώς Νεοφιλελευθερισμός και αυταρχισμός πορεύονται μαζί, αξίζει να στοχαζόμαστε και να εμπνεόμαστε από στις αρετές που εμφύσησε ο Σαλβαδόρ Αλιέντε στον λαό της Χιλής.

Σχετικά Με Το Συντάκτη

Κώστας Βλαχόπουλος

Ο Κώστας Βλαχόπουλος είναι υποψήφιος διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας. Κάποια στιγμή, θα 'θελε να ταξιδέψει στην Λατινική Αμερική.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

thirteen + 17 =

Simple Share Buttons