Ο Γιάννης και εμείς ως Άλλοι

0

Του Θωμά Γιούργα

Το editorial του Νόστιμον Ήμαρ 

Η ζωή του Γιάννη Αντετοκούμπο είναι καταδικασμένη να γίνει ταινία. Έχει ήδη όλα εκείνα τα στοιχεία που μπορεί να κάνουν μια βιογραφική ταινία ενδιαφέρουσα. Η σκληρή προσωπική και οικογενειακή διαδρομή, οι κοινωνικές αναφορές, οι πολιτικές προεκτάσεις, η επιμονή στο όνειρο, ο σπάνιος χαρακτήρας, η λύση στο προσωπικό δράμα. Προφανώς, το κυρίαρχο σχήμα που κάνει την ιστορία του Γιάννη πραγματικά ξεχωριστή είναι οι κατακλυσμιαίες αντιθέσεις. Από την Α2 στο all-star game του NBA, από τα CD στα Σεπόλια στα εκατομμύρια δολάρια, από τον ρατσισμό κατά ενός ανώνυμου μαύρου στην Αθήνα στην παγκόσμια αναγνώριση του «Greek Freak».

Αυτού του βεληνεκούς οι αντιθέσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στον ίδιο άνθρωπο διευκολύνουν μία τρομερά σημαντική σκέψη. Το πόσο εύκολα θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά για τον καθένα από εμάς. Όχι κοιτώντας έναν άλλον άνθρωπο σε μια απομακρυσμένη χώρα, αλλά τον ίδιο άνθρωπο μέσα σε πολύ λίγα χρόνια. Αυτή η παρατήρηση μας βοηθάει να σκεφτούμε το πόσο εύκολα θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε από εμάς να είναι κάποιος άλλος. Και πόσο καίριες είναι οι ιστορικές, γεωγραφικές, πολιτικές, κοινωνικές συνθήκες για το πώς καθορίζεται η ταυτότητά μας. Για παράδειγμα, πως θα ήταν η ζωή του Γιάννη Αντετοκούμπο, σε μια εποχή όπου δεν υπήρχε η διέξοδος της επαγγελματικής καταξίωσης μέσα από το μπάσκετ;

Αυτού του είδους η σκέψη μπορεί να μας τοποθετήσει λογικά και ψυχολογικά σε μια υποθετική σχέση ισότητας με όλους τους συνανθρώπους μας η οποία μπορεί να λάβει μη υποθετικές, πολύ πραγματικές διαστάσεις. Μπορεί να ενισχύσει την δυνατότητα μας για ενσυναίσθηση, για αποδοχή του Άλλου. Να γίνει ένα χτύπημα κατά του ρατσισμού, της κοινωνικής απομόνωσης, της μισαλλοδοξίας.

Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούμπο ξεπερνάει τον Γιάννη Αντετοκούμπο. Αφορά όλους μας, όχι ως μυθοποιητικό, συγκινητικά φορτισμένο προϊόν ή στον βαθμό που θέλουμε να τον βλέπουμε να παίζει μπάσκετ, αλλά σε σχέση με το κομμάτι εκείνο της ιστορίας του που μας προκαλεί να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να είμαστε κάποιος άλλος.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο ένθετο του Νόστιμον Ήμαρ στον Δρόμο της Αριστεράς, το Παρασκευή 24.2.2017

Κάθε Σάββατο κυκλοφορεί στα περίπτερα το έντυπο Νόστιμον Ήμαρ ένθετο στον Δρόμο της Αριστεράς.

dromos-n

Σχετικά Με Το Συντάκτη

thomas

Αθήνα, Εδιμβούργο, Φιλοσοφία, Νόστιμον Ήμαρ.

Αφήστε Ένα Σχόλιο

1 + 19 =

Simple Share Buttons