Ο Μάνος Χατζιδάκις για την 28η Οκτωβρίου

4

manos

Ραδιοφωνικό σχόλιο του Μάνου Χατζιδάκι για την 28η Οκτωβρίου. Μόλις 76 δευτερόλεπτα είναι αρκετά…

«Γιατί είπε το «Όχι» ο Μεταξάς αφού θαύμαζε τον άξονα και κυβερνούσε με τον τρόπο του χιτλερικού εθνικοσοσιαλισμού; Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά, οι πιέσεις, οι Άγγλοι, τα ανάκτορα κλπ. Μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: Και αν λέγαμε ναι; Πάλι στα ίδια θα ήμασταν. Ένα δυο χρόνια υπό συμμαχική επιστασία – μήπως δεν ήμασταν πέντε και δέκα χρόνια κάτω από αυτούς; – και ύστερα μέσα στη συμμαχία και τέλος στην ευρωπαϊκή κοινότητα.

Άσε και εκείνη την μεταπολεμική ψευδαίσθηση που μας την καλλιεργούσαν και οι πρώτες μεταπολεμικές κυβερνήσεις ότι ήμασταν και οι πρωταγωνιστές του πολέμου, οι περιούσιοι των συμμάχων. Πιστεύαμε στο τέλος σαν τον Καραγκιόζη πως εμείς σκοτώσαμε τον καταραμένο όφι. Μεθύσαμε από δόξα που μόνοι μας χαρίσαμε στους εαυτούς μας. Για άλλη μια φορά νίκησαν οι Χίτες, οι κουτσαβάκιδες, οι ταγματασφαλίτες, οι βασανιστές και οι μέλλοντες Μιχαλόπουλοι και οι Κουρήδες. Αυτή είναι η 28η Οκτωβρίου».

 

tvxs.gr

Σχετικά Με Το Συντάκτη

N.

4 Comments

 1. Pingback: Ο Μάνος Χατζιδάκις για την 28η Οκτωβρίου | Ώρα Κοινής Ανησυχίας

 2. Νίκος Βλάχος on

  «Για να αποφύγουμε τον πόλεμο θα έπρεπε να γίνουμε εθελόδουλοι και να πληρώσουμε με άπλωμα του δεξιού χεριού της Ελλάδας για ακρωτηριασμό από την Ιταλία και το αριστερό χέρι θα μας το έκοβε η Βουλγαρία. Φυσικά, δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι Άγγλοι θα έκοβαν τα πόδια της Ελλάδας. Και με το δίκιο τους. Καθώς είναι κυρίαρχοι στην θάλασσα, δεν θα παρέλειπαν, αφού έβλεπαν την υποδούλωση της Ελλάδας να καταλάβουν την Κρήτη και άλλα νησιά μας, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντά τους…. ”
  Αυτό ήταν με λίγα λόγια το σκεπτικό του Μεταξά και του Επιτελείου του για το ΌΧΙ.
  Αυτό το σκεπτικό επίςης δείχνει ότι δεν θα ήμασταν “πάλι στα ίδια” εάν λέγαμε “Ναι” όπως ισχυρίζεται ο Χατζηδάκης.
  Επίσης ή ξεχνάει ή δεν γνωρίζει ότι τον Φεβρουάριο του 1947 η Ιταλία εκχώρηςε στην Ελλάδα με πλήρη κυριαρχία τα Δωδεκάνηςα και τις παρακείμενες νησίδες, ακριβώς επειδή η Ελλάδα στο τέλος του πολέμου ήταν με τους νικητές και μέσα στη Συμμαχία. Αλλά αυτά είναι μάλλον αςήμαντες λεπτομέρειες..
  Η συμμετοχή μας στον πόλεμο με την πλευρά των Συμμάχων μας έδωςε και ένα τεράστιο ηθικό πλεονέκτημα, που δυστυχώς το χάσαμε στη συνέχεια με τον εμφύλιο. Ήμασταν στην “σωστή” πλευρά της ιστορίας και βρεθήκαμε την επομένη χαμένοι στα τραγικά λάθη μας.

 3. Κριστιάνο on

  Τελικα και οι μεγάλοι ξεμωραίνονται,. Τέτοια εθελότυφλη ανοησία ούτε από απογοητευμένο έφηβο που προσπαθεί να πικάρει τη μάνα του λέγοντας: ας μη με γένναγες, καλύτερα θα ήμουν…Τι να πει κανείς; Μερικές φορές καλύτερα να τραγουδάς παρά να μιλάς! Αιωνία η μνήμη του μακαρίτη, ας τον θυμόμαστε για πιο σοβαρά πράγματα και όχι για φληναφήματα…

 4. σχετικος on

  όποιος τρέφεται με αερολογίες τύπου “ηθικό πλεονέκτημα”, είναι προφανές ότι αποβάλλει αέρια…
  γι αυτόν, ερωτήματα όπως “πόσες ζωές κοστίζει η απόκτηση μερικών νησιών?” είναι εκτός λογικής του.
  έτσι είναι
  όποιος καταναλώνει κουτόχορτο, στο τέλος αποβλακώνεται

Αφήστε Ένα Σχόλιο

3 × five =

Simple Share Buttons